Πεντηκοστή Χρόνια μας πολλά! ~ katarraktisvillage

Πεντηκοστή Χρόνια μας πολλά!

Χρόνια μας πολλά, καλή φώτιση σε όλους μας!

Πεντηκοστή σήμερα μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της θρησκείας μας αφού αυτήν την ημέρα έγινε η επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος, το οποίο, σύμφωνα με την Καινή Διαθήκη, σαν πύρινες γλώσσες έλουσε  στα κεφάλια  των μαθητών - αποστόλων Του Ιησού.

Ιδιαίτερη και η Θεία λειτουργία σήμερα στους ναούς. Ένοιωσα  πιο γαλήνια, ευλογημένα και κατανυχτικά  ειδικά τη στιγμή που το εκκλησίασμα γονατίσαμε στην ανάγνωση των ευχών της γονυκλισίας.  

Όπως είναι γνωστό το χρονικό διάστημα  από την Κυριακή του Πάσχα και μέχρι την Πεντηκοστή, όπως όμως και όλες τις Κυριακές του έτους, η εκκλησία μας έχει θεσπίσει  να μη γονατίζουμε, εκτός της σημερινής Κυριακής της Πεντηκοστής που αποτελεί και την μόνην εξαίρεση. 

Ο ιερός υμνογράφος αποκαλεί την Πεντηκοστή τελευταία εορτή από πλευράς αναπλάσεως και ανακαινίσεως του ανθρώπου: “Την μεθέορτον πιστοί και τελευταίαν εορτήν  εορτάσωμεν φαιδρώς, αύτη εστί Πεντηκοστή, επαγγελίας συμπλήρωσις και προθεσμία”

 Είναι για τον άνθρωπο ίσως η πιο σημαντική ευκαιρία να δεχθεί  την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος, την ίδια ημέρα που ήλθε το Άγιο Πνεύμα στους μαθητές του Χριστού. 

Σαν σήμερα αναπλάστηκε και ανακαινίστηκε ο άνθρωπος, όπως αναφέρεται και στο Συναξάρι της ημέρας : Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, Κυριακῇ  ὀγδόῃ ἀπὸ τοῦ Πάσχα, τὴν ἁγίαν Πεντηκοστὴν ἑορτάζομεν.

 Ούτε τον  . . .ιεροκήρυκα ούτε τον ειδικό παριστάνω, αντίθετα δηλώνω μικρός και ελάχιστος να προσεγγίσω τόσο σοβαρά θέματα  απλά με την ανοχή και την αγάπη σας μεταφέρω  λόγια που άκουσα κατά καιρούς από σημαντικούς πνευματικούς  πατέρες πιστεύοντας πως λόγω της ημέρας ταιριάζει σαν θέμα περισσότερο από οτιδήποτε άλλο για το σημερινό Κυριακάτικο πεζολόγημά  μου: 

«Κάθε πιστή ψυχή μπορεί να γεμίσει με Άγιο Πνεύμα, αν καθαριστεί από την αμαρτία, απαλλαγεί από τον εγωισμό, τη φιλαυτία, ελευθερωθεί από την κακή  υπερηφάνεια, την ζήλια και τον φθόνο και παραιτηθεί από τα … θέλω της» 

«Το Άγιο Πνεύμα είναι πάντα ολόγυρά μας και επιθυμεί να μπει μέσα μας. Αλλά εμείς οι ίδιοι κάνουμε ότι μπορούμε για να το εμποδίσουμε  με τους λογισμούς  και τις πράξεις μας, χτίζοντας θαρρείς ένα ισχυρό πέτρινο τείχος που μαζί με τα ακούσια και εκούσια παραπτώματα μας σαν άγριοι φρουροί, το διώχνουμε μακριά μας και δεν το αφήνουμε να μας πλησιάσει.»

« Όταν η ενέργεια του Αγίου Πνεύματος έλθει και ενοικήσει  στην ψυχή, ο πόνος τα παθήματα, οι δυσκολίες  κλπ,  μετατρέπονται σε γλυκύτητα και ειρήνη»

«Όταν κατεβαίνει το Άγιο Πνεύμα στον άνθρωπο και εισχωρεί μέσα του, η ψυχή του ανθρώπου γεμίζει από μία χαρά ανέκφραστη,  γιατὶ  το Άγιον Πνεύμα μεταμορφώνει σε χαρά  ό,τι  αγγίξει» 

Αυτά ήσαν αποσπασματικά λίγα Θεόπνευστα λόγια από πνευματικούς πατέρες που είχα την ευλογία κατά καιρούς να ακούσω από τα χείλη τους.

Τα πιο αποτελεσματικά μέσα για την απόκτηση του Αγίου Πνεύματος, σύμφωνα με τη διδασκαλία των ιερών Γραφών και την πείρα των αγίων της εκκλησίας μας είναι τα εξής: 1. Η καθαρή καρδιά 2. Η ταπεινοφροσύνη. 3. Η υπακοή στο θέλημα  του Θεού. 4. Η προσευχή. 5. Η καθημερινή αυταπάρνηση. 6. Η φιλανθρωπία. 7. Τα Μυστήρια της Εκκλησίας (κατεξοχήν η Θεία Κοινωνία)

Κι όταν εγώ, ο πάντα περίεργος  ρώτησα τον πνευματικό  γέροντά μου: « . . .  και πώς θα καταλάβω ότι το Άγιο Πνεύμα καταδέχθηκε και ήρθε μέσα μου;» η απάντησή του ήτο: «Ευλογημένε, αναζήτησέ Το εσύ, άνοιξε διάπλατα την πόρτα της ψυχής σου κι όταν Εκείνο θα ‘ρθεί δεν θα έχεις ανάγκη από μένα για να σου πω ότι «φωτίστηκες» Όταν το Άγιο Πνεύμα «λούζει» τον άνθρωπο και εισχωρεί μέσα του συμβαίνουν σ΄αυτόν τόσο ωραία ουράνια πράγματα που . . . »

Φίλες και φίλοι, 

εύχομαι από καρδιάς σε όλες και όλους το Άγιο Πνεύμα να κατακλείσει την ψυχή μας και να φωτίσει τον νου μας.  

Όσοι «δραπέτευσαν» ας προνοήσουν, ειδικά αν οδηγούν, και  ας θυμούνται  ό χ ι  κατανάλωση οινοπνεύματος την ημέρα του Αγίου Πνεύματος. 

Καλή επιστροφή,

Και του χρόνου!

Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ

> Ελπίζουμε να βασιστούμε σε πιστούς αναγνώστες και όχι σε ακανόνιστες διαφημίσεις. Ευχαριστώ!

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Blog Archive

Recent Posts