Η μουσική είναι ένα ολόκληρο σύμπαν μας λέει ο μικρός Μανώλης ~ katarraktisvillage

Η μουσική είναι ένα ολόκληρο σύμπαν μας λέει ο μικρός Μανώλης

Νιώθεις πολύ ευχάριστα να μιλάς με έναν νέο με όνειρα και προσγειωμένο.

Τον ακούσαμε στο μέγαρο μουσικής, εκπληκτικός  ο Μανώλης, του ζήτησα να μας πει δυο λόγια και ετοιμάσαμε την συζήτηση μας. Αργήσαμε λίγο γιατί είχε πρόβες για την δεύτερη παράσταση στο Μέγαρο. Επίσης είχε και τα γενέθλια του πριν λίγες μέρες!
 Στα 19 του το ζήτησα στα 20 κάναμε την κουβέντα  λέω χαριτολογώντας \Πάμε να γνωρίσουμε τον Μανώλη

Ονοματεπώνυμο: Εμμανουήλ Ζαχαράκης • Ηλικία : 20

• Τόπος καταγωγής:

Γεννήθηκα στην Αθήνα, μεγάλωσα στη Μυτιλήνη, ο πατέρας μου έχει καταγωγή από το Ηράκλειο Κρήτης και η μητέρα μου από τα Ιωάννινα.

Τι ήθελες να γίνεται από μικρός:

Ο πατέρας μου, ως πληροφορικός, από την αρχή με έβαζε σιγά-σιγά στους υπολογιστές, αλλά επειδή η οικογένειά μου λάτρευε τη μουσική, στη Β' Δημοτικού μου πήρε ο πατέρας μου ένα αρμόνιο και αργότερα μία δασκάλα στο σπίτι. Από τότε, δεν μου πέρασε τίποτα άλλο από το μυαλό όσον αφορά τον επαγγελματικό μου προσανατολισμό.

Στη Γ' Λυκείου, μου είχε κάνει μία συνάδελφός σας μία ερώτηση «εάν θα ασχοληθώ με τη μουσική» και αμέσως απάντησα χωρίς σκέψη «δεν ακολουθώ εγώ τη μουσική, αλλά η μουσική με ακολουθεί».

Για μένα, η μουσική είναι σαν ένα λιβάδι, όπου μέσα μπορεί να φυτρώσουν αρωματικά λουλούδια, άνθη, δέντρα, τσουκνίδες, αγριόχορτα κ.λπ. Βλέπω λοιπόν τη μουσική σαν μια επιστήμη που θα πρέπει να διαλέξει κάποιος με ποιον τομέα (δηλαδή με ποιο είδος φυτού, ή ακόμα με τη γη) θα πρέπει να ασχοληθεί.

Πολλές φορές σκέφτομαι ότι θα ήθελα να είχα 3 ή 4 ζωές για να μπορέσω να μάθω όσα περισσότερα γίνεται πάνω στη μουσική. Για αυτό διάλεξα το τμήμα μουσικολογίας του ΕΚΠΑ, που βασικά θέτει τα θεμέλια στην επιστήμη της μουσικής.

Σχολείο:
Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης (Α’ και Β’ Γυμνασίου, 2014-2016), 1ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης (Γ’ Γυμνασίου, 2016-2017), Πειραματικό Λύκειο Μυτιλήνης (Α’-Γ’ Λυκείου, 2017-2020, βαθμός απολυτηρίου 19.3)

Σπουδές:
Έχω ολοκληρώσει τον κύκλο των σπουδών των Ανωτέρων Θεωρητικών της μουσικής, ο οποίος κύκλος περιλαμβάνει: Ειδικό Αρμονίας (3 έτη), Αντίστιξη (2 έτη) και Φούγκα (2 έτη).

Πότε ξεκινήσατε να ασχολείσθε με την μουσική :
Στην Β’ Δημοτικού.

Ποιο ήταν το έναυσμα για να ξεκινήσετε :
Αυτό βγήκε από μέσα μου, δεν υπήρξε κανένα έναυσμα. Στην ηλικία που ήμουν, δεν καταλάβαινα το τι ήταν το έναυσμα, πάντως από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου η οικογένειά μου άκουγε πάντα πολύ μουσική.

Ποιες οι δυσκολίες για έναν νέο να ασχοληθεί με την μουσική :

Πολλές φορές, ορισμένοι διδάσκοντες, μπορεί να χρησιμοποιήσουν λανθασμένες μεθόδους για την εκμάθηση ορισμένων στοιχείων της μουσικής.

Λόγου χάρη, κάποιος διδάσκων είναι πιθανό στην διδασκαλία του, κάτι που είναι σχετικά εύκολο, να το παρουσιάσει στον μαθητευόμενο σαν κάτι αρκετά δύσκολο, κάτι που θα δυσκολέψει περισσότερο τη λήψη γνώσεων της μουσικής από τον μαθητή.

Εκτός όμως από την διδασκαλία, μια συχνή σχετικά δυσκολία για έναν νέο που ξεκίνησε να ασχολείται με τη μουσική, είναι ότι το οικείο του περιβάλλον μπορεί να μην βρίσκει σωστή την απόφαση του νέου να ξεκινήσει να ασχολείται με τη μουσική.

Πολλοί άνθρωποι, βλέπουν τη μουσική απλά σαν διασκέδαση. Παραδείγματος χάρη, «γρατζουνάω μια κιθάρα», «τραγουδάω για την πλάκα μου». Μουσικός, κατ’ εμέ, είναι αυτός ο άνθρωπος του οποίου η μουσική καταφέρνει να «κυβερνήσει» όλα του τα κύτταρα, όταν ο ίδιος παράγει μουσική, αλλά ακόμα και όταν απλώς ακούει ένα έργο μουσικής.

Διότι, η μουσική, δεν είναι απλά μια ασχολία, είναι ένα ολόκληρο σύμπαν. Πάντως, κακά τα ψέματα, δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει ακούσει μουσική στη ζωή του!!

Τι προσφέρει η μουσική παιδεία :

Η μουσική παιδεία μπορεί να προσφέρει σε έναν μαθητευόμενο εκτός από γνώσεις πάνω στη μουσική, άποψη πάνω στο ποια είδη της μουσικής θεωρεί ότι είναι καλύτερα. Με λίγα λόγια, η μουσική παιδεία συμβάλλει στην καλλιέργεια της αισθητικής της μουσικής του μαθητή.

Επίσης, η μουσική παιδεία, είναι πολύ πιθανό να αποτελέσει το έναυσμα του μαθητευόμενου να δημιουργήσει πρωτότυπη μουσική. Εκτός όμως των παραπάνω, μέσω της μουσικής παιδείας και συγκεκριμένα της διδασκαλίας εκμάθησης ενός μουσικού οργάνου, επιτυγχάνεται η ομαδική συνεργασία διάφορων μέρων του σώματος. Καταρχήν, συνεργάζονται τα δέκα δάχτυλα των χεριών μεταξύ τους. Ακόμη, στην περίπτωση του πιάνου, θα πρέπει να συγχρονιστούν τα χέρια και τα πόδια με τον εγκέφαλό. Με λίγα λόγια, στην εκμάθηση κάθε μουσικού οργάνου υπάρχει ομαδική συνεργασία μέρων του ανθρώπινου σώματος. Ηο…

Ποιο το όραμά σου ως Μουσικός;

Η μουσική, από μόνη της, είναι ένα όραμα. Παρ’ όλα αυτά, αν πούμε ότι έχω φιλοδοξίες, όπως έχω ήδη αναφερθεί, δεν μου φτάνουν 1 ή 2 ζωές για να πραγματοποιηθούν αυτές οι φιλοδοξίες. Άρα θα περιοριστώ σε μία διαρκή εκμάθηση, ότι μπορώ περισσότερο πάνω στη μουσική και από την άλλη, μόλις θεωρήσω ότι είμαι ώριμος να αρχίσω να προσφέρω κοινωνικά ότι έχω μάθει από οποιοδήποτε μετερίζι, π.χ. είτε ως συνθέτης, είτε ως διευθυντής ορχήστρας, είτε ως δάσκαλος, είτε ακόμα σαν ένα απλό μέλος μιας πολυοργανικής συμφωνικής ορχήστρας, ακόμα δε, παρουσιάζοντας (cover) άλλα μουσικά κομμάτια, ελληνικά ή ξένα, τα οποία μου έχουν κινήσει το ενδιαφέρον π.χ. έντεχνα κομμάτια, minimal (πειραματική) μουσική ή κλασική (λόγια) μουσική.

Και τέλος πες μας λίγο τα άμεσα πλάνα σου .

Το πλάνο μου είναι να τελειώσω τη Μουσικολογία (σε 2 έτη από τώρα) με κατεύθυνση την Μουσική Τεχνολογία, μετά να πάω στη Γερμανία να κάνω μία εξειδίκευση στο πιάνο (BSe) και εκεί μπορεί να ανακαλύψω ακόμα περισσότερα πράγματα (π.χ. ελεύθερη σύνθεση, σύνθεση για κινηματογράφο/θέατρο, ή ακόμα, αν έρθουν βολικά τα πράγματα, διεύθυνση συμφωνικής ορχήστρας). Φυσικά όλα αυτά υπό την αίρεση ότι θα έχω τη δυνατότητα να βιοπορίζομαι είτε μόνος μου είτε με τη βοήθεια της οικογένειάς μου.

Πως ήταν η βραδιά στο Μέγαρο ; έχεις ξανά παίξει εκεί;

Από 12 χρονών κάνω ζωντανές εμφανίσεις στη Μυτιλήνη, πρωτίστως για φιλανθρωπικούς σκοπούς, έτσι έχω μία εξοικείωση με το κοινό, αλλά η εμπειρία μου αυτή στο Μέγαρο ήταν μοναδική.

 Στις 10 Οκτωβρίου, που είχε γίνει η πρώτη παράσταση (η δεύτερη έγινε στις 24 Οκτωβρίου), ήταν η πρώτη φορά στη ζωή μου που έπαιξα στο Μέγαρο Μουσικής! Συγκεκριμένα, οι δύο αυτές παραστάσεις έγιναν στην αίθουσα Λίλιαν Βουδούρη. Πρώτον, γιατί ήταν μια εκπληκτική παράσταση του Μάκη Ψαραδέλλη και επί τη ευκαιρία, θέλω να τον ευχαριστήσω για την τιμή που μου έκανε να με καλέσει να συμμετάσχω σε αυτήν την υπέροχη παράσταση σαν πιανίστας και επιμελητής της ορχήστρας. 
Τα δύο sold out που έγιναν καταδεικνύουν το πόσο επιτυχημένη και σωστά οργανωμένη ήταν η παράσταση, αφ’ ενός τόσο με τις μελωδίες και τα τραγούδια του Μάκη και αφ’ ετέρου την συναισθηματικότητα που κατόρθωσε αυτός ο καλλιτέχνης να μεταλαμπαδεύσει στο κοινό. Εμείς από την άλλη, συνεπικουρήσαμε μέσω των δυνατοτήτων μας σαν μουσικοί σε αυτό το έργο. Η παράσταση δε, αφήνει υποσχέσεις για να συνεχίσει, ενδεχομένως και σε άλλες αίθουσες και μεγαλύτερες, έτσι θα έχει την ευκαιρία περισσότερος κόσμος να την απολαύσει.



Επί τη ευκαιρία, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την τιμή που μου κάνετε, να μου δώσετε βήμα προκειμένου να εκθέσω τόσο τη δική μου «μουσική προσωπικότητα» – ως νέος μουσικός όσο και την υπέροχη δουλειά που έχει κάνει ο Μάκης και αξίζει να την απολαύσουν όσο περισσότεροι γίνεται.



Y.Γ Καλές μουσικές διαδρομές Μανώλη!!

Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΣΑΣ
ΕΥΧΟΜΑΙ
ΚΑΛΑ
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
ΚΑΙ
ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ
Ο
ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΣ
ΧΡΟΝΟΣ
ΜΕ
ΕΙΡΗΝΗ
ΑΓΑΠΗ
ΚΑΙ
ΓΑΛΗΝΗ
ΣΕ
ΕΣΑΣ
ΚΑΙ
ΤΗΝ
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
ΣΑΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ

> Ελπίζουμε να βασιστούμε σε πιστούς αναγνώστες και όχι σε ακανόνιστες διαφημίσεις. Ευχαριστώ!

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Blog Archive

Recent Posts