Διαφημιστικό στην Γερμανία... ~ katarraktisvillage

Διαφημιστικό στην Γερμανία...

 «Γιατί να συνεχίσω να πηγαίνω σχολείο; Αγαπητό σχολείο, με συγχωρείς πολύ, αλλά σε παρατάω!»

Αυτή είναι μια διαφήμιση μιας τεράστιας εταιρείας αναρτημένη κοντά στο σπίτι μου. Και σε όλες τις στάσεις λεωφορείων. Κι εκεί που συχνάζουν οι νέοι. 


Μια άλλη διαφήμιση, άλλης εταιρείας η οποία στην ουσία ζητάει χαμάληδες να κοψομεσιάζονται και να σηκώνουν έπιπλα για να  τα φορτώσουν στα φορτηγά, λέει απευθυνόμενη στα 16χρονα: 


«Είσαι αθλητικός και δυνατός; Εχεις ενέργεια; Τι να το κάνεις το  σχολείο; Ελα στην εταιρεία μας να κάνεις καριέρα...»


Αυτές είναι δύο από τις εκατοντάδες διαφημίσεις εταιρειών που έχουν στόχο τα παιδιά που μόλις τελείωσαν το γερμανικό αντίστοιχο του Γυμνασίου μας. Εκεί, κοντά στα 16. 


Αλλωστε, στην Τετάρτη Δημοτικού, εκεί στα 10 σου χρόνια, που δεν μπορείς να αποφασίσεις αν θες να παίξεις μπάσκετ ή ποδόσφαιρο γιατί σου αρέσουν και τα δύο, πρέπει να αποφασίσεις (!) τι επάγγελμα θα κάνεις μεγαλώνοντας, και να πας στο αντίστοιχο σχολείο! 


Αν είσαι ζωηρός (όπως ΠΡΕΠΕΙ να είσαι στα 10 σου) τότε πιθανότατα έχεις κάποια διαταραχή, υπερκινητικότητα, ή μαθησιακή δυσκολία, δεν εξηγείται αλλιώς...


Και πάμε τώρα στην Ελλάδα, που την κοροϊδεύουμε για την παιδεία της και τα χάλια της κι όλα της τα στραβά:


Η Ελλάδα ποτέ δεν σου λέει παράτα τα και τράβα να δουλέψεις. Η Ελλάδα σου λέει διάβασε, μάθε, προσπάθησε πήγαινε ψηλότερα. Και στο λέει μέσα από το σχολείο, μέσα από το στόμα των γονιών ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ κοινωνικής και οικονομικής τάξης.


Απόδειξη για όλα αυτά είναι πως οι Γερμανοί έχουν απολυτήριο Λυκείου (Abitur) o ένας στους τέσσερεις (τώρα πάει κάπως να ανέβει). Οι Έλληνες έχουν απολυτήριο Λυκείου οι 18 στους 20. (Στατιστικές είναι αυτές, δεν τις σκέφτηκα μόνη μου).


Και ναι, χωρίς ίχνος υποτίμησης, ή απεχθών ιδεοληψιών περί εθνικής ανωτερότητας, αλλά καθαρά πρακτικά και στατιστικά, η διαφορά είναι εμφανής. Στις γενικές γνώσεις, στις ειδικές γνώσεις, στο σύνολο της μόρφωσης. Βέβαια, όποιος καταφέρει και ξεπεράσει όλους αυτούς τους σκοπέλους, πάει στο γερμανικό Πανεπιστήμιο, θα ζοριστεί και ναι θα αποκτήσει ευρεία παιδεία. Αλλά πως θα φτάσει εκεί με όλους τους καιρούς εναντίον του;


Οι δικές μας διαφημίσεις τώρα;


«Αρχή πολιτείας απάσης νέων τροφά» Πυθαγόρας. (Θεμέλιο κάθε πολιτείας είναι η ανατροφή των νέων).


 «Αρίστιππος, παρακελεύετο τοις νέοις τοιαύτα εφόδια κτάσθαι, άτινα αυτοίς και ναυαγήσασι συνεκκολυμβήσει» (Ο Αρίστιππος συμβούλευε τους νέους να αποκτούν εφόδια για τη ζωή, ώστε αν ναυαγούσαν να τους βοηθούσαν να κολυμπήσουν)


«Παιδεία είναι η σκληρή και επίπονη προσπάθεια του ανθρώπου, που αρχίζει από τη νηπιακή ηλικία και τελειώνει με το θάνατό του και έχει ως σκοπό την καλλιέργεια των σωματικών, των πνευματικών του ικανοτήτων και την ολοκλήρωση της ηθικής του προσωπικότητας.»


«Η παιδεία είναι το κληροδοτούμενο από γενιά σε γενιά κεφάλαιο των πνευματικών αγαθών, που σχηματίζεται μέσα στην ιστορία και από την ιστορία, με τον ατομικό και συλλογικό μόχθο των ανθρώπων» (Ε. Παπανούτσος)


«την παιδείαν έτερον ήλιον είναι τοις πεπαιδευμένοις» Ηράκλειτος. (Ο Ηράκλειτος έλεγε πως η παιδεία είναι άλλος ένας ήλιος για τους μορφωμένους).


«Ουδέν άλλο έχουσα ες Άδου η ψυχή έρχεται πλην της παιδείας και τροφής» Πλάτωνας (τίποτα άλλο δεν κουβαλάει μαζί της η ψυχή στον Αδη, παρά την παιδεία της και την αγωγή της). 


«η εκπαίδευση των παιδιών μας πρέπει να γίνεται με την επιμέλεια που κάνει η μέλισσα την εργασία της» Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός (ένας από τους τρεις ιεράρχες).


Αυτά τα ολίγα, για όσους αναρωτιούνται ποιος ο λόγος να υπάρχουν ελληνικά σχολεία στη Γερμανία, και σε όλον τον κόσμο και γιατί κάποιοι επιμένουμε σε αυτά. Πάνω σε όσα προανέφερα, δηλαδή στη διαφορά κουλτούρας θεμελιώθηκε αυτό το δικαίωμα και στηρίζεται από διακρατικές συμβάσεις. 


Δεν λέω πως η κουλτούρα μας είναι ανώτερη. Λέω απλώς πως είναι διαφορετική και στην Ευρώπη αυτό γίνεται σεβαστό. Γιαυτό παρατήστε ήσυχα τα λίγα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού κι αν είστε έξυπνοι  θα φτιάξουμε κι άλλα. Μάλιστα, όπως είπε κι ένας μαθητής που παρακολούθησε μια ημερίδα που κάναμε, «Αν οι Γερμανοί ήξεραν πόσο καλά είναι τα σχολεία μας θα έστελναν κι αυτοί τα παιδιά τους!»


Υ.Γ.

Δεν έχω όρεξη για ατέρμονη συζήτηση για τα στραβά της παιδείας μας, (άλλωστε ο καθένας είναι ελεύθερος στις προηγμένες χώρες να στείλει το παιδί του σε όποιο σχολείο προτιμά) και εννοείται πως χρειάζεται συνεχή αναβάθμιση και βελτίωση όμως κλείνω με το ρητό του λαού μας:


«ΟΠΟΥ ΑΓΑΠΑ ΠΑΙΔΕΥΕΙ»

Και το παιδεύω δεν σημαίνει βασανίζω. 

Σημαίνει εκπαιδεύω.


(θέλετε να πείτε κάτι καλό; Πείτε το. Θέλετε να πείτε κάτι κακό; Δεν βοηθάει)


Αννυ Λιγνου, μένοντας στην Γερμανία. 

Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΣΑΣ
ΕΥΧΟΜΑΙ
ΚΑΛΑ
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
ΚΑΙ
ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ
Ο
ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΣ
ΧΡΟΝΟΣ
ΜΕ
ΕΙΡΗΝΗ
ΑΓΑΠΗ
ΚΑΙ
ΓΑΛΗΝΗ
ΣΕ
ΕΣΑΣ
ΚΑΙ
ΤΗΝ
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
ΣΑΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ

> Ελπίζουμε να βασιστούμε σε πιστούς αναγνώστες και όχι σε ακανόνιστες διαφημίσεις. Ευχαριστώ!

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Blog Archive

Recent Posts