03/01/2024 - 04/01/2024 ~ katarraktisvillage

Η Τουλίπα το σύμβολο της απόλυτης αγάπης.




Από της αρχές Μαρτίου ετοιμαζόμαστε να κάνουμε εξορμήσεις στα χωράφια να δούμε την χρωματιστή Χίο. Το κάνουμε κάθε εβδομάδα και την βλέπουμε σε χρώματα διάφορα αλλά να κοκκινίζει η φύση, μόνο το Μάρτιο.







Μια μικρή αναφορά …
Έχουμε συνδέσει τη τουλίπα με τους κάμπους της Ολλανδίας και τις Κάτω Χώρες, όμως ιστορικά πολύ πριν είχε γίνει το έμβλημα της Κωνσταντινουπόλεως. Στους όμορφους κήπους γύρω απ’ τον Κεράτιο πρωτοκαλλιεργήθηκε όταν την έφεραν από τα βάθη της Ανατολής. Τόπος καταγωγής της φαίνεται ότι είναι η κεντρική Ασία, το Τιέν Σαν και τα όρη των Παμίρ Αλέ στο Ισλαμαμπάντ. Ενώ δεύτερη περιοχή είναι το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία, γενικά η περιοχή του Καυκάσου. Από εκεί εξαπλώθηκαν οι τουλίπες σε όλη τη Μεσόγειο.




Το παρακάτω κειμενάκι μου θύμισε τον Άγιο Ισίδωρο με τα δάκρυα.


Σε πολλούς Ελληνικούς, αλλά και Περσικούς μύθους αναφέρεται η τουλίπα. Μύθους που πλάθουν την ιστορία της γέννησής της. Στα βάθη της Ανατολής ήταν κάποτε ένας Πέρσης πρίγκιπας που ονομαζόταν Φαράχ. 

Ο Φαράχ ήταν πολύ ερωτευμένος με την Σχιρίν. Όταν η αγαπημένη του σκοτώθηκε, ο Φαράχ έπεσε με το άλογό του σε έναν γκρεμό και αυτοκτόνησε. Το αίμα του πότισε το έδαφος και κάθε σταλαγματιά του έγινε τουλίπα.


 Από τότε οι τουλίπες θεωρούνται σύμβολο της απόλυτης αγάπης.




Στην Χίο λένε ότι έχουμε τέσσερα είδη τουλίπας, τα τρία από τα οποία φύονται αποκλειστικά στην Χίο. γράφω λένε γιατί δεν τα εχω δει όλα, Οι ντόπιοι τις ονομάζουν Λαλάδες. Τα είδη της τουλίπας στην Χίο είναι η Tulipa praecox , η Toulipa agenesis , η Tulipa clusiana και η Tulipa undulatifolia . Τις συναντάμε κυρίως στο κεντρικό και ίσως και στο νοτιοανατολικό μέρος του νησιού . Το πότε αρχίζουν να ανθίζουν εξαρτάται από το πόσο καλός είναι ο καιρός . Τα άνθη της τουλίπας δεν διατηρούνται πάνω από 7 με 10 μέρες

Οι λαλάδες της Χίου αναλυτικά:

H Tulipa Praecox Ten ή Τουρκολαλάς.


 Τα άνθη έχουν ζωηρό κόκκινο χρώμα. Έχει βολβό με χιτώνες εσωτερικά μαλλιαρούς (σε μερικά είδη η εσωτερική πλευρά του καλύπτεται από ένα παχύ τριχωτό στρώμα το οποίο του εξασφαλίζει επιπλέον προστασία από το κρύο. Γι΄ αυτό λοιπόν ονομάζονται «μαλλιαρές Τουλίπες»). Μπορεί να φτάσει το ύψος της μέχρι και 70 εκατοστά. Συναντάται και γύρω από καλλιεργούμενες εκτάσεις συνήθως αγρούς και ελαιώνες.

H Tulipa agenensis DC in Redoute ή φραγκολαλάς,


 φτάνει μέχρι τα 50 εκατοστά ύψος. Τα άνθη της είναι κόκκινα και στο εσωτερικό τους έχουν μαύρα στίγματα και κίτρινες ραβδώσεις. Απαντάται μέσα και γύρω από καλλιεργούμενες εκτάσεις, αγρούς και ελαιώνες.

H Tulipa clusiana DC in Redoute ή λαλαδάκι πολίτικο ή βαβιλούσικο. 


Είναι μια ποικιλία μικρόσωμης λαλάδας, μέχρι 60 εκατοστών ύψος, με λευκά άνθη με έντονες εξωτερικές ραβδώσεις πορφυρού χρώματος. Έρχεται από την Περσία, και είναι σπάνιο. Σπάνια συναντώνται πάνω από τρεις λαλάδες μαζί. Το φυτό κινδυνεύει από εξαφάνιση, λόγω της υπερβολικής εξόρυξης των βολβών. Συναντάται μέσα και γύρω από καλλιεργούμενες εκτάσεις αγρούς, ελαιώνες, λιβάδια, αλλά και σε ξερότοπους. Η τιμή του στην αγορά της πόλης την εποχή της ανθοφορίας του, είναι ιδιαίτερα υψηλή.

H Tulipa undulatifolia ή τουλίπα η κυμματόφυλλη. 

Έχει πορτοκαλοκόκκινα άνθη με μήκος περίπου 7 εκατοστά. Τα φύλλα της έχουν κυματιστά άκρα και φτάνει μέχρι τα 30 εκατοστά ύψος. Είναι σπάνιο είδος, και τείνει να εξαφανιστεί. Πιθανόν αν είναι το ίδιο είδος με την T. Boetica Boiss & Heldr. Φύεται σε καλλιεργούμενες περιοχές, αγρούς, και κυρίως σε αγρούς με καλλιέργειες σχίνου.

Οι ποικιλίες της τουλίπας είναι πολλές και διακρίνονται από χαρακτηριστικά:
- με άνθη απλά ή διπλά
- πρώιμες ή όψιμες
- με περιγόνιο πολύ ανοιχτό ή σχεδόν κλειστό
- με φύλλα περιγόνιου αμβλέα, οξέα ή κροσσωτά
- μονόχρωμες ή ποικιλόχρωμες
- μορφή νάνου ή γίγαντα

Οι τουλίπες είναι εικόνες, σύμβολα μιας γλώσσας γεμάτης ποίηση και μας φέρνουν την αστείρευτη ενέργεια της φύσης.

Και κλείνοντας με έναν στοίχο του Οδυσσέα Ελύτη.

Βίτσα τουλίπα μάγουλο της έγνοιας
Σπλάχνο δροσάτο της φωτιάς
Θα ρίξω ανάσκελα τον Μάη θα τον σφίξω στα μπράτσα μου
Θα τον δείρω τον Μάη θα τον σπαράξω.!!

Share:

Πονόψυχη Τουρκάλα μοιράζει φράγκα

 Λαβαίνω προψές ένα μήνυμα, από μιαν πονόψυχην Τουρκάλαν, την κερά Φουσούν, που μού 'λεεν πως ήβρεν ένα συγγενή μου, πλούσιο και άκληρο και θε να μοιραστούμε τους παράδες.

(σε αντίθεση)
Κερά Φουσούνα μου, εδευτά που μου γράφεις εν τα σουσουμιάζω. Αντριάν εμείς στο σόι μας το Γεμέλικο εν έχομεν, έχομεν όμως το κλησιδάιν τ΄αγή Αντριγιά, άμα θες να μου βουθήσεις να πάμε να πολήκομεν τον αναμικιόρη κάτω τα σκόγια.  

Ο καψούλης ο Αντριάν επέθανεν το 2020. Θεός συκκωρέσει του, τόσοι και τόσοι αθρώποι εφύγαν άδικα των αδίκω, μόνον ο δικός μας επουντελιάρησεν κι έβαλεν κάτω μέχρι και την κουκουγιαύλα την Ελισάβετ. 

Ο Αντριάν δεν άφηκε κανέναν συγγενή. Θα΄τον κανένας καλομέζαλος σαν τοδ δικό μας, φαίνεται. Ποια ήθεν να πα κοντά, ν' αλείψει το ψωμίν της βούτυρο; Πάντως κι εγώ, εδωνά που τα λέμε, άμα είχα συγγενή τον ανηφέλετο θα' καμνα ότι δεν τονε γνωρίζω, για να μη με περγελούν οι αθρώποι. 

Ο λογαριασμός του Αντριάν γράφεις μου πως ήτον αδρανής. Εν ηξέρω ήντα θα πει ευτό, αλλά θαρρώ πως ήταν ίδιος ο δικός μας, που κάθεται στην καρέγαν σαν το προζύμιν της ακαμωσιάς και μόνον πως κουνεί τα δαχτύλια του. 

Και μετά μου γράφεις να μοιράσομεν τα φράγκα και δεν υπάρκει κίντυνος για κανέναν. Κίντυνος, καλή μου κόρη, υπάρκει  μόνον άμαν αρκινήσει να παγιαυλίζει ο αδιαφόρετος, που τρομάζει ο κόσμος και κόβγει δρομίδι, πατείς με πατώ σε όξω αφ' το μαγαζί με τη μπουκιάν αμάσητη στον κάρυγκλαν.

Λοιπόν, κυρά Φυσούνα μου, επειδή μου φαίνεσαι καλός και ψυχόπονος άθρωπος, α σου στείλομεν πεσκέσι τον ανηφέλετο και χάρισμα σας τα φράγκα κι άμα θέτε σας στέλλω και κατιτίς ακόμα, μόνο πάρετέ τονε εδευτού, να σας γανώνει τ΄αυτιά με το παγιαύλι όλη μέρι, να ξεπαστρέψει όλη την Τουρκιά και να μη μείνει ρουθούνι. Μα να ξεύρετε, επιστροφές ε θέμε, αρκετά εκάηκεν η πέτσα μας, ας τονε λουστεί και κανας άλλος, Τούρκος, Οβριός, οξωμερούτης, όποιος τονε θε, εμάς να 'συχάσει η κεφαλή μας κι αμέτε εβράτε τα απ΄ύστερι. Πάγω τώρα να γράψω τα περί αναπάψεως του καψούλη του Αντριάν  που τονε φάγαν οι σκουλήκοι  και να 'τοιμάσω μιαν τούρτα-λακέρδα του αναμικιόρη που τηνε καψογδέχεται :D . Ο Αλλάχ να του κόβγει προγούλια και να σας δινει εμβάσματα. 

Με εχτίμηση,

Δεσποινού

Share:

Κρέμα με μαστίχα σε ετρουσκικό τάφο 2.000 ετών

Χμ μμμ έτσι για να ξυπνάμε λίγο της μνήμες ......

Όλο αυτό έρχεται να συνεισφέρει  στα όσα έχουμε γράψει στην ενότητα Μαστίχα, και πως από αρχαιοτάτων χρόνων την χρησιμοποιούσαν.

Η Ετρουσκική γλώσσα ήταν η προφορική και γραπτή γλώσσα που ομιλείτο από τους Ετρούσκους στην αρχαία Ετρουρία (σημερινή Τοσκάνη)



Ένα αλαβάστρινο βάζο, που περιείχε καλλυντική κρέμα, ανακαλύφθηκε σε αριστοκρατικό τάφο των Ετρούσκων στην περιοχή της Τοσκάνης. Η κρέμα των 2.000 ετών διατηρείται σε καλή κατάσταση και βρέθηκε να περιέχει μαστίχα και έλαιο μυροβάλανου, δύο συστατικά που χρησιμοποιούσαν οι Αιγύπτιοι και οι αρχαίοι Ελληνες. Ο ασύλητος τάφος, που χρονολογείται στο δεύτερο μισό του 2ου π.Χ. αιώνα, ανακαλύφθηκε πριν από 8 χρόνια σε μια νεκρόπολη κοντά στην πόλη Κιούζι.

Τα αποτελέσματα των χημικών αναλύσεων δημοσιεύονται στο τεύχος Ιουλίου του Journal of Archaeological Science.

Ο τάφος, αναφέρει το Discovery Channel, ήταν σφραγισμένος με μια πλάκα από τερακότα στην οποία υπήρχε επιγραφή με το όνομα της νεκρής: Thana Presnti Plecunia Umranalisa.

«Από τη μορφή του ονόματος μαθαίνουμε ότι η Τάνα Πλεκούνια ήταν θυγατέρα μιας γυναίκας ονόματι Ουμράνεϊ, μέλος μιας από τις σημαντικότερες αριστοκρατικές οικογένειες του Κιούζι» γράφουν οι Ιταλοί αρχαιολόγοι.

Μέσα στον τάφο βρέθηκε η τεφροδόχος, σκαλισμένη από το πέτρωμα τραβερτίνη και διακοσμημένη με φυτικά μοτίβα και το κεφάλι της ετρουσκικής θεάς της Γης Κελ Ατι. Κοντά στην τεφροδόχο βρέθηκε ακόμα μια κοσμηματοθήκη, διακοσμημένη με στοιχεία ελεφαντόδοντου, κασσίτερου και μπρούντζου. Μέσα της βρέθηκαν δύο μπρούτζινα δαχτυλίδια, ένα τσιμπιδάκι, δύο χτένες και το αλαβάστρινο βάζο που περιείχε την κρέμα.

Η σκόνη αργίλου που είχε καλύψει την κοσμηματοθήκη προστάτευσε την κρέμα από την οξείδωση παρόλο που το βάζο δεν είχε καπάκι, αναφέρουν οι ερευνητές. Η υπόλευκη, στερεοποιημένη κρέμα - σύμφωνα με τους επιστήμονες - περιείχε ένα μείγμα ρητινών και λιπιδίων.

 Οι χημικές αναλύσεις έδειξαν ότι οι ρητίνες ήταν απλό ρετσίνι πεύκου και ρετσίνι μαστιχόδεντρου, ενώ τα λιπίδια ήταν πιθανότατα έλαιο μυροβάλανου, ενός αρωματικού φυτού που χρησιμοποιούσαν στην αρωματοποιία οι αρχαίοι Ελληνες.
 Δεδομένου όμως ότι το βάζο φαίνεται να είναι αιγυπτιακής καταγωγής, και ότι ο μυροβάλανος δεν φύεται στην Ιταλία, αλλά στη Συρία και την Αίγυπτο, οι αρχαιολόγοι συμπεραίνουν ότι το καλλυντικό είχε εισαχθεί από την Αίγυπτο για τους αριστοκράτες Ετρούσκους του Κιούζι.


Share:

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ

> Ελπίζουμε να βασιστούμε σε πιστούς αναγνώστες και όχι σε ακανόνιστες διαφημίσεις. Ευχαριστώ!

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Blog Archive

Recent Posts