2024 ~ katarraktisvillage

Το βράδυ που γεννήθηκε ο Χριστός

Το βράδυ που γεννήθηκε ο Χριστός έκανε πολύ κρύο. 

 Η σπηλιά ήταν κρύα και η Παναγία δεν ήξερε τι να κάνει. Τότε ο Ιωσήφ σκέφτηκε να ανάψει φωτιά για να ζεσταθούν λίγο, μα δεν έβρισκε πουθενά ξύλα. Βγαίνει έξω από τη σπηλιά, κάνει μια βόλτα, μα τίποτα. Ξαναμπαίνει πάλι μέσα, παίρνει λίγα άχυρα από τη φάτνη και ανάβει φωτιά. Μόλις τα είδε η Παναγία δάκρυσε και είπε να είναι πάντα χρυσά.


Όμως ύστερα από λίγο τα άχυρα έσβησαν. Η σπηλιά ξαναπάγωσε. Βγήκε πάλι ο Ιωσήφ και τα πόδια του μπερδεύτηκαν σ’ ένα ξερό κλαδί.

 Ήταν δεντρολίβανο.

 Ο Ιωσήφ το άναψε και η Παναγία ευχήθηκε να μοσχομυρίζει και να στολίζει τις εικόνες των Αγίων. Μα η φωτιά κράτησε λίγο και η παγωνιά δυνάμωσε.

Τότε ο Ιωσήφ άκουσε μέσα από το σακούλι του φωνές που του έλεγαν: Πήγαινε Ιωσήφ στη μάνα μας την ελιά, πάνω απ’ τη σπηλιά και πες της πως κινδυνεύει ο Χριστός. Θα στενοχωρηθεί πολύ που το ξέραμε και δεν της είπαμε τίποτα. Ήταν μια χούφτα ελιές που τις είχε φυλάξει μαζί με λίγο ψωμί για ώρα ανάγκης.

Ο Ιωσήφ πήγε στην ελιά και εκείνη άρχισε να σπάει κομμάτια ξύλου από το γέρικο κορμό της και να τα σπρώχνει προς την είσοδο της σπηλιάς. Όλη τη νύχτα έκαιγε η φωτιά και η ζεστασιά απλώθηκε γύρω από τον νεογέννητο Χριστό.

Το πρωί το δέντρο δεν υπήρχε παρά μόνο ένα κούτσουρο ρίζας. Όταν το είδε η Παναγία δάκρυσε, έσκυψε, το χάιδεψε και είπε. Την ευχή μου να ’χεις και να μην ξεραίνεσαι ποτέ. Το λάδι σου να τρέφει και να φωτίζει τους ανθρώπους. Το βράδυ να φωτίζεις το καντήλι του Χριστού.

Έτσι κι έγινε. Μέχρι το βράδυ η ελιά ξανάγινε μεγάλη όπως ήταν πριν. Από τότε η ελιά δε γερνά. Ξεραίνεται, μα από τις ρίζες της ξαναβλασταίνει και ξανανιώνει φουντώνει και δυναμώνει.


ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΎΓΕΝΝΑ με γαλήνη στις ψυχούλες μάς 🌲🌲🤶🤶🌎🌎

Share:

Χριστούγεννα ε ! Οσα δεν είπαμε

Μου  είπε ενας φίλος να γράψω κάτι για τα Χριστούγεννα έτσι κάθισα δίπλα στο στολισμένο δέντρο  και ξεκίνησα να γράφω.

Στην αρχή έγραφα για το πόσο όμορφα είναι στολισμένοι οι δρόμοι, τα σπίτια, τα μαγαζιά. Οι άνθρωποι χαρούμενοι να φτιάχνουν τα γλυκά τους, να αγοράζουν δώρα για τους αγαπημένους τους, 

 Kαι μετά τα έσβησα όλα.

Αποφάσισα ότι τίποτα από όλα Τα Χριστούγεννα μου φέτος είναι τελείως διαφορετικά , δεν είναι τα στολίδια τα Χριστούγεννα. Δεν είναι τα γεμάτα χρυσόσκονη κουτιά κάτω από το δέντρο. Δεν είναι τα δώρα, ούτε τα λαμπερά ρούχα.

 Τα Χριστούγεννα δεν είναι “πράγματα”. 

Τα Χριστούγεννα είναι “ζεστασιά”. Είναι μια μέρα για να πιστέψουμε στους ανθρώπους και στην αγάπη...!!!Αν το σκεφτείς, την ημέρα αυτή φέρνεις στη μνήμη σου και στο μυαλό σου ότι έχεις αγαπήσει. Έτσι νομίζω,

Θέλω να σου πω, λοιπόν, πως..

Τα Χριστούγεννα είναι η αγάπη που δίνεις. Ο πόνος που δεν μοιράζεις. Η ζεστασιά με την οποία αγκαλιάζεις αυτόν που υποφέρει. Η καλοσύνη που μοιράζεις απλόχερα και όχι υποκριτικά. Θέλω ακόμα να σου πω ότι το να καταφέρεις να κάνεις χαρούμενο έστω και ένα μόνον άνθρωπο, είναι η μεγαλύτερη ευλογία του κόσμου. Πολύ  λένε Κι ας μην πας καθόλου στην εκκλησία. Κι ας μην κάνεις τους μεγάλους σταυρούς, δεν μπορώ να διαφωνήσω αλλά και ούτε να συμφωνήσω, ο καθένας το εισπράττει όπως θέλει. 

(Όμως εάν δεν έχεις πονέσει και δεν έχεις κλάψει κάτω από μια εικόνα και δεν έχεις παρακαλέσει , νομίζω τα Χριστούγεννα είναι διαφορετικά, εξάλλου την γέννηση του Χριστούλη γιορτάζουμε. )


Ξέρεις τι είναι να σε κοιτάζει ο άλλος με χαρά; 

Αυτό είναι Χριστούγεννα και για εκείνον και για εσένα. Εξάλλου, όλοι ξέρουμε πως η χαρά που δίνεις στους άλλους είναι η χαρά που σου γυρίζει πίσω. Και όσο περισσότερο χαρούμενους κάνεις αυτούς που είναι μόνοι τους ή είναι λυπημένοι ή δυσκολεύονται να επιβιώσουν, τόσο πιο πολύτιμα θα είναι και τα δικά σου δώρα. 

Τίποτα δεν είναι αυτονόητο. Μέσα στις ψυχές πολλών ανθρώπων υπάρχει θλίψη. Και, ξέρεις, τη θλίψη, με όσα λαμπάκια και να τη στολίσεις, θλίψη θα παραμείνει… Μόνο η αγάπη τη διώχνει.

Η δουλειά μου με κάνει να συναντώ πολύ κόσμο. Συνάντησα ανθρώπους πονεμένους, τρομαγμένους, με έναν φόβο, ανθρώπους δειλούς, αδύναμους, εγωιστές, που τον πόνο που ένιωθαν τον μοίραζαν και στους γύρω τους. 

Ανθρώπους ανασφαλείς, ψεύτες, είρωνες, χειριστικούς. Ανθρώπους ψυχρούς, χωρίς συναισθήματα, χωρίς ζωή.

Συνάντησα, όμως, και ανθρώπους καλούς. Ανθρώπους φωτεινούς, χαρισματικούς, με μια καρδιά γεμάτη στοργή και λαχτάρα να προσφέρουν. Ανθρώπους που ο πόνος δεν τους άλλαξε σε κάτι σκληρό αλλά σε κάτι τρυφερό. Συνάντησα ανθρώπους που φαίνονταν καλοί αλλά δεν ήταν..

 Ανθρώπους που φαίνονταν κακοί αλλά ούτε αυτοί ήταν..

Στον κάθε έναν από αυτούς, θέλω να πω πως..

Ο χρόνος δεν είναι ανεξάντλητος. Τελειώνει. Όπως και η ζωή μας. Χρησιμοποίησε το χρόνο που έχεις για να αγαπάς. Όχι για να μισείς. Όχι για να κάνεις κακό στους ανθρώπους.

Αυτόν που αγαπάς να τον προστατεύεις. 

Χωρίς να τον πληγώνεις. Κάνε τους ανθρώπους να γελούν. Μόνο έτσι θα μείνουν..

Να είσαι κοντά τους. Κι αν δεν μπορείς να είσαι κοντά τους, κάν’ τους να νιώθουν όμορφα μακριά σου.

Κανέναν μην κάνεις να φοβάται. Ο φόβος δημιουργεί σκοτάδι και η ζωή είναι φως.

Χαμογέλασε μαζί τους, ερωτεύσου μαζί τους, σκέπασε τη λύπη τους με όποιο τρόπο μπορείς.

Γιατί όλοι έχουμε μια λύπη μέσα μας. Μπορεί να μην την ξέρεις. Αυτό, όμως, δε σημαίνει πως δεν υπάρχει..

Θέλω να σου πω ακόμα πως..

Ναι θα έχεις πληγές.. Πάντα θα υπάρχουν πληγές να σου θυμίζουν πως έζησες. Όμως γιατρεύονται οι πληγές. Δεν γιατρεύονται δημιουργώντας άλλες πληγές. Γιατρεύονται με την αγάπη με τη δύναμη της συγχώρεσης.

 Ξέρεις δε θέλουν πολλά οι άνθρωποι για να είναι ευτυχισμένοι. Τους αρκεί να είσαι εκεί, να τους αγαπάς, να τους ακούς, να τους προσέχεις, να τους υπολογίζεις, να τους νοιάζεσαι.


Όταν ήμασταν παιδιά η προσδοκία των γιορτών είχε τη δύναμη να μας κάνει ευτυχισμένους. Μετά μεγαλώσαμε και ήρθαν κάποιοι και μας έμαθαν να μην πιστεύουμε στη χαρά αλλά στα προβλήματα και χάσαμε τη λάμψη και την μαγεία από την ψυχή μας.

Αυτές τις γιορτές ας βρούμε τη μαγεία μέσα μας όπως τα παιδιά. Να πιστεύουμε στο τώρα. Το αύριο, όσο υπέροχη υπόσχεση και να είναι, είναι αβέβαιο. Δώσε στους ανθρώπους που αγαπάς χρόνο.

Αυτός ο καφές που όλο αναβάλλεις με τον φίλο σου πιέστον επιτέλους. Εκείνο το μήνυμα που ήθελες να στείλεις, στείλ’ το. Εκείνη την καλή κουβέντα που ξέχασες να πεις, πες την κάποια στιγμή. 

Ας μάθουμε να ζητάμε λιγότερα πράγματα.. Ίσως έτσι έχουμε λιγότερο άγχος, λιγότερες απαιτήσεις, 

λιγότερο θόρυβο στη ζωή μας.


Η δική μου ευχή για τα Χριστούγεννα..

Λίγο πριν γεννηθεί το φως.. Λίγο πριν γεννηθεί η αγάπη.. Γίνε η ελπίδα στη ζωή κάποιων. Γίνε ο έρωτας, η αγάπη, το γέλιο και η χαρά τους.

Να δίνεις εκεί που ξέρεις πως δεν έχουν. Αγάπησε χωρίς όρια.. Δείξε τον δρόμο και σε εκείνους που δεν ξέρουν να αγαπούν.

Μην γκρινιάζεις. Μην παραπονιέσαι, μην γεμίζεις αρνητικά συναισθήματα. Βάλε τα δυνατά σου να γίνεις φωτεινός άνθρωπος. Να γίνεις καλύτερος, πιο ευτυχισμένος από χθες, πιο «όμορφος»!!!

Ας δώσουμε μια μεγάλη αγκαλιά σ’ αυτούς που είναι μόνοι τους. Σε όσους έχουν κουραστεί, που υποφέρουν, που πενθούν, που έχουν χάσει τους αγαπημένους τους, τη δουλειά, την πίστη και την αντοχή τους. Ας κάνουμε τους ανθρώπους να νιώσουν καλύτερα, να γελάσουν με την καρδιά τους.

Να είμαστε γενναιόδωροι, να μοιραζόμαστε πράγματα, συναισθήματα και στιγμές. Να είμαστε καλύτεροι άνθρωποι, σπουδαίοι άνθρωποι.

Ας βρούμε τη δύναμη να συγχωρούμε, σε έναν κόσμο που δύσκολα συγχωρεί. Ας αγαπήσουμε πιο πολύ. Κι ακόμα πιο πολύ!!! Ας κάνουμε έστω και έναν άνθρωπο λιγότερο λυπημένο. Ας στολίσουμε τη ζωή μας με τη μόνη δύναμη που κινεί τον κόσμο.

ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ...!

Μια φίλοι μου είπε πριν λίγο καιρό, ρε συ Αστεριε εσυ ήσουν πάντα χαμογελαστός από την μέρα που σε γνώρισα, εδώ και 4 χρόνια έχεις περάσει τα πάνδεινα ,χτυπήματα χτυπήματα χτυπήματα και ακόμα είσαι χαμογελάστος πως γίνετε;  η αλήθεια είναι χαμογέλασα και της λέω εχω φίλη εσένα ! Εχω αληθινούς φίλους. Υπάρχουν άνθρωποι τριγύρω μας που δεν φανταζόμαστε ότι υπάρχουν και σε βοηθάνε χωρίς καν να σε ξέρουν , και χωρίς καν να το ξέρουν! Και επίσης εχω πίστη στο θεό!

Μαζι με την Αφροδίτη Κ.

Καλά Χριστούγεννα σε όλους παιδιά!!

Share:

Χριστούγεννα: Μια απαιτητική περίοδος ή μια περίοδος ενθουσιασμού;

 Καλησπέρα, ελπίζω όλοι να είστε καλά!

Σιγά-σιγά μπαίνουμε στην περίοδο των Χριστουγέννων όπου για πολλούς ανθρώπους μπορεί να είναι μια κατάσταση ενθουσιασμού και εορταστικής ατμόσφαιρας αλλά για άλλους, η περίοδος αυτή μπορεί να είναι απαιτητική και να συνδέεται με συναισθηματική δυσφορία ή ακόμα και κατάθλιψη.

και θα αναρωτηθεί κάποιος τι από τα δυο είναι φυσιολογικό;

Και οι δυο καταστάσεις είναι φυσιολογικές δεν περνάμε όλοι τις ίδιες καταστάσεις, δεν έχουμε τα ίδια βιώματα και ούτε τα ίδια συναισθήματα. Το πιο σημαντικό είναι να μην υποκρινόμαστε για αυτό που νιώθουμε και καταπιεζόμαστε.

Γιατί ένας άνθρωπος νιώθει λύπη τα Χριστούγεννα;

  1. Απώλεια ή ασθένεια αγαπημένου προσώπου: Η απώλεια ή ασθένεια κάποιου αγαπημένου προσώπου μπορεί να καθιστά δύσκολο τον εορταστικό χαρακτήρα των Χριστουγέννων.
  2. Οικονομικά προβλήματα: Η πίεση των εξόδων κατά τη διάρκεια των διακοπών μπορεί να προκαλέσει άγχος και στρες, ειδικά αν η οικονομική κατάσταση δεν είναι καλή.
  3. Κοινωνική πίεση: Η αναμενόμενη χαρά και ευτυχία που συχνά συνδέεται με τις γιορτές μπορεί να αυξήσει την αίσθηση απομόνωσης ή ανικανότητας.
  4. Επιβάρυνση μνήμης: Τα Χριστούγεννα μπορούν να φέρουν αναμνήσεις από παλιά γεγονότα ή εμπειρίες που προκαλούν αρνητικά συναισθήματα.

Τι να κάνετε όταν νιώθετε πιεσμένοι τα Χριστούγεννα;

Για εμένα το πρώτα βήμα είναι να το αποδεχτείτε χωρίς ενοχές και τύψεις. Δεν σας κάνει κακό άνθρωπο να μην νιώθετε χαρά. Θαρρώ επίσης πως όσο ζορίζεται να είστε καλά ενώ δεν είστε τόσο χειρότερα θα γίνονται τα πράγματα και θα νιώθετε συναισθήματα αναξιότητας.

Άλλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι:

  1. Θέστε ρεαλιστικές προσδοκίες: Μην αφήνετε τον εαυτό σας να πιέζεται από τις υψηλές προσδοκίες, είτε πρόκειται για τα δώρα που θα προσφέρετε, είτε για τον τρόπο που σκέφτονται οι άλλοι για εσάς.
  2. Καθορίστε προτεραιότητες: Καθορίστε τις σημαντικότερες δραστηριότητες και εστιάστε σε αυτές. Δεν χρειάζεται να κάνετε τα πάντα.
  3. Αναλάβετε τη βοήθεια άλλων: Μη φοβηθείτε να ζητήσετε βοήθεια από φίλους και οικογένεια. Κοινοποιήστε τις ευθύνες και μοιραστείτε τα καθήκοντα.
  4. Κάντε μικρές αλλαγές: Εξετάστε το πρόγραμμά σας και δείτε αν μπορείτε να κάνετε μικρές αλλαγές που θα μειώσουν το άγχος.
  5. Φροντίστε τον εαυτό σας: Δώστε προσοχή στην υγεία και στην ξεκούραση σας. Κοιμηθείτε αρκετές ώρες, τρώτε υγιεινά, και βρίσκετε χρόνο για πράγματα που αρέσουν σε εσάς μόνο.
  6. Επικοινωνήστε με κανονικό τρόπο: Αν νιώθετε ότι πιέζεστε, μιλήστε με κάποιον που εμπιστεύεστε και πιστεύετε πως θα σας καταλάβει για τα συναισθήματά σας. Η επικοινωνία με έναν ειδικό αν νιώθετε πως δεν μπορείτε να σηκώσετε το βάρος των Χριστουγέννων μπορεί να βοηθήσει.

Να διαλέγετε ανθρώπους δίπλα σας που σας κατανοούν, σας αγαπάνε, σας υποστηρίζουν και δεν σας πιέζουν. ΊΣΩΣ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΔΩΡΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΑΤΟ ΣΑΣ.

 

Επίσης, εσείς που είστε δίπλα στους ανθρώπους που περνάνε κάπως δύσκολα να θυμάστε να μην τους κατακρίνετε για τα συναισθήματά τους ή να τους πιέζετε να κάνουν πράγματα όπου δεν θέλουν ή να απομακρύνεστε από αυτούς. Αναρωτιέμαι πολλές φορές πως βλέπουμε την φιλία με τους ανθρώπους γύρω μας μια επένδυση άραγε ή μια καλοπέραση; Περάστε απλά από το σπίτι τους και πείτε ένα γεια!

Καλές γιορτές σε όλους!! Θυμηθείτε πως οι σχέσεις και η ειλικρίνεια των συναισθημάτων μας ίσως είναι πιο σημαντικά και από τα Χριστούγεννα!!

 Καλό μήνα σας εύχομαι και η γέννηση του Χριστού να φέρει αγάπη και ηρεμία στην ψυχή σας! 

 

Share:

Μίλα πρίν είναι αργά, όχι άλλη σιωπή.

 "Με λένε Αλίκη, είμαι 27 χρονών και παντρεύομαι αύριο.

Η καρδιά μου τρέμει από ευτυχία .

Νιώθω όλες τις πεταλούδες στο στομάχι μου, σε όλο τον κόσμο, σε όλο το εσωτερικό μου.

Γαμπρός είναι ο Luigi, ο έρωτας της ζωής μου, ο έρωτας που έρχεται και ρίχνεσαι μέσα..

Και είναι όμορφο.


Με λένε Άλίκη, είμαι 30 και είμαι έγκυος. Νιώθω ναυτία το πρωί μόλις ξαπλώσω στο κρεβάτι αφού άνοιξα τα μάτια μου.

Ο Luigi λέει ότι είμαι όμορφη, δεν τον πιστεύω, έχω πάρει δέκα κιλά, αλλά θα με περιποιηθούν έτσι κι αλλιώς.


Με λένε Αλίκη, είμαι 31 χρονών, και εδώ και λίγους μήνες κρατάω αγκαλιά τον Φραντσέσκο.

Καλός ο Φραντσέσκο.

Και έχει γεύση γάλα παντού, στα μαλλιά, στα χεράκια, στα πόδια.

Είμαι συγκινημένη από τα πάντα.


Luigi, όχι. Ο Luigi μιλάει δυνατά.

«Κάνε τον να σταματήσει να κλαίει, Χριστέ μου. ".

Χθες του ξέφυγε ένα χέρι στο πρόσωπό μου. Τον συγχώρεσα αμέσως.

Είναι κουρασμένος.

Αυτή η μητρότητα τον βρίσκει απροετοίμαστο.


Με λένε Αλίκη, είμαι 32 χρονών, και σήμερα, κοιτάζοντας τον εαυτό μου στον καθρέφτη παρατήρησα μια μελανιά στο δεξί μου χέρι, μία στο ζυγωματικό και μία κοντά στο χείλος. Τώρα κάνω το μακιγιάζ μου για τα καλά και όλα εξαφανίζονται.


Με λένε Αλίκη, είμαι 33 χρονών, και απόψε κατέληξα στα Επείγοντα.

Τρία σπασμένα πλευρά.

Ο Luigi με κλωτσάει.

Αλλά δεν είναι δικό του λάθος.

Δεν φταίει αυτός.

Είναι τόσο κουρασμένος, και είμαι τόσο αφηρημένη που έπεσα στην κουζίνα, φέρνοντας το πιάτο και τα μαχαιροπίρουνα του στο τραπέζι.

«Ο σύζυγός μου προσπάθησε να με βοηθήσει να σηκωθώ, αντ' αυτού έπεσε πάνω μου. ”, έτσι είπα στο νοσοκομείο.

"Είσαι σίγουρη; ".

"Βεβαίως. ”, απάντησα αργά, με πόνο που μου έκοψε την ανάσα.


Το όνομά μου είναι είναι Αλίκη, είμαι 35 χρονών και σήμερα το πρωί ο Luigi με μαχαίρωσε στο λαιμό.

Νιώθω τη λεπίδα να μπαίνει στη σάρκα.

Για λίγα δευτερόλεπτα κράτησα την αναπνοή μου, και σκέφτηκα "... 

«Σε μένα συμβαίνει αυτό;

Αλήθεια μου συμβαίνει αυτό;»

Πέθανα μετά από λίγες ώρες.

 Όχι άλλο αίμα.


Το όνομά μου είναι Αλίκη, και τώρα είμαι σύννεφο, βροχή, γη και θάλασσα.

Και πνοή μάνας σε όλα τα ορφανά αυτού του κόσμου».


Όχι άλλο αίμα.


✍️Άννα Στέρη


Via  Αστάρτη/Astarti 


Υ.Γ. Μίλα πρίν είναι αργά...

ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΣΙΩΠΉ

Share:

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 73 /17/11

 Το σημερινό αφιέρωμα δεν έχει μόνο τιμητικό χαρακτήρα. Είναι ταυτόχρονα μια ανάγκη να σώσουμε τα αποτυπώματα της ιστορίας στη μνήμη μας. Η μνήμη είναι αδύνατη, η συνείδηση προκατασκευασμένη και η λήθη ο θάνατος της ελπίδας. 

Η Τέχνη απαθανατίζει και αφυπνίζει.


ο θόρυβος απ΄ τις ερπύστριες το ανορθωμένο τρίχωμα της νύχτας
αδέρφια φώναζαν πρώτα, αδέρφια,, αδέρφια,
φονιάδες φώναζαν ύστερα, πληρωμένοι φονιάδες, φονιάδες,
τραυματιοφορείς, αργά πιο αργά,
αργά να βγεις, αργά να μείνεις, αργά να κάνεις πίσω
κρύψε στη μέσα τσέπη σου ένα κομμάτι φωτιά, κρύψε τη σημαία
θα ΄ρθει πάλι ο καιρός, θα ΄ρθουν δέντρα, απογεύματα στα κατώφλια

(Γ. Ρίτσος «Το σώμα και το αίμα» 1973)




Ο αγώνας του λαού και της νεολαίας το Νοέμβρη του 1973 φλογίζει τις καρδιές και εμπνέει όσους μάχονται ενάντια στην αδικία και σε κάθε μορφή βίας. Ένα χρόνο μετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι συμμετείχαν στην πιο μεγάλη διαδήλωση που γνώρισε ο τόπος τούτος. Ήταν ένα συλλαλητήριο τιμής στους νεκρούς του Πολυτεχνείου, «που με μόνο όπλο τους την πίστη σε έναν καλύτερο κόσμο είχαν προτάξει τα στήθη τους αψηφώντας τα τανκς». Έκτοτε, κάθε χρόνο χιλιάδες ανθρώπων ανήμερα της επετείου διαδηλώνουν τη θέλησή τους για ολοκλήρωση των ιδανικών του Πολυτεχνείου.

Το κορυφαίο γεγονός της αντιδικτατορικής πάλης ενέπνευσε και τους καλλιτέχνες. Όλες τις Τέχνες. Ειδικά ποιητές, πεζογράφους, εικαστικούς. Οι αγώνες του λαού πάντα αποτελούσαν και αποτελούν πηγή έμπνευσης για κάθε καλλιτέχνη! Ή, όπως το είπαν οι ναυτεργάτες στη δική τους έκθεση εικαστικών τεχνών και φωτογραφίας (έχει γίνει θεσμός, φέτος ήταν η 8η χρονιά), «Οι αγώνες είναι η τέχνη του λαού και η τέχνη το όπλο του».

Διαβάστε ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΄73
Share:

Δεν είναι μυστικό, το γέλιο είναι καλοοοο!!

Δεν είναι μυστικό ότι ένα καλό  γέλιο φέρνει πληθώρα πλεονεκτημάτων που μπορούν να ενισχύσουν τη συνολική μας ευεξία. Όταν γελάτε, είναι σαν να πατάτε το κουμπί ανανέωσης στο μυαλό σας. ελαφρύνει το ψυχικό σας φορτίο και προσφέρει μια πολύ αναγκαία διαφυγή από το άγχος.



Αυτή η απολαυστική έκρηξη χαράς δεν ανεβάζει απλώς τη διάθεσή σας - αλλά επίσης αντλεί το αίμα σας διεγείροντας την κυκλοφορία και προάγοντας τη μυϊκή χαλάρωση . Αυτό μπορεί να κάνει θαύματα στην ανακούφιση των σωματικών συμπτωμάτων της έντασης, όπως οι σφιγμένοι ώμοι ή ο άκαμπτος λαιμός

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό!
 
Το γέλιο μπορεί ακόμη και να δώσει λίγη ώθηση στο ανοσοποιητικό σας σύστημα, κάνοντάς σας πιο ανθεκτικούς στις ασθένειες. Τώρα, οι άνθρωποι αναζητούν το γέλιο για διάφορους λόγους. Κάποιοι μπορεί να χρειαστούν ένα διάλειμμα από τις ταραχώδεις ρουτίνες τους, ενώ άλλοι ποθούν απλώς μια δόση χαράς για να ανεβάσουν τη διάθεσή τους.

Μετά απο μια περιπέτεια επέστρεψα !!! Επανεκκίνηση παιδιά , Καλό μήνα λοιπόν!!
Share:

Αφιερωμένο στην κυρία Έρση

 Ο Ανάστασης φόρεσε χαρούμενος την τσάντα του στην πλάτη και όλο ανυπομονησία ξεκίνησε για το σχολείο! Είχε φτάσει κιόλας Τετάρτη. Η μαμά του είπε ότι μπορούσε πια να πηγαίνει μόνος του σχολείο.  Εξάλλου, μόλις δύο στενά πιο κάτω ήταν το σχολείο.  Θα μπορούσε να τα καταφέρει μια χαρα.


-Ολόκληρο παλικάρι είσαι πια, Ανάσταση μου, του ελεγε η μαμά! Κοίτα πόσο ψήλωσες. Τετάρτη πια! Πήρες και μεγάλη τσάντα! Ποσά βιβλια θα κουβαλάς φέτος;


Κι  ο Ανάστασης όσο τα άκουγε αυτά, τόσο πιο πολύ χαιρόταν! Γιατί  ο Ανάστασης ήταν ένα παιδί σαν όλα τα άλλα, μα ήταν και ένα ξεχωριστό παιδί. Μεγάλωνε και μαζί του μεγάλωναν και οι προκλήσεις της καθημερινότητάς του. Όμως τώρα ήταν πολύ χαρούμενος, γιατί μπορούσε να τις αντιμετωπίσει. 


Αν μπορούσατε να δείτε  με τα μάτια του Ανάσταση, θα μπορούσατε να δείτε τον κόσμο όλο από μια άλλη οπτική. Τον κόσμο, όπως τον βλέπει ένα παιδί που η μάτια μου έχει κάτι μοναδικό, είναι μία ματιά που πηγάζει μέσα απο τον δικό του μοναδικό εαυτό.  Ο Ανάστασης την τελευταία χρόνια στο σχολείο κατάφερε να κάνει πολλά, γιατί υπήρξε κάποιος που πίστεψε στον μοναδικό Ανάσταση, τον πήρε από το χέρι και είδε τον κόσμο μέσα από τα μάτια του.


Αυτός ο κάποιος ήταν η κυρία Έρση που μόλις είδε τον Ανάσταση να κάθεται μόνος κατάλαβε ότι είναι ξεχωριστός. Δεν του αρέσει να κάνει ό,τι κάνουν τα άλλα παιδιά και είναι αυτό πολύ οκ! Δεν την πειράζει καθόλου την κυρία Έρση αυτό. Τον Ανάσταση τον ενοχλούν τα ανοιχτά καπάκια και τρέχει γρήγορα να τα κλείσει. Τα άλλα παιδιά θυμώνουν, μα η κυρία Έρση τα καθησυχάζει, γιατί μόλις Ο Ανάστασης κλείσει όλα τα καπάκια, μπορεί να καθίσει και πάλι ήρεμα στην καρέκλα του και να συνεχίσει να γράφει. Και όση ώρα αυτος έκλεινε τα καπάκια και όλοι νόμιζαν ότι είναι θυμωμένος, αυτος ηταν απόλυτα συγκεντρωμένος. Τα έχει ακούσει όλα με έναν δικό του μοναδικό τρόπο και συνέχισε το μάθημά του κανονικά. Τι τυχερός που ήταν που η κυρία Έρση δεν είχε θυμώσει μαζί του. Έτσι ούτε τα άλλα παιδιά τα “έβαλαν” μαζί του, όπως τις άλλες φορές 


 Επίσης, καμιά φορά, όταν πρέπει να γράψουν αυτο το “σκέφτομαι και γράφω” ο Ανάστασης δυσκολεύεται να ακολουθήσει όλες αυτές τις οδηγίες που τους λεει η κυρία και μετά η ιστορία που γράφει δεν μοιάζει με των άλλων παιδιών, μα η κυρία Μυρσίνη τη διαβάζει ενθουσιασμένη και θαυμάζει τη φαντασία του Ανάσταση. 


Και, όταν στην αυλή δεν τα καταφέρνει να παίξει, όπως τα άλλα παιδιά, αλλά καμία φορά λέει τα δικά του, τα παιδιά δεν τον κοιτάζουν πια παράξενα, όπως τις άλλες χρονιές, γιατί είναι εκεί η κυρία Έρση και κάνει κάτι μαγικά!!!


Μια μέρα, όμως, που ο Ανάστασης ήταν λίγο παραπάνω ανήσυχος και κινδύνευσε να χτυπήσει η κυρία Έρση πήρε τον Ανάσταση στο γραφείο και του έδωσε να παίξει με ένα μπαλάκι. Ήταν μαλακό και ο Ανάστασης ένιωθε όμορφα να το πιέζει ξανά και ξανά. Τότε, η κυρία Έρση κάλεσε τη μαμά και τον μπαμπά, αλλά δεν τους μάλωσε, ούτε τους παραπονέθηκε για τον Ανάσταση. Μόνο τους είπε ότι ο Ανάστασης είναι μοναδικός και έχει δικό του ξεχωριστό τρόπο να βλέπει τον κόσμο. Κι αυτό είναι πολύ πολύ όμορφο, γιατί ο κόσμος μας θα ήταν πολύ βαρετός, αν ήμασταν όλοι ίδιοι. Ο Ανάστασης είναι σπουδαίο παιδί και μεγάλος αγωνιστής. Κάθε μέρα δίνει μια μαχη και βγαίνει νικητής! Η κυρία Έρση το βλέπει αυτό κάθε μέρα και θαυμάζει τον Ανάσταση για τη μοναδικότητά του.

Η μαμά κι ο μπαμπάς το ξέρουν και είναι πολύ χαρούμενοι που η κυρία Έρση μπόρεσε να τα δει όλα αυτά και τώρα ο Ανάστασης μπορεί να συνεχίσει το δικο του ταξίδι στο σχολείο χωρίς να κινδυνεύει, χωρίς να μένει στο περιθώριο και χωρίς να στιγματίζεται. Γιατί η κυρία Έρση είδε πίσω από ταμπέλες και στερεότυπα, αγκάλιασε το παιδί κυριολεκτικά και μεταφορικά και έκανε και τα άλλα παιδιά να τον αγκαλιάσουν.

Γιατί υπάρχουν και αυτοί οι εκπαιδευτικοί, σαν την κυρία Έρση, που αντιμετωπίζουν τον κάθε μαθητή με ενσυναίσθηση, ξέρουν τι θα πει συμπερίληψη και δίνουν κάθε μέρα την ψυχή τους, για να προσφέρουν το καλύτερο στα παιδιά.

❤️Ένα ποστ αφιερωμένο στην κυρία Έρση και στην κάθε κυρία Έρση, ένα ποστ αφιερωμένο στους εκπαιδευτικούς για τη Διεθνή Ημέρα Εκπαιδευτικών 05/10


Φωτογραφία από το 30ο ΔΣ Βόλου

Share:

Ακούγοντας αληθηνες ιστορίες

Τα χέρια της είναι ξυλιασμένα από τα νερά της μπουγάδας στη σκάφη και δε μπορούν να σπρώξουν τη βελόνα μέσα στο χοντρό ύφασμα. Το φως από το κερί δε φτάνει για να βλέπει τις βελονιές πάνω στο σκούρο πανί. Αλλά πρέπει να συνεχίσει. Η πελάτισσα – Η κυρία Δημάρχου – θέλει το καινούργιο παλτό αύριο πρωί πρωί για να το φορέσει στην εκκλησία. 

Η Γιαννούλα είναι μόλις 15 χρονών αλλά όλοι ξέρουν ότι είναι η καλύτερη ράφτρα της επαρχίας. Και οι παραγγελίες και οι πρόβες πέφτουν βροχή. Δεν είχε και επιλογή δηλαδή. Ή αυτό ή πείνα. Για την ίδια και τα 4 μικρότερα αδέλφια της. Η μεγάλη δεν έχει ανάγκη. Είναι έτσι κι αλλιώς τακτοποιημένη στο οικοτροφείο. Και για την άλλη – τη δεύτερη – Δεν τη νοιάζει. Αυτή όλη μέρα χτενίζεται και γυαλίζεται στο καθρεφτάκι της. Για τα μικρά τη νοιάζει. Και για τη μάνα της. Και για τον πατέρα της που χαροπαλεύει στο νοσοκομείο στην Πάτρα.

Κρυώνει. Από τότε που ο πατέρας της έπαθε το ατύχημα, πριν 2 μήνες, στο σπίτι σώθηκαν τα ξύλα και η σταφίδα στο ντουλάπι τελειώνει. Το περιβόλι, χωρίς τη μάνα να το φροντίζει, μαράθηκε και μόνο αγριόχορτα βγαίνουν πια.

Τα μάτια κλείνουν. Τα μικρά πάλι πέσανε για ύπνο μόνο με μια χούφτα σταφίδα στο στομάχι. Άντε μια βελονιά ακόμα. Κι ένα κουμπί. Κι άλλο ένα. Σφίγγει τα δόντια και σπρώχνει τη βελόνα στο χοντρό ύφασμα. Τα νύχια της είναι σπασμένα και τα δάχτυλα ματωμένα από τις χιονίστρες αλλά, λίγο ακόμα θέλει. Και μόλις πάρει τα λίγα χρήματα από την κυρία Δημάρχου, θα μπορέσει να στείλει στη μάνα για το νοσοκομείο και, αν περισσέψει τίποτα, να γεμίσει το μπουκάλι με λάδι ως τη μέση. Ευτυχώς, σε 2 μέρες, της έγραψε, θα είναι αυτός εκεί. Θα περάσει από το χωριό, πηγαίνοντας με το φορτηγάκι στα άλλα χωριά. Νεωτερισμοί ο Ράμμος, γράφει απ’έξω το φορτηγάκι. Και, όταν σταματάει στην πλατεία, μαζεύονται γύρω του τα κοριτσόπουλα να χαζέψουν τα τσίτια από την πρωτεύουσα και τους κολιέδες με τα γυαλάκια που αστράφτουν. Έτσι τον γνώρισε. Δε ντράπηκε ποτέ. Μόνο γι’αυτό δε ντράπηκε ποτέ στη ζωή της. Αυτή δε χαζεύει ούτε τα τσιτια ούτε τα γυαλάκια που αστράφτουν με την ψεύτικη λάμψη τους. Αυτόν κοιτάζει. Και λάμπει!

Κι αυτός λάμπει! Λάμπουν τα μάτια του, τα μαύρα του μαλλιά, το άσπρο του πουκάμισο. Και αστράφτει το χαμόγελό του όταν την κοιτάζει.

Ποτέ δεν της είπε ψέματα. Από την αρχή ήξερε ότι ήταν παντρεμένος στα Μέγαρα. Όχι, δε ντράπηκε ποτέ. Το ξερε. 15 χρονών θα μου πεις , τι να ξερε; Κι όμως ήξερε. Ότι είναι λάθος. Ότι… Ότι…

Αυτός επέμενε. Θα σε πάρω στην “ΑΘΗΝΑ”. Κι αυτό ήξερε ότι ήταν λάθος. Αλλά ήταν κι η παρηγοριά της τις νύχτες με το κρύο και τη βελόνα να την τρυπάνε. Και την έβαλε στο μαγαζί. Και “διηύθυνε” 10 κοπέλες. Μες στα υφάσματα και τις κλωστές και το θόρυβο των μηχανών, χόρτασε πρώτη φορά ψωμάκι. Και ζεστάθηκε. Κι έφερε και τα αδέρφια της στην Αθήνα και πήγαν κι αυτά σχολείο. Κι έβαλε και τον πατέρα σε μια κλινική. Και στη μάνα πήρε ένα ψυγείο με πάγο. Και ας ζούσαν 7 άνθρωποι σε ένα δυαράκι, σκοτεινό, και ίσα που χωρούσαν τα κρεβάτια. Το βράδυ η κοιλιά ήταν γεμάτη. Η μεγάλη αδερφή διορίστηκε. Και η δεύτερη παντρεύτηκε. Κι οι υπόλοιποι πήραν το δρόμο τους, όπως διάλεξε ο καθένας κι όπως τα φέρε η ζωή στα τέλη της δεκαετίας του ’60. Κι αυτή, συνέχιζε να λάμπει, στις κλεμμένες τους στιγμές κι ας δούλευε όλη μέρα μες στα τόπια, τη σκόνη και το θόρυβο από τις μηχανές γαζώματος.

30 χρονών ήταν πια, Μεγαλοκοπέλα, γεροντοκόρη τη λέγανε στη γειτονιά, όταν το κατάλαβε. Αυτή τη φορά ντράπηκε. Κι έκλαψε πολύ. Γι ‘ αυτό το πλάσμα που ήθελε να ‘ρθει σε ένα κόσμο σκληρό και που γι’ αυτό θα ήταν ακόμη σκληρότερος, όπως είναι για όλα τα μπάσταρδα. Του το ‘πε μες στο αυτοκίνητο, το βράδυ που τη γύριζε στο σπίτι από το μαγαζί. Κι αυτός έλαμψε ξανά, όπως τότε, όπως πάντα όταν την κοίταζε. Τόσα χρόνια παντρεμένος και παιδί δεν είχε. Κι αυτό θα το αγαπούσε, όπως αγαπούσε κι εκείνη 15 χρόνια τώρα. Κι ούτε τώρα της είπε ψέματα. Ποτέ δεν της είπε ψέματα. Κι όσο και να του λέγε όχι, αυτός την απόφασή του την είχε πάρει: θα χώριζε. Ούτε αυτή έλεγε ψέματα. Κι ας την έλεγαν “παλιοκόριτσο” πίσω απ ‘ την πλάτη της. Ψέματα δεν έλεγε. Τον αγαπούσε, 15 χρόνια τώρα, αλλά δεν ήθελε να του κλείσει το σπίτι. Ούτε να χαλάσει τη ζωή της άλλης. Αυτή ήταν, άλλωστε, η “άλλη”.

“Είσαι 30 χρονών” , της είπε κι η μάνα της. ‘Ενα παιδί που σου τυχε να το κρατήσεις. Θα μεγαλώσει κι αυτό, ένα στόμα παραπάνω ‘ Κι έγινε τείχος η μάνα για την κόρη και το αγέννητο εγγόνι της . Άλλο εγγόνι δεν είχε. Κανείς απ τα παιδιά της δεν έκανε παιδί, λες κι ο Θεός έδωσε σ’ αυτήν και τα παιδιά που αναλογούσαν στα παιδιά της. “Τ ‘ αδέρφια σου δε μπορούν να κάνουν παιδιά κι εσύ θες να το χαλάσεις;” “Κι ο κόσμος ρε μάνα; Τ’ αδέρφια μου; Τι θα πουν;” “Δεν τους πέφτει λόγος. Δε θα το ταΐζουν αυτοί”. Και το θέμα έκλεισε γιατί κανείς δεν τόλμαγε να τα βάλει με την κυρά Χαρίκλεια που γέννησε εφτά παιδιά, την Ηπειρώτισσα που περπάτησε μες στα χιόνια για να κατέβει σε έναν ξένο τόπο με τον άντρα της για μια καινούργια αρχή.

Εκείνο το απόγευμα δεν πήγε στη δουλειά. “Να με περιμένεις στο σπίτι” της είπε. “Θα ‘ρθω με τον αδερφό μου να μιλήσω στη μάνα σου και τον πατέρα σου”. Από ώρα όμως δεν αισθανόταν καλά. Κάτι πόνους ένιωθε, ένα κάψιμο, ένα σκοτάδι της ερχότανε. Η κυρά Χαρίκλεια την έστειλε στο μπάνιο, να ρίξει λίγο νερό στο πρόσωπό της, να συνέλθει. Κι εκεί, τη στιγμή που ακούστηκε το τηλέφωνο να χτυπάει, το είδε. Το αίμα. “Μάνα” φώναζε και το τηλέφωνο χτυπούσε κι η μάνα κατάλαβε. Κι έμεινε βουβή με το μαύρο ακουστικό στο χέρι, με τα μαύρα μαντάτα στην καρδιά, και τα ουρλιαχτά της κόρης της σα πέτρα στο λαιμό.

Οι εφημερίδες έγραψαν για το ατύχημα που στέρησε τη ζωή σε έναν άνθρωπο, ο αδερφός του γλίτωσε από θαύμα, καθώς τη στιγμή που το φορτηγό έπεσε πάνω στο μικρό αυτοκίνητο, εκείνος είχε κατέβει να πάρει γλυκά από το ζαχαροπλαστείο το “Νέον”. Βάζανε και φωτογραφίες της χήρας που, ποιος ξέρει αν είχε προλάβει να μάθει από τον μακαρίτη πόσο θα άλλαζε η ζωή της. Στο νοσοκομείο, τη Γιαννούλα δεν την άφησαν να διαβάσει εφημερίδα. Κι όταν, μετά από μέρες, πήρε το λεωφορείο και πήγε τσακισμένη και “άδεια” στο μαγαζί, το βρήκε κλειστό, με τα ρολά κατεβασμένα και το λουκέτο περασμένο στην αλυσίδα. Δεν είχε πια τίποτα από αυτόν. Τίποτα να τον θυμίζει. Σαν να μην υπήρξαν ποτέ τα τελευταία 15 χρόνια της ζωής της.

Αλλά υπήρξαν τα επόμενα 50 χρόνια. Γιατί, βρήκε τη δύναμη να ξαναπατήσει στα πόδια της . Και μαγαζί δικό της έστησε, και μια μικρή γκαρσονιέρα αγόρασε και το παιδί που απέκτησε τελικά ο αδερφός της στην ξενιτιά το μεγάλωσε. Ένα μόνο δε μπόρεσε να κάνει: να ξαναγαπήσει. Κι όταν στις τελευταίες μέρες της, στο κρεβάτι που θα άφηνε την τελευταία της αναπνοή ,το μυαλό της , αν και βασανισμένο απ’το Alzheimer, γύριζε πίσω και φώναζε εκείνο το παιδί που δε γεννήθηκε ποτέ “μωρό μου!!”

 Με σεβασμό,

Στο “παλιοκόριτσο” που με μεγάλωσε!

Σε ευχαριστώ! 

Χαρά Λιακατά

Share:

Λατρεύω τις γιαγιάδες

 Λατρεύω τις γιαγιάδες που φορούν γκρι ταγιέρ και μαύρα λουστρίνια και κρατούν μια μικρή μαύρη τσαντούλα. Που φορούν μόνο τη βέρα τους και το μαλλί τους είναι κρεπαρισμένο και λίγο σπαστό από τα ρόλεϊ που έχουν βάλει αποβραδίς.


Λατρεύω τις γιαγιάδες που πηγαίνουν κάθε Κυριακή στην εκκλησία και βιάζονται να πουν πρώτες το Πάτερ Υμών. Που φοράνε τα καλά τους και βάζουν στο πορτοφόλι λίγα κέρματα για το κεράκι κι ένα λευκό μαντηλάκι. Που έχουν ροζιασμένα χέρια και στριμώχνονται να πάρουν πρώτες το αντίδωρο για να επιστρέψουν σπίτι.


Λατρεύω τις γιαγιάδες που δυσκολεύονται να ανέβουν στο τρόλεϊ κι αν τύχει να τις βοηθήσεις, σε στολίζουν με χίλιες ευχές. Που κάθονται μετά δίπλα σου και σου λένε οτιδήποτε άσχετο, περιμένοντας να τις ακούσεις με προσοχή. Που δίνουν συμβουλές στο παιδί σου και θυμούνται τι έκαναν τα δικά τους παιδιά στην αντίστοιχη ηλικία.


Λατρεύω τις γιαγιάδες που ζυμώνουν ψωμί κι ανοίγουν φύλλο για να φτιάξουν πίτα, γιατί το έτοιμο είναι σαν χαρτί. Που ξεχωρίζουν τα φαγητά σε γιορτινά και μη. Που παρόλη την ηλικία τους και την οικονομική τους κατάσταση, κάνουν πολύ συχνά το τραπέζι σε παιδιά και εγγόνια.


Λατρεύω τις γιαγιάδες που πλέκουν δαντέλες, σεμέν, τραπεζομάντηλα και πετσετάκια. Που γεμίζουν το σπίτι σου με διάφορα τέτοια εργόχειρα, γνωρίζοντας πως αμέσως μόλις φύγουν, θα τα βγάλεις. Που αυτά τα εργόχειρα δεν είναι απλώς μοναδικά, αλλά κάθε βελονιά έχει αγάπη και μεράκι.


Λατρεύω τις γιαγιάδες που φτιάχνουν γλυκό κυδώνι και το σερβίρουν στον παλιό δίσκο, όπου είναι κι αυτός στρωμένος με πλεκτό πετσετάκι. Που το πιατελάκι είναι επίσης παλιό, από το σερβίτσιο που ήταν δώρο στον γάμο τους. Που το κυδώνι είναι κομμένο στο χέρι με υπομονή κι αγάπη.


Λατρεύω κι αυτές που φτιάχνουν μπακλαβά την Πρωτοχρονιά με πολλά φύλλα, με πολλά καρύδια και πολύ σιρόπι. Που το ταψί είναι τόσο μεγάλο ώστε να φτάσει να ταΐσουν και να γλυκάνουν όλη τη γειτονιά κι όλους όσοι έρθουν για τα «Χρόνια Πολλά». Που βάζουν πάνω από κάθε κομμάτι ένα γαρύφαλλο για άρωμα και στολίδι.


Λατρεύω τις γιαγιάδες που στα νιάτα τους κάθισαν σε αργαλειό, άναψαν τον φούρνο του σπιτιού τους για να μαγειρέψουν, είχαν γάιδαρο και κατσίκα στην αυλή. Που στις αυλές τους είχαν πολλές γλάστρες με γαρυφαλλιές και πλατύφυλλους βασιλικούς για να τους πάνε του Σταυρού στην εκκλησία. Που άσπριζαν με ασβέστη τα σκαλοπάτια του σπιτιού, τα πεζούλια, το κοτέτσι και τη πέτρινη βρύση όπου βασάνιζαν με τον κόπανο σχεδόν καθημερινά.


Λατρεύω τις γιαγιάδες που μιλούν για τον πόλεμο, την κατοχή, την πείνα κι εύχονται «Παιδί μου, να μη τα ζήσει ποτέ ξανά άνθρωπος». Που δακρύζουν καθώς τα θυμούνται. Που ανάβουν το καντήλι για τους δικούς τους που χάθηκαν σε εκείνους τους δύσκολους καιρούς.


Λατρεύω τις γιαγιάδες που μυρίζουν κολόνια Μυρτώ με άρωμα λεμόνι. Που δε βάφουν τα χείλη τους και δε πάνε κόντρα στο χρόνο. Που καμαρώνουν κάθε ρυτίδα του προσώπου τους. Που κάθε ρυτίδα έχει και μια ιστορία, έναν πόνο, μια εμπειρία και μια συμβουλή.


Που για αυτές τις γιαγιάδες δεν υπάρχει η τρίτη ηλικία, γιατί έχουν τη δική τους ηλικία που κουβαλούν στην ψυχή τους.


~*~ Δήμητρα Μουλαρά ~*~

Share:

Κ Διευθυντά παααρτα, αλλά δεν φταίει κιόλας

 Επειδή οι επαφή με τις ΤΡΑΠΕΖΕΣ σε φυσικό επίπεδο γίνεται όλο και πιο δύσκολη ας ανάψουμε λίγο τα αίματα.

Σήμερα ήρθε ο διευθυντής της τράπεζας που με εξυπηρετεί στην περιοχή μου να ψωνίσει από το κρεοπωλείο μου.


Πρώτα τον έβαλα να κάτσει σε μια καρέκλα για 30 λεπτά.

Όταν ευκαίρησα, τον ρώτησα τι θέλει και απάντησε ότι θέλει μπιφτέκια για χάμπουργκερ.

Του είπα ότι τώρα πουλάμε μπιφτέκια για μπέργκερ μόνο τις Παρασκευές.

Εναλλακτικά παρήγγειλε λουκάνικο αλλά του είπα ότι λουκάνικα πουλάμε από 8:30 εως 10:00 μόνο Τρίτη και Πέμπτη.


Είδε και αποείδε, παρήγγειλε ένα κοτόπουλο κομμένο στα τέσσερα.

Του έδωσα το κοτόπουλο, τα μαχαίρια και το ψαλίδι και του είπα να το κόψει μόνος του.

Όπως το περίμενα, απάντησε ότι δεν ήξερε πώς να το κάνει και ότι δεν ήταν δικιά του δουλειά.

Του απάντησα ευγενικά: 

- Αφού είναι η πρώτη φορά, θα σας βοηθήσω αλλά από εδώ και πέρα, θα πρέπει να το κάνετε μόνος σας, καθώς οι οδηγίες για τον τρόπο είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα μας και στην αντίστοιχη εφαρμογή για κινητά.

Με κοίταξε αποσβολωμένος και μου ζήτησε να σοβαρευτώ και να κάτσουμε να μιλήσουμε λογικά.

Του είπα ότι αν δεν ζητούσε ραντεβού, θα ήταν εντελώς αδύνατο να μου μιλήσει.

Τελικά πήρε το κοτόπουλο, το οποίο του ετοίμασα αλλά του εξήγησα ότι πέραν του κόστους, πρόσθεσα και τα τέλη συντήρησης του εξοπλισμού για το κόψιμο του κοτόπουλου.

Κατοπιν του επέστησα την προσοχή ότι στα πλαίσια της συνεργασίας μας αν θέλει να συνεχίσει να εξυπηρετείται από εμάς, θα πρέπει να προμηθευτεί την κάρτα της επιχείρησής μας που τον δεσμεύει να αγοράζει δύο κιλά παϊδάκια κάθε 15 μέρες ειδάλλως θα έχει προσαύξηση 3% στις τιμές λιανικής στις υπόλοιπες συναλλαγές.


Μου ψέλλισε ένα κοσμητικό επίθετο και έφυγε μουρμουρίζοντας αλλά μετά από λίγο το ξανασκέφτηκε και επέστρεψε να πάρει το κοτόπουλο γιατί ήταν αργά να πάει αλλού και θα έμενε νηστικός.


Η ιστοριούλα μας είναι φανταστική αλλά φαντάζεστε να υπήρχε αυτό το φέρσιμο σε ένα κρεοπωλείο που ψωνίζατε για χρόνια και ξαφνικά  να σας έθεταν αυτούς τους όρους;


Λοιπόν έτσι και χειρότερα μας φέρονται οι τράπεζες.

Εκτός από το να τους εμπιστευόμαστε τα λεφτά μας με τα οποία δουλεύουν, όταν αποτυγχάνουν, πρέπει να τις βοηθήσουμε να επανακάμψουν και πάλι με τα δικά μας λεφτά.

Μας παρέχουν όλο και λιγότερες υπηρεσίες με εξυπηρέτηση από υπαλλήλους στα καταστήματα, αναγκάζοντάς μας να κάνουμε εμείς την δουλειά τους, ενώ πληρώνουμε και προμήθεια σε κάθε συναλλαγή με το ποσό αυθαίρετα και μονομερώς επιβεβλημένο.


Αν δεν μπορούμε να αντιδράσουμε αλλιώς, τουλάχιστον ας το κυκλοφορήσουμε...

@Αισθανομαι καλύτερα. 

Share:

Οι κούπες σκοτώνουν.

 Οι κούπες ξεκίνησαν προ 30-40 χρόνια περίπου. Όταν ξεκίνησε αυτή η αθλιότητα, που προσπαθούν μερικοί έξυπνοι τώρα, να την περάσουν ως “έθιμο”, 

οι παλιοί που τα έβλεπαν, έλεγαν ότι είναι προσβολή για τον Κρητικό να πίνει κούπες και τις θεωρούσαν βάρβαρη συνήθεια. Μάλιστα έλεγαν "λίγο βάζε, για να πιούμε πολύ". Ήθελαν δηλαδή, να μη χαλάσουν την παρέα, να πίνουν με τη ρέγουλα, για να μιλάνε και να τραγουδάνε νηφάλιοι, να μην παρεκτρέπονται, και να τιμούν και τους νοικοκύρηδες και τους μουσαφίρηδες. Αυτό ήταν η τιμή τους στο τραπέζι. 


Οι κούπες ξεκίνησαν με το κρασί. Τα τελευταία χρόνια, όμως, σκέφτηκαν οι κουπαδόροι, ότι είναι παραδοσιακό και το ουίσκυ (για τους Σκωτσέζους) κι έτσι ξεκίνησαν πλέον να πίνουν κούπες με ουίσκυ, για να τιμήσουν την σκωτσέζικη παράδοση και να ενισχύσουν οικονομικά και τα σκωτσέζικα βυνοποιητήρια, που έχουν μεγάλη ανάγκη. Άλλωστε, λεφτά υπάρχουν. 


Τις κούπες τις πίνουν συνήθως στους γάμους, στα πανηγύρια, στις κουρές και γενικά σε συνάξεις. Τώρα, εξελίχθηκε το πράγμα, και οι πιτσιρικάδες, παίρνοντας σοφά παραδείγματα από τους μεγαλύτερους “παραδοσιακούς” πατεράδες τους, συγγενείς ή φίλους τους, έχουν ξεκινήσει και πίνουν κι αυτοί κούπες στα μπαράκια, στα ξενυχτάδικα ή όπου αλλού βρεθούν, βάζοντας μέσα εκτός από κρασί, ουίσκυ και λοιπά οινοπνευματώδη, για να δείξουν κι αυτοί την “ανδρειωσύνη” τους. 


Κι έχει γίνει παντού, της κούπας το μπάχαλο. Από τον μικρότερο μέχρι τον μεγαλύτερο. 


Η κούπα, όλοι στην Κρήτη το ξέρουμε, είναι ένα είδος παιχνιδιού “ανδρειωσύνης”, όπου η ανδρειωσύνη μετριέται με το πόσες κούπες πίνουν μονορούφι αυτοί που συμμετέχουν και πόσο τις αντέχουν.  

 Εν τω μεταξύ, οι κουπαδόροι νομίζουν ότι δείχνουν ανδρειωμένοι στους άλλους, ενώ όλοι οι υπόλοιποι σώφρονες γύρω τους, τους κοιτάνε κι από μέσα τους λένε “θώριε έναν καραγκιόζη, ποιον κακομοίρη θα σκοτώσει πάλι απόψε”. 

Εξαιτίας αυτής της αθλιότητας, πολλοί σοβαροί άνθρωποι σταμάτησαν να πηγαίνουν σε γλέντια, φοβούμενοι ότι θα τους πιέσουν να πιουν και δεν θα τους βγει σε καλό. 


Το “παιχνίδι” της κούπας, παίζεται ως εξής (για όσους δεν ξέρουν):

Είναι ο Γιώργης, γεμίζει τέρμα ένα νεροπότηρο συνήθως, και λέει του Κωστή “σε καλώ μια κούπα”. Ο Κωστής αν έχει ίδιες αντιλήψεις με τον Γιώργη, την παίρνει την κούπα ευχαρίστως, αν όχι, τότε αναγκαστικά ο κακομοίρης, για να μην προσβάλλει τον Γιώργη, παίρνει το νεροπότηρο και το κατεβάζει μονορούφι. Ο Κωστής τώρα, θα πάρει αυτό το άδειο ποτήρι, θα το γεμίσει φουλ πάλι, και θα “καλέσει” τον Μάρκο. Κι έτσι πάει από τον έναν στον άλλον, μέχρι τελικής πτώσεως. 


Αυτό σημαίνει κούπα, να πίνεις μονορούφι ένα ολόκληρο νεροπότηρο.

Δεν σημαίνει κούπα, να έχεις ένα ποτήρι με κρασί ή ρακί ή ουίσκυ ή βότκα και να το πίνεις τρεις ώρες με τη ρέγουλα. Που αυτό είναι το σωστό και το πρέπον. Αλλά αυτό δεν θεωρείται κούπα. 


Για να δικαιολογηθούν τώρα μερικοί, αρχίζουν και λένε “μα τι κακό είναι να κρατάω μια κούπα στο χέρι”. Αμ, δεν κρατάτε μια κούπα στο χέρι σαν τσ΄ανθρώπους, να την πίνετε σιγά-σιγά (μακάρι να το κάνατε), παρά αυτή την κούπα, μέχρι να φύγετε από το γλέντι, την έχετε γεμίσει 40 φορές και την κατεβάζετε μονοκοπανιάς. 


Όλη η Κρήτη ξέρει τι σημαίνουν κούπες, και πόσα σπίτια έχουν κλείσει, δεν θα μας τις δικαιολογείτε χωρίς ντροπή, άλλος επειδή θέλει να το παίζει μάγκας, που δεν είναι, κι άλλος επειδή τα κονομάει από τις κούπες. 


Για τους υπόλοιπους νοήμονες, που είναι και οι περισσότεροι, ευτυχώς, έχουμε να τους πούμε:


Οι κακοκεραστές κουπαδόροι, είναι ελάχιστοι. Κάντε τους πέρα. Χαλάνε το γλέντι και κλείνουν σπίτια, τα βλέπουμε συνέχεια. 


Μάθετε να λέτε ΟΧΙ στις κούπες, μην ντρέπεστε και μην ενδίδετε, στον οποιονδήποτε “καπεταναίο” που θέλει να σας πιέσει να πιείτε με απαίτηση και θράσος, πολλές φορές προσβάλλοντάς σας. 


Να έχετε το θάρρος της γνώμης σας, ειδικά τα νέα παιδιά. Πείτε “ΟΧΙ, δεν πίνω” κι ας παρεξηγηθούν. Άλλωστε τι τους θέλετε τέτοιους φίλους, συγγενείς ή κουμπάρους, που δεν έχουν τίποτα να σας προσφέρουν, εκτός μόνο κανένα φέρετρο. Θα σας σκοτώσουν και μετά θα έρθουν στην κηδεία σας, να κλαίνε δήθεν περίλυποι. 


Εσείς οι γονείς, προσοχή! Ξεριζώστε νωρίς αυτή τη νοοτροπία από τα παιδιά σας. Ξεκινήστε από μικρά-μικρά να τους λέτε ότι όσοι πίνουν κούπες είναι καραγκιόζηδες και δεν είναι παράδειγμα προς μίμηση, απεναντίας, παράδειγμα προς αποφυγή. Να τους μπει στο μυαλό, να ντρέπονται να κάνουν αυτά τα καραγκιοζιλίκια. Να τα κάνετε να νιώσουν απέχθεια και γι αυτή τη συνήθεια, να αντιστέκονται και να αποφεύγουν τους ψευτόμαγκες κουπαδόρους. Να τα σώσετε. Να τα κάνετε άρχοντες στις παρέες τους. Να τιμούνε τους παππούδες τους και την πραγματική παράδοσή μας. 


Απαξιώστε και απομακρυνθείτε από τους κουπαδόρους, όσο δικοί σας κι αν είναι. Έτσι μπορεί να τους σώσετε κι αυτούς. Μισθό θα κάνετε, απέναντι στο Θεό και στους ανθρώπους. Αν όλοι τους κάνουν πέρα, κάποια στιγμή θα συνετιστούν. Πράξη αγάπης είναι αυτή κι όχι μίσους. 


Οι σωστοί Κρητικοί είναι ΑΡΧΟΝΤΕΣ! Τιμούν την παράδοσή μας όπως πρέπει κι όχι όπως θέλουν να την επιβάλλουν.

Κι όπως έλεγε ένας παλιός λεβέντης καπετάνιος, απαξιωτικά όταν έβλεπε τους κουπαδόρους: "τσοι θωρείτε τούτους σας; καπετάνιοι έρχουνται και χεσμένοι φεύγουνε"

ΧΑΝΙΆ ΠΑΡΩΝ


Share:

Ολυμπιακή αγώνες 2014 vs 2024

 Το 2014 στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που έγιναν στο Σότσι της Ρωσίας, ένας μεσόκοπος άνδρας που φαινόταν ότι με δυσκολία κατάφερε να τρέχει, μετέφερε την Ολυμπιακή Φλόγα για τη Ρωσία.

Όμως η Φλόγα έσβησε και ο κόσμος ανησύχησε. Κάποιος από την επιτροπή που τον ακολουθούσε, την άναψε πάλι.

Την επόμενη ημέρα το διαδίκτυο πήρε φωτιά, έγραφαν : 

- Ντροπή, γιατί έβαλαν αυτόν; 

- Ντροπή του, που δεν κατάφερε να φροντίσει την Φλόγα.

Οταν όμως έμαθαν ότι αυτός ο σχεδόν ανάπηρος άντρας ήταν ο Σαβάρς Καραπετιάν (Shavarsh Karapetyan), τότε ως δια μαγείας άλλαξαν οι ανθρωποφάγες δημοσιεύσεις και έγραψαν : 

"Ήταν κάποιο σημάδι, που ήθελε να δείξει ότι ακόμη και η Φλόγα έσβησε μπροστά στο θάρρος και το μεγαλείο της ψυχής του!

ΠΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΑΒΑΡΣ ΚΑΡΑΠΕΤΙΑΝ

Στις 16 Σεπτέμβρη του 1976, ο Σοβιετικός παγκόσμιος πρωταθλητής τεχνικής κολύμβησης Σαβάρς Καραπετιάν σώζει από σίγουρο πνιγμό, ένα προς ένα, είκοσι άτομα!!

Μόλις είχε τελειώσει την καθημερινή του προπόνηση των 20 Km στην λίμνη Γερεβάν όταν είδε ένα τρόλεϊ γεμάτο με επιβάτες, να πέφτει στην λίμνη. 

Κολύμπησε μέχρι εκείνο το σημείο και βούτηξε στα δέκα μέτρα που ήταν βυθισμένο και σχεδόν αόρατο από την λάσπη που είχε σηκωθεί. 

Έσπασε το πίσω παρμπρίζ με τα πόδια και μέσα από αυτό, άρχισε να βγάζει ανθρώπους να τους ανεβάζει στην επιφάνεια (περίπου 30 με 35 δευτερόλεπτα για κάθε άτομο που ανέβαζε) όπου τους παραλάμβανε ο αδελφός του, που προπονούνταν μαζί του, ο οποίος τους άφηνε στην ξηρά που απείχε 25 μέτρα. 

Έκανε το ίδιο πολλές φορές, σχεδόν 30 αλλά δεν επέζησαν όλοι. Για κάποιους από αυτούς ήταν ήδη πολύ αργά.

Ο ίδιος δεν θυμάται πόσες φορές καταδύθηκε, γιατί άρχισε σταδιακά να χάνει τις αισθήσεις του από την κόπωση, την υποθερμία και τις πληγές που δεχόταν από το σπασμένο παρμπρίζ. 

Μετά την υπερ-προσπάθεια, ο ίδιος κατέρρευσε και έπεσε σε κώμα... 

Εκανε 46 ολόκληρες μέρες να βγει από το κώμα και όταν συνήλθε η κατάσταση της υγείας του είχε πια κλονιστεί ανεπανόρθωτα. Δεν αγωνίστηκε ποτέ ξανά και ήταν μόλις 23 ετών... Είχε όμως προλάβει ήδη να πετύχει όσα άλλοι δεν θα πετύχαιναν ούτε σε 5 ζωές!

Τα 11 παγκόσμια ρεκόρ και τα χρυσά μετάλλια των παγκόσμιων και Ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων ήταν πλέον η τελική συγκομιδή του από το άθλημα...

Ο ίδιος, όταν τον ρώτησαν για το πιο τρομακτικό μέρος αυτού του περιστατικού απάντησε : 

"Ηξερα ότι δεν μπορούσα να τους σώσω όλους. Φοβόμουν μήπως κάνω κάποιο λάθος. Ήταν τόσο σκοτεινά εκεί κάτω που δεν έβλεπα σχεδόν τίποτα. Σε μία από τις καταδύσεις μου κατά λάθος άρπαξα ένα κάθισμα και το έβγαλα έξω. Θα μπορούσα αντί αυτού να είχα σώσει μία ακόμη ζωή. Αυτό με στοιχειώνει ακόμα και στα όνειρά μου."

Ο ηρωισμός, το θάρρος και η αυταπάρνησή του, δεν έγιναν αμέσως γνωστά. Οι φωτογραφίες που τραβήχτηκαν έμειναν στο συρτάρι και δημοσιεύτηκαν μετά δύο χρόνια. 

Τότε, του απονεμήθηκε το μετάλλιο «Για τη σωτηρία του πνιγμού» και το μετάλλιο του «Τάγματος της Τιμής». 

Το 1982 η εφημερίδα "Komsomolskaya Pravda" δημοσίευσε ένα άρθρο σχετικά με το κατόρθωμά του, με τίτλο:

 "Η υποβρύχια μάχη του πρωταθλητή". 

Αυτή η δημοσίευση αποκάλυψε ποιός ήταν ο διασώστης και σύντομα έλαβε περίπου 60.000 επιστολές από αγνώστους.

 ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΕΔΩ

Κάπου 9 χρόνια μετά το περιστατικό με την λίμνη, τον Φεβρουάριο του 1985, ο Καραπετιάν περνώντας τυχαία κοντά από ένα κτίριο που φλεγόταν διαπίστωσε ότι υπήρχαν σε αυτό παγιδευμένοι άνθρωποι.

Χωρίς δεύτερη σκέψη όρμησε μέσα στις φλόγες και έβγαλε έξω έναν-έναν τους ανθρώπους, εξασφαλίζοντας όμως για τον εαυτό του μια πολύμηνη παραμονή στο νοσοκομείο, από σοβαρά εγκαύματα στο δέρμα άλλά και βαριά αναπνευστικά προβλήματα, λόγω των αερίων που εισέπνευσε. 

Ο Σαβάρς Καραπετιάν-Shavarsh Karapetyan, γεννήθηκε το 1953, είναι Αρμενικής καταγωγής, που αγωνίστηκε με την σημαία της ΕΣΣΔ κερδίζοντας δεκάδες μετάλλια σε Παγκόσμια, σε Ολυμπιακούς και άλλους μεγάλους αγώνες.

- Κάτοχος 11 παγκοσμίων ρεκόρ, 

- 17 φορές πρωταθλητής κόσμου, 

- 13 φορές πρωταθλητής Ευρώπης και

- 7 φορές πρωταθλητής Σοβιετικής Ένωσης.

Σήμερα ζει μια απλή ζωή, είναι ιδιοκτήτης ενός εμπορικού καταστήματος παπουτσιών στη Μόσχα το οποίο έχει ονομάσει «Δεύτερη Αναπνοή».

Ο Karapetyan βραβεύθηκε με το βραβείο "Fair Play" της UNESCO για τον ηρωισμό του.

Το 1986 ένας αστεροειδής που ανακαλύφθηκε πήρε το όνομά του, "3027 Shavarsh".

Για τους τώρα ολυμπιακούς αγώνες... Ασχολίαστο, μόνο καλή επιτυχία στα παιδιά! 

Share:

Παραθεριση λεγόταν κάποτε. Νοσταλγία...

 Μια φορά κι έναν καιρό υπήρχαν καλοκαιρινές διακοπές που κρατούσαν δύο με τρεις μήνες. Είχαν το όνομα "Παραθέριση".

Μικρός όταν ήμουν θυμάμαι έκλειναν τα σχολεία και ετοιμαζόμασταν για παραθεριση. Ξεκινήσαμε αρχές του 80 κάτι. όταν η θεία μου στην Αθήνα μας ενημέρωσε ότι ο θείος Νίκος αγόρασε ένα εξοχικό στο Νεράκι, και ήθελε βοήθεια να το καθαρίσει και όλα τα σχετικά. Μεγάλο ταξίδι από τον Τύρναβο να πάμε στο νεράκι, δεν ξέραμε καν που ήταν! Προς το μεγάλο πεύκο μας έλεγε η θεία Γιούλα. Να μην πολυλογώ θα ήταν η πρώτες διακοπές μας. Με τον αδερφό και την μάνα μαζί, ο πατέρας είχε το μαγαζι. 

Πρώτη μέρα και θέλαμε να πάμε στην θάλασσα, δεν μας άφησαν μόνοι, περνούσες γραμμές τρένου, και την εθνική οδό για πεύκο. (μετά από χρόνια το τρένο έφαγε ένα φίλο μας που είχε ακουστικά και δεν το άκουσε) αυτή είναι η μόνη κακιά ανάμνηση που έχω από εκεί.

Εντύπωση μας έκανε όταν καθάριζαμε το σπίτι και σε ένα πορτάκι κάτω από την σκάλα ανακαλύψαμε βάτραχο πέδιλα μάσκες μπρατσακια κτλ. Τα είχαμε ακουστά. 

Με τον καιρό γνωρίσαμε και όλο τον κόσμο στο νεράκι. Μόνο καλές αναμνήσεις έχω 

Πηγαίναμε κάθε καλοκαίρι μέχρι την πρώτη λυκείου. 

Οι διακοπές κρατούσαν τόσο πολύ που ένιωθες τη νοσταλγία να επιστρέψεις στο σχολείο και να δεις τους φίλους σου.

Με ένα μικρό χαρτζιλίκι το πρωί στην παραλία ,για να αγοράσεις τυρόπιτα. Η τουλούμπα από τον φούρνο στην γωνιά του δρόμου. 

Ήμασταν χαρούμενοι, παίζαμε όλοι μαζί, ήμασταν όλοι ίδιοι και όπου έτρωγαν τέσσερις, έτρωγαν και πέντε, έξι ή περισσότεροι.

Μετά το μπάσκετ ακούγαμε μουσική μέχρι αργά, τα ποιο μεγάλα παιδιά πήγαιναν στο μεγάλο πεύκο για διασκέδαση. Ραντεβού την άλλη μέρα στην παραλία.. 

Κανείς δεν χρειαζόταν να διαβάσει το καλοκαίρι και το μόνο πρόβλημα για εμάς τα παιδιά ήταν να μην τρυπήσουμε την μπάλα, να μην σπάσουμε το ποδήλατο και τα γόνατα παίζοντας μπάσκετ. 

Εν τω μεταξύ έφτανε ο Σεπτέμβριος, η κανονικότητα επέστρεφε. Επιστρέφαμε στο σχολείο, η ζωή ξανάρχιζε και το πρώτο θέμα στο σχολείο ήταν πάντα «Πως περάσατε στις διακοπές».

 Σήμερα όλα έχουν αλλάξει, όλα είναι διαφορετικά. Οι διακοπές κρατάνε τόσο λίγο που όταν γυρνάς δεν ξέρεις καν αν έφυγες ή αν το ονειρεύτηκες. Όσοι μπορούν να πάνε βέβαια. 

 Η κοινωνία ήταν καλύτερη, υπήρχε αγάπη, οικογένεια, σεβασμός, όλοι μαζί . Είμαστε τυχεροί που ζήσαμε έτσι.

Η ζωή ήταν τελικά αληθινή..

Σήμερα το μεσημέρι γυρνώντας από την δουλειά είδα κάτι συγγενείς της γυναίκας μου που ερχόταν από την θάλασσα, ναι τώρα μένω σε νησί, με ρώτησαν εάν έχω κάνει ένα μπάνιο. 

Share:

Μαστίχα, τα δώρα της μητέρας φύσης κλεισμένα σε ένα δάκρυ

Ο τίτλος τα λέει όλα !!!τα δώρα της μητέρας φύσης κλεισμένα σε ένα δάκρυ!!!


Στο κεντρικό – ανατολικό Αιγαίο, δεσπόζει το νησί της πανέμορφης Χίου, ένα νησί που λόγω της στρατηγικής και γεωγραφικής θέσης του, αποτελούσε και αποτελεί το σταυροδρόμι της Ανατολής με την Δύση, ένα νησί, που είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο για την παραγωγή ενός μοναδικού προϊόντος, της μαστίχας, ένα προϊόν συνυφασμένο με τις παραδόσεις, την κουλτούρα, τα έθιμα, την κουζίνα, την ιστορία, αλλά ακόμα και με την ίδια την υπόσταση της Χίου και των κατοίκων της.

Ο σχίνος της Χίου ή ο μαστιχοφόρος σχίνος, από τον οποίο και παράγεται η μαστίχα, και ο οποίος ευδοκιμεί αποκλειστικά και μόνο, σε αυτό το νησί, έχει καθορίσει, όσο ελάχιστα άλλα προϊόντα, το παρελθόν, το παρόν αλλά και το μέλλον, της γης και του τόπου, όπου καλλιεργείται, με αμέριστη αγάπη και μεράκι από τους ντόπιους κατοίκους του νησιού.

Ας σημειωθεί ότι κατά καιρούς έγιναν πολλές προσπάθειες να καλλιεργηθεί και σε άλλα μέρη το μαστιχόδεντρο, ώστε να παραχθεί και αλλού αυτό το μοναδικό προϊόν, όλες απέτυχαν παταγωδώς. Φαίνεται ότι η μαστίχα έχει επιλέξει το σπίτι της, και αυτό είναι ο ευλογημένος τόπος της Χίου.

Ακόμα και σήμερα, δεν έχει διευκρινιστεί πλήρως, γιατί μόνο το νησί της Χίου, έχει αυτό το προνόμιο. Οι ειδικοί το αποδίδουν αφενός στο μικρόκλιμα του νησιού, αφετέρου δε στο γεγονός, ότι επειδή τα μαστιχόδεντρα καλλιεργούνται συστηματικά σε αυτόν τον τόπο, από την αρχαιότητα, με το πέρασμα του χρόνου, δημιουργήθηκε ένα νέο είδος σχίνου, το οποίο παράγει το μαστίχι (ευγονισμός).

Η μαστίχα της Χίου, της οποίας η επιστημονική ονομασία είναι Pistacia Lentiscus var. Chia, είναι η ρητινώδης έκκριση ενός θάμνου, ήτοι του σχίνου της Χίου ή αλλιώς του μαστιχόδεντρου.

Ειδικότερα η μαστίχα, στην πραγματικότητα, είναι για φυσική, αρωματική ρητίνη, που εκκρίνεται από τον κορμό και τα μεγάλα κλαδιά του μαστιχόδεντρου, έχοντας μάλιστα και ένα χαρακτηριστικό σχήμα, που μοιάζει με δάκρυ.

Η ρητίνη αυτή, εκκρίνεται από τις επιφανειακές τομές που τού προξενούν οι παραγωγοί με αιχμηρά εργαλεία. Αυτός ο τρόπος καλλιέργειας και περισυλλογής της μαστίχας, είναι σχεδόν αναλλοίωτος εδώ και πολλούς αιώνες, αυτός εξάλλου είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο η μαστιχοκαλλιέργεια από το 2014, είναι εγγεγραμμένη στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας (UNESCO 2003).


Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πρώτες αναφορές στο μαστιχόδεντρο εντοπίζονται ήδη από την Αρχαιότητα, και συγκεκριμένα ο Ηρόδοτος (484-420 πΧ), κάνει μνεία για την χρήση της ρητίνης, ενώ η συστηματική καλλιέργεια του χρονολογείται τουλάχιστον από τον 3ο αιώνα μΧ.

περισσότερα εδώ 
Share:

Σχέσεις: Τα ζητούμενα που έγιναν δεδομένα!!!


Σχέσεις, σχέσεις, σχέσεις!!! Όποιος έχει δημιουργήσει μια μακροχρόνια σχέση ή έχει υπάρξει σ' ένα γάμο ξέρει πολύ καλά πως τα πράγματα αλλάζουν... αυτό που με προβληματίζει εμένα είναι "τι γίνεται όταν έρχονται αυτές οι αλλαγές"; Για την ακρίβεια, τι γίνεται όταν τα ζητούμενα μια σχέσεις γίνονται δεδομένα;;;;

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα απ' την αρχή!!!


Ξεκινάμε μια σχέση με τους καλύτερους οιωνούς. "Ντυνόμαστε" όλοι τον καλύτερό μας εαυτό και προσπαθούμε να κατακτήσουμε το άτομα που μας αρέσει. Φυσικά ο καθένας από μας έχει τα δικά του "ζητούμενα" από μια σχέση. Αυτό που ψάχνουν πιο συχνά οι άνθρωποι να βρουν είναι την αγάπη, την εμπιστοσύνη, την ασφάλειά, την κατανόηση, τη συντροφικότητα. Αυτά σε πρώτο επίπεδο ίσως είναι και τα πιο σημαντικά, όμως μπορούμε να αρκεστούμε σ' αυτά;;; Νομίζω πως όχι.
Το στοιχείο της έκπληξης σε μια σχέση, το χιούμορ, η ανατρεπτική διάθεση, η όρεξη για να κάνει πράγματα το ζευγάρι μαζί, αλλά και η κοινή διασκέδαση, γενικά ο χρόνος που αφιερώνει ο ένας στον άλλο είναι πολύ σημαντικά πράγματα.
Τα περισσότερα απ' τα προαναφερθέντα στοιχεία, δευτέρου επιπέδου, υπάρχουν σε μια σχέση όταν αυτή είναι στην αρχή της και στο πέρασμα του χρόνου με το δέσιμο που αποκτά το ζευγάρι έρχονται και τα υπόλοιπα!

Κάποια χρόνια μετά:

Κάποια χρόνια μετά τα πράγματα δεν είναι (σχεδόν) ποτέ ίδια. Κάτι κερδίζουμε και κάτι χάνουμε! Απ' τη μια έρχεται η αγάπη, η συντροφικότητα, κερδίζεται η εμπιστοσύνη και απ' την άλλη χάνεται ο αυφορμιστησμός, η διάθεση για εκπλήξεις, η έντονη διεκδίκηση, ακόμα και η συνεχείς επιθυμία να είσαι δίπλα του/της. Πολλά τα γιατί, μια όμως η απάντηση: Συνήθεια και Δεδομένο. Δεν είναι πια ότι δεν θέλει ή ότι δεν αγαπάει ο ένας τον άλλο, είναι η λανθασμένη θεωρεία του δεδομένου!!! 
"Τώρα τον/την έχω γιατί να προσπαθήσω;;;" Και κάπου εκεί χάνεται το παιχνίδι...


Ας έρθουμε τώρα λοιπόν στο αρχικό ερώτημα: "Τι γίνεται όταν τα ζητούμενα γίνονται δεδομένα;"

Υπάρχει η θεωρεία που λέει πως: " Η αγάπη χάνει όταν γίνεται συνήθεια"... κάπου εκεί κρύβεται και η αλήθεια!!!


Είναι απολύτως κατανοητό ότι μετά από χρόνια δεν είναι δυνατόν να υπάρχει ο ίδιος ενθουσιασμός, ούτε η ίδια λαχτάρα! Δεν είναι δυνατόν να έχουμε ακριβώς την ίδια ενέργεια και διάθεση απέναντι στην ίδια τη σχέση αλλά και στον άνθρωπο που έχουμε απέναντί μας, δεδομένου ότι η καθημερινότητα και η ρουτίνα που κουβαλάει πίσω της, είναι πολύ σκληροί, σχεδόν ανίκητοι αντίπαλοι.

Ας δούμε λοιπόν μαζί 4 τρόπους για να μη γίνουν ποτέ τα ζητούμενα μια σχέσης δεδομένα:


  1. Προσωπικός χρόνος!!!: είναι πολύ σημαντικό να βρίσκει ο καθένας λίγο χρόνο για τον εαυτό του μέσα σε μια σχέση! Έστω και δυο ώρες τη βδομάδα  είναι αρκετές για να κάνει ο καθένας αυτό που πραγματικά αγαπάει και θα τον/την  βοηθήσει να αποφορτιστεί από από την καθημερινότητα! Ένας καφές με φίλους, μια βόλτα, ένα καλό βιβλίο ή ακόμα και το άκουσμα της αγαπημένη μας μουσικής είναι μόνο κάποιοι τρόποι που θα μας "γεμίσουν τις μπαταρίες" για να προχωρήσουμε γεμάτοι ενέργεια για τη συνέχεια!!!
  2. Χρόνος μαζί!!!: Όσο απαιτητικό κι αν είναι το πρόγραμμα ενός ζευγαριού, είναι πολύ σημαντικό να περνάει ποιοτικό χρόνο μαζί. Στις περιπτώσεις δε που υπάρχουν παιδιά, ο χρόνος αυτός επιβάλετε. 
  3. Μικρές εκπλήξεις!!!:δεν είναι ανάγκη να είναι κάτι μεγάλο και θορυβώδες.. ένα λουλούδι, το αγαπημένο του φαγητό ή ακόμα και την αγαπημένη της σοκολάτα ! Όταν αυτό προσφερθούν με ένα τεράστιο χαμόγελο είναι μια σημαντική ανάσα για μια σχέση! Ακόμα κι ένα μήνυμα μες τη μέρα μ' ένα "Σ'αγαπώ" ή "μου λείπεις", είναι πολύ σημαντικό.
  4. Αγκαλιά!!!: Για μένα είναι αυτό που μετράει πιο πολύ! Η αγκαλιά είναι ένας τρόπος έκφρασης της αγάπης και της στοργής, της κατανόησης και της αποδοχής! Μια αγκαλιά μπορεί να σημαίνει "σε συγχωρώ", "σε καταλαβαίνω", " σε στηρίζω", " και τόσα πολλά ακόμα!!!




















Share:

Πεντηκοστή Χρόνια μας πολλά!

Χρόνια μας πολλά, καλή φώτιση σε όλους μας!

Πεντηκοστή σήμερα μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της θρησκείας μας αφού αυτήν την ημέρα έγινε η επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος, το οποίο, σύμφωνα με την Καινή Διαθήκη, σαν πύρινες γλώσσες έλουσε  στα κεφάλια  των μαθητών - αποστόλων Του Ιησού.

Ιδιαίτερη και η Θεία λειτουργία σήμερα στους ναούς. Ένοιωσα  πιο γαλήνια, ευλογημένα και κατανυχτικά  ειδικά τη στιγμή που το εκκλησίασμα γονατίσαμε στην ανάγνωση των ευχών της γονυκλισίας.  

Όπως είναι γνωστό το χρονικό διάστημα  από την Κυριακή του Πάσχα και μέχρι την Πεντηκοστή, όπως όμως και όλες τις Κυριακές του έτους, η εκκλησία μας έχει θεσπίσει  να μη γονατίζουμε, εκτός της σημερινής Κυριακής της Πεντηκοστής που αποτελεί και την μόνην εξαίρεση. 

Ο ιερός υμνογράφος αποκαλεί την Πεντηκοστή τελευταία εορτή από πλευράς αναπλάσεως και ανακαινίσεως του ανθρώπου: “Την μεθέορτον πιστοί και τελευταίαν εορτήν  εορτάσωμεν φαιδρώς, αύτη εστί Πεντηκοστή, επαγγελίας συμπλήρωσις και προθεσμία”

 Είναι για τον άνθρωπο ίσως η πιο σημαντική ευκαιρία να δεχθεί  την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος, την ίδια ημέρα που ήλθε το Άγιο Πνεύμα στους μαθητές του Χριστού. 

Σαν σήμερα αναπλάστηκε και ανακαινίστηκε ο άνθρωπος, όπως αναφέρεται και στο Συναξάρι της ημέρας : Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, Κυριακῇ  ὀγδόῃ ἀπὸ τοῦ Πάσχα, τὴν ἁγίαν Πεντηκοστὴν ἑορτάζομεν.

 Ούτε τον  . . .ιεροκήρυκα ούτε τον ειδικό παριστάνω, αντίθετα δηλώνω μικρός και ελάχιστος να προσεγγίσω τόσο σοβαρά θέματα  απλά με την ανοχή και την αγάπη σας μεταφέρω  λόγια που άκουσα κατά καιρούς από σημαντικούς πνευματικούς  πατέρες πιστεύοντας πως λόγω της ημέρας ταιριάζει σαν θέμα περισσότερο από οτιδήποτε άλλο για το σημερινό Κυριακάτικο πεζολόγημά  μου: 

«Κάθε πιστή ψυχή μπορεί να γεμίσει με Άγιο Πνεύμα, αν καθαριστεί από την αμαρτία, απαλλαγεί από τον εγωισμό, τη φιλαυτία, ελευθερωθεί από την κακή  υπερηφάνεια, την ζήλια και τον φθόνο και παραιτηθεί από τα … θέλω της» 

«Το Άγιο Πνεύμα είναι πάντα ολόγυρά μας και επιθυμεί να μπει μέσα μας. Αλλά εμείς οι ίδιοι κάνουμε ότι μπορούμε για να το εμποδίσουμε  με τους λογισμούς  και τις πράξεις μας, χτίζοντας θαρρείς ένα ισχυρό πέτρινο τείχος που μαζί με τα ακούσια και εκούσια παραπτώματα μας σαν άγριοι φρουροί, το διώχνουμε μακριά μας και δεν το αφήνουμε να μας πλησιάσει.»

« Όταν η ενέργεια του Αγίου Πνεύματος έλθει και ενοικήσει  στην ψυχή, ο πόνος τα παθήματα, οι δυσκολίες  κλπ,  μετατρέπονται σε γλυκύτητα και ειρήνη»

«Όταν κατεβαίνει το Άγιο Πνεύμα στον άνθρωπο και εισχωρεί μέσα του, η ψυχή του ανθρώπου γεμίζει από μία χαρά ανέκφραστη,  γιατὶ  το Άγιον Πνεύμα μεταμορφώνει σε χαρά  ό,τι  αγγίξει» 

Αυτά ήσαν αποσπασματικά λίγα Θεόπνευστα λόγια από πνευματικούς πατέρες που είχα την ευλογία κατά καιρούς να ακούσω από τα χείλη τους.

Τα πιο αποτελεσματικά μέσα για την απόκτηση του Αγίου Πνεύματος, σύμφωνα με τη διδασκαλία των ιερών Γραφών και την πείρα των αγίων της εκκλησίας μας είναι τα εξής: 1. Η καθαρή καρδιά 2. Η ταπεινοφροσύνη. 3. Η υπακοή στο θέλημα  του Θεού. 4. Η προσευχή. 5. Η καθημερινή αυταπάρνηση. 6. Η φιλανθρωπία. 7. Τα Μυστήρια της Εκκλησίας (κατεξοχήν η Θεία Κοινωνία)

Κι όταν εγώ, ο πάντα περίεργος  ρώτησα τον πνευματικό  γέροντά μου: « . . .  και πώς θα καταλάβω ότι το Άγιο Πνεύμα καταδέχθηκε και ήρθε μέσα μου;» η απάντησή του ήτο: «Ευλογημένε, αναζήτησέ Το εσύ, άνοιξε διάπλατα την πόρτα της ψυχής σου κι όταν Εκείνο θα ‘ρθεί δεν θα έχεις ανάγκη από μένα για να σου πω ότι «φωτίστηκες» Όταν το Άγιο Πνεύμα «λούζει» τον άνθρωπο και εισχωρεί μέσα του συμβαίνουν σ΄αυτόν τόσο ωραία ουράνια πράγματα που . . . »

Φίλες και φίλοι, 

εύχομαι από καρδιάς σε όλες και όλους το Άγιο Πνεύμα να κατακλείσει την ψυχή μας και να φωτίσει τον νου μας.  

Όσοι «δραπέτευσαν» ας προνοήσουν, ειδικά αν οδηγούν, και  ας θυμούνται  ό χ ι  κατανάλωση οινοπνεύματος την ημέρα του Αγίου Πνεύματος. 

Καλή επιστροφή,

Και του χρόνου!

Share:

Μακάρι να μπορούσες έτσι.

 Χθές βράδυ μπήκα σε ένα μπαρ, κάθισα στη μέση εκείνων των ανθρώπων του υπόκοσμου, ένα πολύ όμορφο κορίτσι με πλησίασε, μύριζε τσιγάρο και αλκοόλ και μου είπε:

- Μπορείς να με κεράσεις μια μπύρα;

Ζήτησα ένα μπουκάλι και μου είπε πάλι:

- Πάρε με να κοιμηθώ μαζί σου, δεν θα σε χρεώσω μου αρέσεις.

- (της χαμογέλασα) Δεν ψάχνω για σεξ, απλά ήρθα για μια μπύρα.

- Είσαι γκέι;

- Κάτι τέτοιο δεν παίζει θέλω να γράψω ένα άρθρο . (είπα γελώντας)

-Θα μου γράψεις κάτι; 

- Φυσικά, γιατί όχι; Απλά πες μου τι τίτλο θέλεις να του βάλω και θα σου το γράψω.

-"Μη με λες π@υτάνα", μακάρι να μπορούσες έτσι.

- Εντάξει όσο θα τελειώνω την μπύρα μου, πες μου για τον εαυτό σου οπότε ίσως ελπίζω να σου γράψω κάτι χαριτωμένο.

Ήταν πολύ όμορφη, πάρα πολύ θα μπορούσες να πεις, δεν καταλαβαίνω πώς μπορούσε να είναι στη μέση αυτών των ανθρώπων του υπόκοσμου, τα μάτια της ήταν πολύ όμορφα, αν και αντανακλούσαν τη θλίψη και τον πόνο.

Άρχισε να μου λέει την ιστορία της, και άρπαξα ένα στυλό και άρχισα να γράφω σε μια χαρτοπετσέτα

"Μη με λες π@υτάνα".

΄΄ Μπερδεμένη, με πληγές στην ψυχή και στο σώμα και από καιρούς που ξέφυγα από το θάνατο, σώμα γεμάτο σημάδια από εκατοντάδες χέρια που περιόδευσαν στα στήθη και τα οπίσθια μου, που κανένα ντους δεν σου τα παίρνει, αφού αυτά τα σημάδια είναι πιο ανεξίτηλα από ένα τατουάζ, αυτά που αφήνουν σημάδια στην ψυχή.

Μύτη βαμμένη με λευκή σκόνη, γλυκό φάρμακο για να μην σκέφτεσαι τα τέρατα που ρίχνουν πάνω στο κορμί το κατοστάρικο, απενεργοποιώντας τον πυρετό τους.

Με φέρνεις ενώπιον του Πιλάτου, για να με λιθοβολήσουν, και αναρωτιέμαι, γιατί δεν έφεραν τον άνδρα, αν και οι δύο συνευρέθηκαν; Ο κόσμος των υποκριτών, και της σύγχρονης ιεράς εξέτασης.

Σε έναν κόσμο όπου επιδιώκουν την ισότητα, κρίνουν τη γυναίκα και την ονομάζουν πόρνη και για τον άνδρα κανείς δεν λέει τίποτα.

Αλλά σκύλα δεν είναι μόνο η γυναίκα που κοιμάται για λεφτά με πολλούς άντρες... υπάρχουν π@υτάνες που έχουν ακόμα ταίρι και φλερτάρουν με άλλον, ή άλλες που ακόρεστα πάνε για ύπνο δωρεάν, αυτές είναι χειρότερες από σκύλες, γιατί τουλάχιστον αυτή χρεώνει για να ζήσει.

Το ξέρω.

Με λες π@υτανα, γιατί π@υτάνα είναι και αυτή που ακόμα παντρεμένη κρατάει έναν άντρα που δεν αγαπά πια, και τις νύχτες προσποιείται έρωτα για να τον κρατάει, θεωρώντας το σωστό γιατί είναι παντρεμένοι, ή χειρότερα λέει ότι το κάνει για τα παιδιά.

Με λες π@υτάνα που πούλησα την ελευθερία μου και σκότωσα τα όνειρα μου, και έγινα πικρή λέξη στα χείλη των καθοσπρεπιστών…

Π@υτάνα επειδή σκότωσα τα ιδανικά μου για τα λεφτά, και υποστηρίζω τον υψηλότερο πλειοδότη, χωρίς να ξέρουν τις στροφές στο διάβα της ζωής μου. Αλλά όχι, η κοινωνία δεν το κοιτάζει αυτό...

Με λές π@υτάνα, επειδή απλά ξάπλωσα για λεφτά, ενώ υπάρχουν περισσότερες τσούλες που πούλησαν την ταυτότητά τους...΄΄

Της έδωσα την χαρτοπετσέτα, την διάβασε και μου είπε:

- Είναι πανέμορφο!... Τώρα καταλαβαίνω γιατί δεν ψάχνεις για σεξ, γράφοντας έτσι πρέπει να πηδάς όποια θέλεις.

Γέλασα

- Μου αρέσει μόνο μία και δεν με αγαπάει πια...

Το πρόσωπό της σκοτείνιασε

Τελείωσα την μπύρα μου, την αποχαιρέτησα και μου είπε

-Αν ήμουν στη θέση της, δεν θα σε άφηνα ποτέ

Πήγα προς την έξοδο και είπα:

-Εγώ την άφησα ξεχνώντας την.

Δρακοπουλος Γ. 

Share:

Η υπόσχεση που δεν κράτησα....

 

Την αναγνώρισα αμέσως από το κοκκάλινο χτενάκι που έπιανε σε μικρό κότσο τα μαλλιά της και με άφηνε να τη χτενίζω τα βράδια. Καθόταν σε μια πολυθρόνα γυρισμένη προς το παράθυρο. Χτύπησα διακριτικά τη μισάνοιχτη πόρτα μα δεν πήρα απάντηση. Αποφάσισα να προχωρήσω. Στάθηκα πλάι της χωρίς να της μιλήσω. Το βλέμμα της ταξίδευε έξω απ’ το παράθυρο. Καθόταν ήρεμη με τα χέρια ακουμπισμένα στα πόδια.

Τέσσερα χρόνια είχα να τη δω. Η τελευταία εικόνα που είχα από ‘κεινη ήταν να στέκει στο κατώφλι του σπιτιού στο χωριό, στο κτήμα με τις αμυγδαλιές, και να με χαιρετά σταυρώνοντάς με για καλό δρόμο. Είχε συνηθίσει η μια την παρουσία της άλλης αφού, μένοντας απρόσμενα άνεργη, είχα βρει καταφύγιο για ένα ολόκληρο χρόνο στο σπίτι στο χωριό .

Όταν παρουσιάστηκε η ευκαιρία για μια νέα δουλειά στη Γερμανία, η απόφαση πάρθηκε γρήγορα. Την αποχαιρέτησα με την παρήγορη για τη μοναξιά της υπόσχεση «Θα’ ρθω το καλοκαίρι!». Η αραιή τηλεφωνική μας επικοινωνία ήταν πάντα σύντομη και περιοριζόταν στην επιβεβαίωση πως όλα πήγαιναν καλά κι ας μην ήταν πάντα αυτή η αλήθεια και για τις δυο μας. Όταν για καιρό σταμάτησε πια η επικοινωνία μου μαζί της, η δήλωση της μητέρας μου: «Η γιαγιά δεν είναι καλά», σήμαινε πως έπρεπε να τη δω.

Την άγγιξα ελαφρά στον ώμο καλημερίζοντάς την κι εκείνη ξαφνιασμένη γύρισε να με δει. Τότε αντίκρισα το ίδιο εκείνο βλέμμα που με ακολουθούσε προστατευτικά σε κάθε βήμα της ζωής μου, μόνο που τώρα είχε την εναγώνια απορία να καταλάβει ποια ήμουν.
-Η Θάλεια είμαι. Σου έφερα λουλούδια που σ΄αρέσουν.
-Τι όμορφα! Σ΄ευχαριστώ.
-Θα τα βάλω στο βάζο.
-Ναι. Κάπου εδώ είναι…
-Μην ανησυχείς, το βρήκα.
-Λοιπόν , ποια είσαι εσύ;
–Είμαι η εγγονή σου, η κόρη του Νικόλα.
-Α, για να σε δω! Μεγάλωσες! Κι ο πατέρας σου πού είναι;
-Δεν είναι μαζί μου.
Κούνησε το κεφάλι και σώπασε. Ξαναστήλωσε τα μάτια στο παράθυρο.
Κάθισα δίπλα της. Ήθελα να μοιραστώ μαζί της τη σιωπή που ακολούθησε το όνομα του πατέρα μου. Η μνήμη την είχε προφυλάξει διαγράφοντας την απουσία του πατέρα μου, που χάθηκε πρόωρα από τη ζωή μας. Κοίταξα τα ρυτιδιασμένα χέρια της. Το ένα πάνω στ΄αλλο με τη διπλή βέρα στο δεξί, περίμεναν άβουλα και άπρακτα, χαμένα στη λήθη της προηγούμενης άοκνης ζωής τους. Πήρα τα χέρια της μες στα δικά μου και τα φίλησα. Εκείνη με χάιδεψε στα μαλλιά. Ήμουν και πάλι μικρή. Το ίδιο εκείνο κοριτσάκι με το πλεκτό ζακετάκι της γιαγιάς και την κορδέλα στα μαλλιά που πόζαρε με σκέρτσο στην ασπρόμαυρη φωτογραφία πάνω στο κομοδίνο.
-Σα να ‘βαλε λίγο ψύχρα. Μου δίνεις το …Να εκεί πάνω.
-Το σάλι σου θέλεις; Όρίστε. Είναι καλύτερα τώρα;
-Ναι, καλύτερα. Τυλίχτηκε με το σάλι και ξανασώπασε. Κατάλαβα πως από δω και πέρα, όλο και περισσότερο, ο κόσμος της σιωπής θα ήταν ο κόσμος της.
«Κοίτα, προσπαθούν να μπουν μέσα», είπε σε λίγο δείχνοντάς μου τα κλαδιά της αμυγδαλιάς που χτυπούσαν απ’ τον αέρα το τζάμι του παραθύρου. «Μα πότε ανθίσανε; Όταν βγαίνω βόλτα στο κτήμα ο αέρας γεμίζει με άνθη τα μαλλιά μου. Αρέσουν στον Ανδρέα τα άνθη στα μαλλιά μου…»
-Ναι γιαγιά, θυμάμαι κι εγώ τις βόλτες με τον παππού στο κτήμα με τις μυγδαλιές τέτοια εποχή!
-Τι λες; Βγαίνουμε έξω να τις δούμε από κοντά;
-Όχι σήμερα γιαγιά, κάνει κρύο. Θα πάμε αύριο.
-Μου υπόσχεσαι πως θα ‘ρθεις πάλι αύριο; Μου το υπόσχεσαι;
-Ναι γιαγιά, στο υπόσχομαι.
Το πρόσωπό της έλαμψε στο άκουσμα της υπόσχεσής μου. Άπλωσε το χέρι της και με χάιδεψε στο μάγουλο. «Είσαι καλό κορίτσι» μου είπε. Δεν ξέρω αν όση ώρα ήμαστε μαζί με είχε έστω και για μια στιγμή αναγνωρίσει. Αναγνώρισα όμως εγώ το άγγιγμά της και τη θέρμη της αγάπης της κι αυτό μου έφτανε.
-Κυρία Φανή, βλέπω έχεις επισκέψεις;
-Ναι, είναι η….
-Η Θάλεια, η εγγονή της.
-Ποιος τη χάρη σου κυρία Φανή να ‘χεις τόσο μεγάλη εγγονή!
Η γιαγιά χαμογέλασε με καμάρι στα κολακευτικά λόγια της τραπεζοκόμου που είχε έρθει για να φέρει το μεσημεριανό γεύμα.
Έσκυψα, την αγκάλιασα και τη φίλησα αφήνοντάς την ευχαριστημένη, όσο λίγο κι αν κράτησε αυτό. Φεύγοντας συνειδητοποίησα πως μέσα στα τόσα χρόνια προσφοράς, ήταν η πρώτη φορά που η γιαγιά είχε ζητήσει κάτι από εμένα. Η πτήση μου έφευγε σε δυο ώρες κι εγώ ίσα που είχα προλάβει να την δω, να της δώσω μια ψεύτικη υπόσχεση και να επιστρέψω στη μοναξιά μιας προγραμματισμένης ζωής.
Την επόμενη άνοιξη γύρισα εκτάκτως στο χωριό για την κηδεία της . Πρόλαβα και πήγα μια βόλτα στο κτήμα. Οι αμυγδαλιές, περίμεναν εκεί, ανυπόκριτα αγέρωχες , να μου θυμίζουν με τα άνθη τους την υπόσχεση που δεν κράτησα.
“Η υπόσχεση”
Της Βάνιας Σύρμου

Ιστορίες Ζωής,
'στειλε μου την δική σου εαν θες!!
Share:

Στάχτη το πολύτιμο αρχείο.

 Με βαθιά λύπη σας ανακοινώνουμε την ολική καταστροφή της υλικής, αλλά κυρίως της πνευματικής περιουσίας του Ιστορικού Κέντρου Καλλονής Λέσχη "ΑΡΙΣΒΗ" μετά τη φωτιά που ξέσπασε χθες το βράδυ σε

Ολοκληρο το κτίριό του. 6,5 χιλιάδες τόμοι σπάνιων βιβλίων, πολλοί των οποίων ήταν εκδόσεων από τις αρχές του 1700, χιλιάδες χειρόγραφα και πάπυροι, με καταγεγραμμένη την ιστορία κυρίως της Καλλονής, αλλά και της Λέσβου και της νεότερης Ελλάδας, σημαντικοί πίνακες, σύμβολα, πρωτότυπα καταστατικού ίδρυσης του σωματείου και χειρόγραφα από το έτος 1905. Κάηκε εν ολίγοις η καταγεγραμμένη ιστορία του τόπου μας. 

Σε αυτό το κτίριο συστεγαζόταν εδώ και κάποιους μήνες και η Ένωση Λογοτεχνών Αιγαίου. Δυστυχώς, κάηκε ολοσχερώς και η δική μας υλική και πνευματική περιουσία.

Το Δ.Σ. της Ε.Λ.Α. εκφράζει τη βαθιά συμπαράστασή του, τη λύπη του και τον ειλικρινή σεβασμό του στην Ιστορική Λέσχη Καλλονής που  πραγματικά δοκιμάστηκε βάναυσα σε αυτή την απροσδόκητη μάχη με την καταστροφή. Θα είναι δίπλα της για ό,τι χρειαστεί!

Στέλλα Πετριδου

Υ. Γ Μόνο θλίψη μπορώ να πω και αυτό που μου βγήκε αυθόρμητα μόλις διάβασα τα νέα της φίλης μου Στέλλας,, όχι ρε π@υστι μου. 

Share:

Έφυγαν όλοι μα ο Άγιος Ισίδωρος και η Μαστίχα «έμειναν»

Κάθε χρόνο, κάθε καλοκαίρι στη νότια Χίο και αποκλειστικά και μόνο εκεί, ένα δένδρο κλαίει!

Φώτο - Μαρία Κογιαλου!! 
Κλαίει απ’ την αρχαιότητα, απ’ την εποχή της Ρωμαϊκής κατάκτησης της νήσου, από την εποχή του Αγίου Ισιδώρου. Ρωμαίοι, Άραβες, Σαρακηνοί, Γενουάτες, Τούρκοι κατακτητές πέρασαν απ’ τη Χίο, πέρασαν κι έφυγαν….

Έφυγαν όλοι μα ο Άγιος Ισίδωρος και η Μαστίχα «έμειναν» στο νησί ίσως σύμβολα αιώνιας Αθανασίας μέσα στην απεραντοσύνη του σύμπαντος…

Κάθε χρόνο, κάθε καλοκαίρι ένα δέντρο κλαίει! Για να το διαπιστώσετε δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε την ακριτική Χίο και πιο συγκεκριμένα το νότιο τμήμα του νησιού, τα Μαστιχοχώρια όπως λέγονται τα χωριά του νησιού εδώ που φύεται –αποκλειστικά και παγκόσμια- η μαστίχα (σκίνος-μαστιχόδεντρο) ή αλλιώς το δέντρο που κλαίει…..


Αλήθεια, γιατί κλαίει ο σχίνος κι από πότε;

Σαν πολύτιμος κρύσταλλος στάζει

απ’ τον κορμό του σχίνου η μαστίχα.

Άγιος Ισίδωρος…

250 μ.Χ. Το νησί της Χίου βρίσκεται υπό Ρωμαϊκή κατοχή και στο λιμάνι του νησιού είναι αγκυροβολημένο ένα τμήμα του Ρωμαϊκού στόλου. Ανάμεσα στους αξιωματικούς των πληρωμάτων είναι κι ένα νεαρό αγόρι μόλις 22 ετών, ο Ισίδωρος, γιος πλούσιου εμπόρου της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου με καταγωγή όμως από τη Χίο.
Ο Ισίδωρος έχει ασπασθεί κρυφά τον Χριστιανισμό. Προδίδεται στον Ρωμαίο Ναύαρχο, συλλαμβάνεται, τον βασανίζουν και ομολογεί την πίστη του στη νέα θρησκεία. Έρχεται ο πατέρας του από την Αλεξάνδρεια και προσπαθεί να μεταπείσει τον νεαρό Ισίδωρο να επιστρέψει στη θρησκεία τους το δόγμα των Εθνικών.
Ο Ισίδωρος μ’ όλο το νεανικό του ενθουσιασμό ναι μεν χαίρεται που βλέπει τον πατέρα του αλλά αρνείται να επιστρέψει στην ειδωλολατρία επιβεβαιώνοντας τα λόγια του Κυρίου: «Παραδώσει εις θάνατον πατήρ τέκνον» (Ευαγγ. Ματθαίος) και….

Ο Ισίδωρος θα δεχτεί άγρια επίθεση από τον φανατικό ειδωλολάτρη πατέρα του, είναι δε τόσο βάρβαρα τα χτυπήματα στον νεαρό Ισίδωρο που ο σκληρός θάμνος κάτω απ’ τον οποίο τον χτυπάει ο πατέρας του θα ….. λυγίσει από τη βία που αντικρίζει και θα πονέσει και θα δακρύσει για τα μαρτύρια που βλέπει να υποφέρει ο νεαρός Ισίδωρος……

Όχι! Δεν θα λάβεις μάχαιρα,

είπε ο σχίνος.

Κι έσταξε το μυρωδάτο δάκρυ του,

αντίδωρο στη μαχαιριά που

λάβωσε το κορμί του.

Ποιήτρια: Τζένη Συρρή-Χαννάκη

Και: «Ταις προς τον Κτίστην ευχαίς σου συ εχαρίτωσας, το αποστάζον δάκρυ, εκ των σχίνων της Χίου, και τούτω σε δυνάμεις ενέθου πολλάς, διό χαίρουσα σύμπασα, ως ευεργέτην η Νήσος ανευφημεί, και προστάτην επιγράφεται».

Ήχος α΄. Των ουρανίων Ταγμάτων

Ο πολιούχος του νησιού της Χίου Άγιος Ισίδωρος μαρτύρησε το 250 περίπου μ.Χ., η μνήμη του τιμάται στις 14 Μαΐου στην Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία και στη Δυτική Καθολική Εκκλησία - όπου είναι εξίσου αγαπητός και δημοφιλής Άγιος (Sant’ Isidoro)-, μία μέρα μετά, στις 15 Μαΐου.

Σημείωση: Μαστιχοφόρος Σκίνος.

Δενδρύλλιο του γένους Πιστάκη, ιθαγενείς της μεσογείου και Κανάριων Νήσων μόνο που η ποικιλία Pistacia lentiscus varchia, κοινώς μαστιχοφόρος σκίνος της Χίου ευδοκιμεί -αποκλειστικά- στο νότιο τμήμα της Χίου και εδώ γίνεται και η συστηματική καλλιέργειά της όταν μετά από εντομές στα δενδρύλλια μία ουσία, ελαιορητίνη ουσία, παρουσιάζεται με μορφή ημιδιαφανών, υποκίτρινων και κιτρινωπών κόμβων γνωστών κοινώς με το όνομα δάκρυα της μαστίχας.

Με την φίλη μας Τασσώ Γαΐλα Αρθρογράφος-Ερευνήτρια

Share:

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ

> Ελπίζουμε να βασιστούμε σε πιστούς αναγνώστες και όχι σε ακανόνιστες διαφημίσεις. Ευχαριστώ!

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Blog Archive

Recent Posts