Λογοκρισία και περιορισμοί στο Διαδίκτυο το 2022 ~ katarraktisvillage

Λογοκρισία και περιορισμοί στο Διαδίκτυο το 2022

Τελευταία γίνετε ένας χαμούλης....
 Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, περίπου 4,66 δισεκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο σήμερα. Αυτό είναι σχεδόν το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού. Για όλους μας, είναι μια πηγή πληροφοριών, ειδήσεων, ψυχαγωγίας και ένα εργαλείο κοινωνικής αλληλεπίδρασης. Δυστυχώς, πολλές χώρες εμποδίζουν τους πολίτες τους από την ίση και απεριόριστη πρόσβαση στις πληροφορίες.

Πολλοί ειδικοί λένε ότι οι διαδικτυακές μας ελευθερίες κινδυνεύουν περισσότερο από ποτέ, με τους τρέχοντες περιορισμούς και τους εκκρεμείς νόμους που θα μπορούσαν να κάνουν τα πράγματα ακόμη χειρότερα. Οι περισσότερες χώρες απαγορεύουν τους συνήθεις υπόπτους – torrents, πορνογραφία, κοινωνικά δίκτυα, πολιτικά μέσα και εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων. Ακολουθεί μια γρήγορη επισκόπηση της τρέχουσας κατάστασης της λογοκρισίας στο Διαδίκτυο.

Ποιες χώρες αύξησαν τη λογοκρισία στο Διαδίκτυο το 2021;

Τρεις χώρες αύξησαν ορισμένες πτυχές της πρόσβασης στο Διαδίκτυο το περασμένο έτος. Η Ταϊλάνδη και η Γουινέα εισήγαγαν αυστηρότερους πολιτικούς περιορισμούς στα μέσα ενημέρωσης σε διαφορετικούς ιστότοπους και κοινωνικά δίκτυα. 
Η Ελλάδα ενήργησε επίσης κατά των torrenting και των πολιτικών μέσων ενημέρωσης, μειώνοντας σημαντικά την ελευθερία του Τύπου το 2020 και το 2021.

Λογοκρισία Διαδικτύου στην Ευρώπη

Πέρυσι 18 χώρες απαγόρευσαν και έκλεισαν ιστοσελίδες torrent. Ορισμένοι από αυτούς εισήγαγαν περιοριστικά μέτρα χωρίς να μπλοκάρουν πλήρως την ανταλλαγή δεδομένων P2P – Βουλγαρία, Κύπρος, Κροατία, Τσεχική Δημοκρατία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Σλοβακία και άλλες. Οι ιστότοποι torrent επίσης συχνά αποκλείονται στην Ισπανία, αν και δεν υπάρχουν περιορισμοί στο νόμιμο torrenting . Η Ουκρανία περιορίζει την πρόσβαση σε διαδικτυακή πορνογραφία, ενώ η Τουρκία και η Λευκορωσία αποκλείουν πλήρως αυτό το είδος περιεχομένου.

Τα πολιτικά μέσα ενημέρωσης είναι επί του παρόντος περιορισμένα σε 12 χώρες. Η Ελλάδα μπήκε στη λίστα το 2021, μαζί με το Κόσοβο και την Ουγγαρία. Οι δύο χώρες που λογοκρίνουν περισσότερο τα πολιτικά μέσα είναι η Τουρκία και η Λευκορωσία. Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν περιορίζει την πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυτή τη στιγμή, αλλά πέντε έχουν αυστηρούς περιορισμούς για τους πολίτες τους (Ουκρανία, Τουρκία, Ισπανία, Μαυροβούνιο και Λευκορωσία). Οι εφαρμογές VoIP και ανταλλαγής μηνυμάτων δεν είναι περιορισμένες πουθενά στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή.
Λογοκρισία Διαδικτύου στην Αμερική

Η Κούβα είναι αυτή τη στιγμή η μόνη χώρα που περιορίζει την πορνογραφία, τα πολιτικά μέσα και τη χρήση VPN. Ο Καναδάς, το Μεξικό και οι ΗΠΑ έχουν απαγορεύσει ή έχουν κλείσει ιστοσελίδες με torrent. Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες είδαν βελτίωση στους περιορισμούς των πολιτικών μέσων ενημέρωσης, αυτό δεν ισχύει για έξι άλλες χώρες (Παναμάς, Νικαράγουα, Μεξικό, Ονδούρα, Γουατεμάλα και Ελ Σαλβαδόρ). Το Μπελίζ, το Μεξικό και η Κούβα περιορίζουν τις εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων και VoIP.

Όσο για τη Νότια Αμερική, η Αργεντινή είναι η μόνη χώρα που μπλοκάρει αυτήν τη στιγμή ιστότοπους torrent και μόνο η Βενεζουέλα εμποδίζει την πρόσβαση σε διαδικτυακή πορνογραφία. Τα πολιτικά μέσα ενημέρωσης είναι επί του παρόντος περιορισμένα σε έξι χώρες, με τη Βενεζουέλα να προσπαθεί να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο των ανεξάρτητων ειδήσεων. Αν και δεν υπάρχουν περιορισμοί στη χρήση VPN στη Νότια Αμερική, τρεις χώρες περιορίζουν τις εφαρμογές επικοινωνίας (Βενεζουέλα, Γουιάνα και Βραζιλία).

Ο μεγαλύτερος ISP της Βραζιλίας απαγορεύει τις εφαρμογές VoIP και υπάρχει ακόμη και ένα νομοσχέδιο που επιβάλλει την ιχνηλασιμότητα για όλες τις λύσεις ιδιωτικών μηνυμάτων. Οι πολίτες που προτιμούν να διατηρούν ιδιωτικές τις διαδικτυακές τους επικοινωνίες απευθύνονται σε διακομιστές μεσολάβησης, ακόμη και για εφαρμογές που προσφέρουν κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο, όπως το Signal και το Telegram.
Λογοκρισία Διαδικτύου στην Ασία

Επί του παρόντος, 12 ασιατικές χώρες έχουν περιορισμένη ή εξ ολοκλήρου αποκλεισμένη πρόσβαση σε ιστοσελίδες torrent. Οι περισσότερες χώρες (82%) έχουν επίσης περιορισμούς όσον αφορά την πρόσβαση σε διαδικτυακή πορνογραφία, με πλήρη μπλοκ ενεργά σε 27 από αυτές. Τα πράγματα δεν φαίνονται πολύ καλύτερα ούτε για τα πολιτικά μέσα ενημέρωσης, με 34 χώρες να έχουν περιορισμούς και 27 από αυτές να επιβάλλουν βαριά λογοκρισία. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εξακολουθούν να βρίσκονται στην κορυφή, με ντόπιους και τουρίστες να χρησιμοποιούν συχνά διακομιστές μεσολάβησης Etisalat ως τον μόνο τρόπο για να έχουν απεριόριστη πρόσβαση στο Διαδίκτυο.
Λογοκρισία Διαδικτύου στην Αφρική και την Ωκεανία

Οι περιορισμοί των πολιτικών μέσων ενημέρωσης γίνονται ισχυροί στην Αφρική, με 43 χώρες να περιορίζουν τις ελευθερίες του Τύπου και 11 να επιβάλλουν βαριά λογοκρισία. Η Νότια Αφρική κλείνει ενεργά τους ιστότοπους torrent, ενώ η Αυστραλία επιβάλλει ενεργά αποκλεισμούς και απαγορεύσεις torrent.

Η διαδικτυακή πορνογραφία είναι περιορισμένη σε 14 χώρες, με πλήρη απαγόρευση στην Ουγκάντα, την Τανζανία, την Ερυθραία και την Ισημερινή Γουινέα. Η Αυστραλία θεωρεί την παρακολούθηση πορνό προσβολή, με ένα νέο νομοσχέδιο που θα μπορούσε να θεσπίσει σύντομα απαγόρευση σε ολόκληρη τη χώρα . Η χρήση VPN είναι προς το παρόν περιορισμένη μόνο στην Αίγυπτο.
Τι φέρνει το μέλλον;

Ο αριθμός των χωρών που εισάγουν κάποιου είδους περιορισμούς είναι ανησυχητικός. Η εχθρότητα προς τα πολιτικά μέσα ενημέρωσης είναι παρούσα παγκοσμίως, επομένως δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένες τις διαδικτυακές μας ελευθερίες. Χρησιμοποιούμε το Διαδίκτυο για σχεδόν οτιδήποτε, από την έρευνα μέχρι το παιχνίδι και την ανάγνωση των τελευταίων ειδήσεων. Η ελευθερία δεν είναι δωρεάν, όπως λένε, ειδικά αν βρίσκεσαι στην Κίνα, τη Ρωσία, το Ιράν, την Ταϊλάνδη ή τα ΗΑΕ.

Οι διακομιστές μεσολάβησης εξακολουθούν να παρέχουν μια απλή και προσιτή επιδιόρθωση. Για αμέτρητους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, είναι ο μόνος τρόπος να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και να απολαμβάνουν όλα όσα προσφέρει. Πολλά άτομα χρησιμοποιούν διακομιστές μεσολάβησης για να μοιράζονται ανώνυμα ειδήσεις από τις χώρες καταγωγής τους χωρίς φόβο για επιπτώσεις, καθώς κάθε άλλη λύση (συμπεριλαμβανομένων των VPN, του Tor και του έξυπνου DNS) απαγορεύεται ή παρακολουθείται.

Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ

> Ελπίζουμε να βασιστούμε σε πιστούς αναγνώστες και όχι σε ακανόνιστες διαφημίσεις. Ευχαριστώ!

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Blog Archive

Recent Posts