02/01/2025 - 03/01/2025 ~ katarraktisvillage

Ομήρειο ωρα ΜΗΔΕΝ

Ότι δουλεύει σ' αυτή την πατρίδα είναι κανόνας: Μια μέρα έρχεται το κράτος των Αθηνών, μια Νομαρχία ένας Δήμος και το πετάει στην σέντρα..


Πριν 35 χρόνια περίπου ξεκίνησαν τα Πολιτιστικά εργαστήρια στο Ομήρειο...Φορές πάνω από είκοσι εργαστήρια και βάλε συνυπήρχαν στο Κέντρο...από εκμάθηση μουσικής, βιολί και σαντούρι ,μέχρι μαθήματα κατασκευής οργάνων...από βιβλιοδεσία μέχρι ζωγραφικής.
 Στην αρχή ήταν προσφορά του Δήμου ,αργότερα για να μην υπάρχουν εγγραφές όπου την πάρει από μαθητές..(κάποιοι γραφόντουσαν και σε τέσσερα τμήματα και μετά δεν ερχόντουσαν), μπήκε είσοδος 30 ευρώ και κάποια στιγμή έγινε 40. 
Στις εγγραφές όλα στην αρχή γινόντουσαν στο χέρι μέχρι που ήρθε το κομπιούτερ στη ζωή μας και ξεκίνησαν τα πρώτα προβλήματα με τριπλές ακόμα και τετραπλές εγγραφές στο ίδιο τμήμα...αφού το σπορ κάποιοι δεν το κατείχαν. 
Εδώ θα πρέπει να πω ότι πολλές φορές οι δάσκαλοι βάλαμε πλάτες όπως λέμε στην τοπική μας διάλεκτο ,προσφέροντας τις υπηρεσίες τους τσάμπα με μόνο κίνητρο την συνέχιση του θεσμού και μια και δυο και τρεις φορές. 
Τελευταία προέκυψε όμως πρόβλημα από το μακρινό άστυ...όπου κάποιοι σοφοί των Αθηνών αποφάσισαν τα νομικά πρόσωπα ...οπως ήταν το Ομηρειο να τα κάνουν υπηρεσίες του Δήμου, μα το χειρότερο ,θεσπίσανε και όρους πληρωμής που ξαφνικά τα 40 ευρώ δίδακτρα γίνανε 100 για τον μισό και μόνο χρόνο...που σημαίνει για ολόκληρο θα γίνουνε 200. Τι να πω... 
Εκεί στην Αθήνα ή δεν έχουν ιδέα τι γίνεται με τον κόσμο και τα λεφτά ή νομίζουν ότι διπλασίασαν συντάξεις και μισθούς ή πως το ρεύμα έγινε όπως παλιά και δεν πληρώνουν εκατοπενηνταρια κάθε μήνα. 
Φαντάζομαι του χρόνου για ολόκληρο το σχολικό έτος θα ζητήσουν από τους μαθητές 200... Που σημαίνει οτι ολο και λιγότεροι μαθητές θα λαβαίνουν μέρος με αποτέλεσμα να μην μαζεύεται το ποσόν για να γίνεται εκταμίευση χρημάτων...για ξεκίνημα των τμημάτων. Όπως έγραψε και ο Νίκος Φρασκος το Ομήρειο θα πρέπει να απαγκιστρωθεί από τον Δήμο Χίου και από την ανεδαφική κυβερνητική εισπρακτική πολιτική... 

 Αν θέλουμε ξανά τα εργαστήρια στο Ομήρειο ναναι ξανά η καρδιά του Πολιτιστικού Κέντρου με 500 και πάνω συμπολίτες μας - μαθητές.

Αντώνης Τσατσαρώνης 

Share:

Τριωδιο!

 Για το λαό επικρατεί η αντίληψη ότι αρχή του Τριωδίου είναι το ξεκίνημα για τις καρναβαλικές εκδηλώσεις και τις απόκριες. Τριώδιο, όμως, ονομάζεται, σύμφωνα με τους κανόνες της ορθόδοξης χριστιανικής εκκλησίας, η κινητή περίοδος που ξεκινά την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου και τελειώνει το Μεγάλο Σάββατο.



Η πρώτη Κυριακή του Τριωδίου, είναι αφιερωμένη στη διδακτική παραβολή του Τελώνη και του Φαρισαίου, την οποία ο Κύριος διηγήθηκε, προκειμένου να διδάξει την αρετή της ταπεινώσεως και να στηλιτεύσει την έπαρση.


Το Τριώδιο έχει λάβει την ονομασία αυτή από το ομώνυμο εκκλησιαστικό βιβλίο, το οποίο περιλαμβάνει τους ύμνους που ψάλλονται στις εκκλησίες κατά τη συγκεκριμένη περίοδο.


Οι ύμνοι αυτοί έχουν τρεις ωδές σε αντίθεση με τους υπόλοιπους ύμνους τις εκκλησίας, οι οποίοι έχουν εννέα ωδές. Αυτός είναι και ο λόγος που το βιβλίο αυτό, και κατ’ επέκταση και η συγκεκριμένη χρονική περίοδος, ονομάστηκαν Τριώδιο.


Οι ύμνοι του Τριωδίου γράφτηκαν από τον 5ο έως τον 15ο αιώνα μ.Χ. Χειρόγραφα των ύμνων του Τριωδίου σώζονται από τον 10ο αιώνα μ.Χ. ενώ για πρώτη φορά τυπώθηκε, το εν λόγω βιβλίο, στα Ελληνικά το 1522 μ.Χ. στην Βενετία.


Το Τριώδιο, ως χρονική περίοδο, αναφέρεται στις τρεις πρώτες εβδομάδες που οι χριστιανοί ετοιμάζονται για την μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής. Κάθε Κυριακή αυτών των τριών εβδομάδων έχει τη δική της σημειολογία.


Η πρώτη, η Κυριακή του Τελώνη και Φαρισαίου προτρέπει τους Χριστιανούς να είναι ταπεινοί, όπως ο Τελώνης και όχι υπερήφανοι όπως ο Φαρισαίος. Η δεύτερη, η Κυριακή του Ασώτου, διδάσκει την αξία της μετάνοιας και το μεγαλείο της συγχωρέσεως.


Το Σάββατο πριν από την τρίτη Κυριακή ονομάζεται Ψυχοσάββατο ή Σάββατο των Ψυχών. Καθιερώθηκε από την εκκλησία ως ημέρα που προσευχόμαστε και προσφέρουμε κόλλυβα για όλους αυτούς που για διάφορους λόγους δεν μνημονεύονται σε μνημόσυνα.


Όπως είναι άνθρωποι που δεν τους απέμειναν συγγενείς, ώστε να τους κάνουν μνημόσυνο. Παρόλο που κάθε Σάββατο του έτους είναι αφιερωμένο από την εκκλησία μας στους θανώντες, το συγκεκριμένο Σάββατο έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς ακολουθεί η Κυριακή της Απόκρεω, η οποία αναφέρεται στην Δευτέρα Παρουσία του Χριστού και έτσι παρακαλούμε το Θεό από την προηγουμένη να τους αναπαύσει.


Η τρίτη Κυριακή, η Κυριακή της Απόκρεω, αναφέρεται στην Δευτέρα Παρουσία, στην κρίση που θα λάβει χώρα, καθώς επίσης και στη χριστιανική αγάπη. Ονομάζεται δε έτσι, επειδή είναι η τελευταία ημέρα που οι Χριστιανοί επιτρέπεται να φάνε κρέας. Η εβδομάδα που ξεκινά ονομάζεται και εβδομάδα της Τυρινής ή Τυροφάγου.


Εβδομάδα που επιτρέπεται η βρώση τυροκομικών, αυγών και ψαριών. Η τέταρτη, η Κυριακή της Τυροφάγου, αναφέρεται στην εξορία των πρωτόπλαστων από τον Παράδεισο. Έτσι, το Ευαγγέλιο της ημέρας παροτρύνει τους πιστούς να νηστεύουν χωρίς να το επιδεικνύουν, να συγχωρούν όσους τους έχουν βλάψει και να διάγουν βίο ενάρετο και ελεήμονα.


Ακολουθεί η Καθαρά Δευτέρα, με την οποία ξεκινά η περίοδος της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Περίοδος νηστείας, προσευχής, περισυλλογής, κατά την οποία οι πιστοί προετοιμάζονται για την μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση του Κυρίου.


Ονομάζεται Τεσσαρακοστή γιατί μιμείται την σαρανταήμερη νηστεία που έκανε ο Χριστός, ενώ λέγεται και Μεγάλη για να υπάρχει σαφής διαχωρισμός από τη νηστεία των Χριστουγέννων.

Share:

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ

> Ελπίζουμε να βασιστούμε σε πιστούς αναγνώστες και όχι σε ακανόνιστες διαφημίσεις. Ευχαριστώ!

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Blog Archive

Recent Posts