2022 ~ katarraktisvillage

ΩΣ ΤΟΝ ΑΪ-ΒΑΣΙΛΗ

       Μια νύχτα γιορτινή, σε ένα μικρό νησί...


-Πείτε μου, αγόρια μου, τι θέλετε να σας φέρει ο Άγιος Βασίλης;

-Μπαμπά, εγώ θέλω ένα μεγάλο δέντρο!

-Εγώ θέλω πολλά, λαμπερά στολίδια. Εσύ, μπαμπά, τι θέλεις;

-Εγώ θα ήθελα... να στολίσουμε το δέντρο μαζί!

      Και ποιος δεν ήθελε! Όμως, ο μπαμπάς δεν ήταν στο νησί, αλλά σε ένα καράβι στην άλλη άκρη της γης. «Έτσι δουλεύουν μερικοί μπαμπάδες, είναι ναυτικοί», έλεγε η μαμά.

      Τα αγόρια ευχήθηκαν να είχαν ένα δέντρο τόσο ψηλό που, αν σκαρφάλωνες σε αυτό, να έφτανες στον Αϊ-Βασίλη και να ζητούσες ό,τι ήθελες! Τόσο λαμπερό, που να το έβλεπε ο μπαμπάς, όπου κι αν βρισκόταν.

      Το πρωί των Χριστουγέννων βρήκαν στο σαλόνι ένα μικρό δεντράκι κι ένα γράμμα από τον Αϊ-Βασίλη!

«Καλά μου παιδάκια, το δεντράκι, που σας έκανα δώρο, μεγαλώνει με ΑΓΑΠΗ! Κάθε φορά που σκέφτεστε κάποιον με αγάπη, το δέντρο θα ψηλώνει. Ποιος ξέρει πόσο ψηλά θα φτάσει;

Στολίδια λαμπερά θα γίνουν οι ελπίδες σας. Κάθε ευχή σας θα λαμποκοπάει σαν αστέρι».

      Το δέντρο ψήλωνε... και ψήλωνε κι έγινε τόσο μεγάλο που, αν ήθελε, ο Αϊ-Βασίλης θα μπορούσε να κατέβει κάνοντας τσουλήθρα στα κλαδιά του! Έγινε τόσο λαμπερό, όπως η λαχτάρα των παιδιών να έχουν τον μπαμπά στο σπίτι την Πρωτοχρονιά! Τόσο μαγικό, που ο εκείνος μπορούσε να το δει και να νιώσει ότι τον αγαπούν! Δεν ένιωθε πια τόσο μόνος.

     Εκείνη την Πρωτοχρονιά ήταν λες και πραγματοποιήθηκαν όλες οι ευχές.

Χμμμμ όλες; Η καλύτερη ευχή έμεινε για αργότερα...

       Ένα χρόνο μετά, τα παιδιά δε χρειάζονταν κανένα πελώριο δέντρο για να δείξουν την αγάπη τους. Γιατί το στόλιζαν όλοι μαζί στο σπίτι!  

     Όμως, αν κοιτούσαν έξω, στον ουρανό μπορούσαν να δουν χιλιάδες θεόρατα, στολισμένα δέντρα, που έστελναν αγάπη στα καράβια όλης της γης!

Ολγα Κουση εκπαιδευτικός

Υ.Γ Μην ξεχνάτε να κάνετε like στην σελίδα μας και να κοινοποιήσετε το άρθρο ε!!
Share:

Χριστὸς γεννᾶται σήμερον ἐν Βηθλεὲμ τῇ πόλει

Στὸ τσαρσὶ λιγόστευε ἡ φασαρία, μὰ στοὺς μαχαλάδες γυρίζανε τὰ παιδιὰ μὲ τὰ φανάρια καὶ λέγανε τὰ κάλαντα στὰ σπίτια. 

Οἱ πόρτες ἤτανε ἀνοιχτές, οἱ νοικοκυραῖοι, οἱ νοικοκυρᾶδες καὶ τὰ παιδιά τους, ὅλοι ἤτανε χαρούμενοι, κι ὑποδεχόντανε τοὺς ψαλτάδες, καὶ κεῖνοι ἀρχίζανε καλόφωνοι σὰν χοτζᾶδες:



...Χριστὸς γεννᾶται σήμερον ἐν Βηθλεὲμ τῇ πόλει
οἱ οὐρανοὶ ἀγάλλονται, χαίρει ἡ κτίσις ὅλη...
...Δότε κι ἐμᾶς τὸν κόπον μας, ὅ,τ᾿ εἶναι ὁρισμός σας,
καὶ ὁ Χριστός μας πάντοτε νὰ εἶναι βοηθός σας. Καὶ εἰς ἔτη πολλά!!!



Καλὴν ἐσπέραν ἄρχοντες κι ἂν εἶναι ὁρισμός σας, Χριστὸς γεννᾶται σήμερον ἐν Βηθλεὲμ τῇ πόλει.
Ἐν τῷ σπηλαίῳ τίκτεται, ἐν φάτνῃ τῶν ἀλόγων, οἱ οὐρανοί ἀγάλλονται, χαίρει κι ἡ φύσις ὅλη.
Ἐκ τῆς Περσίας ἔρχονται τρεῖς Μάγοι μὲ τὰ δῶρα, ἄστρον λαμπρὸν τοὺς ὁδηγεῖ, χωρίς νὰ λείψῃ ὥρα.
Γονατιστοὶ τὸν προσκυνοῦν καὶ δῶρα τοῦ χαρίζουν, σμύρνα, χρυσὸν καὶ λίβανον, Θεὸν τὸν εὐφημίζουν.
Καὶ ἐπληρώθη τὸ ῥηθέν, Προφήτου Ἡσαΐου, μετὰ τῶν ἄλλων προφητῶν καὶ τοῦ Ἱερεμίου.
Ἰδοὺ ὅπως σᾶς εἴπαμεν ὅλην τὴν ὑμνωδίαν, τοῦ Ἰησοῦ μας τοῦ Χριστοῦ, Γέννησιν τὴν ἁγίαν.
Χρόνους πολλοὺς νὰ χαίρεσθε, πάντα εὐτυχισμένοι, σωματικῶς καὶ ψυχικῶς νὰ εἶσθε πλουτισμένοι.

Καί σᾶς καληνυχτίζουμε, πέσετε, κοιμηθεῖτε,
ὀλίγον ὕπνον πάρετε κι εὐθύς νά σηκωθῆτε.
Στήν Ἐκκλησίαν τρέξατε μέ θείαν προθυμίαν
καί μέ πολλήν εὐλάβειαν στήν Θείαν Λειτουργίαν.
Εἰς ἔτη πολλά!

Μνήμες!
Share:

Φέτος τα Χριστούγεννα μη σκεφτείς μόνο τον εαυτό σου

Μέρες Χριστουγέννων, μία αρκετά ιδιόμορφη γιορτή κι εποχή του χρόνου για τους ανθρώπους, καθώς σε
άλλους φέρνουν χαρά και ζωντάνια, ενώ σε άλλους μελαγχολία, καμιά φορά και μιζέρια. Αν ανήκεις στην πρώτη κατηγορία, σίγουρα για τη συγκεκριμένη εποχή ανυπομονείς όλο το χρόνο, και μόλις έρχεται είναι το καλύτερό σου.

Νιώθεις μία αλλαγή στην ατμόσφαιρα, μία
 αλλιώτικη αύρα, μία αίσθηση ευθυμίας που πηγάζει από μέσα σου βαθιά. Έχεις απεριόριστη αγάπη να προσφέρεις σε όλους, και γενικά θέλεις να γίνεις καλύτερος άνθρωπος, στοχεύεις στην πνευματική και ψυχική σου βελτίωση, και τα Χριστούγεννα αποτελούν την τέλεια αφορμή για να το κάνεις!

Λίγοι άνθρωποι συλλαμβάνουν το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων, και τους θαυμάζω πραγματικά. Πολλοί τα έχουμε παρεξηγήσει τα Χριστούγεννα. Ωραία τα στολίδια και το δέντρο στο σπίτι σου, και οι υπερπαραγωγές στις πλατείες στο κέντρο κάθε πόλης, και τα δώρα από τη θεία και το θείο, πολύ όμορφα είναι, πράγματι.
 Αλλά δεν είναι αυτό το νόημα των Χριστουγέννων και κάπου εκεί το χάνουμε όλοι και απογοητευόμαστε είτε επειδή φέτος ο νονός μας δε μας θυμήθηκε, είτε επειδή δε μας φτάνουν τα λεφτά να πάμε ταξιδάκι με το μωρό ή με την παρέα, είτε επειδή πολύ απλά μας πιάνει το παράπονο που άλλοι έχουν περισσότερα κι εμείς λιγότερα.
Τα Χριστούγεννα είναι γιορτή προσφοράς, αλληλεγγύης και φιλανθρωπίας. Ξέρω, όλους μας από μικρά παιδιά αλλιώς μας τα έμαθαν και αλλιώς μετά μάθαμε ότι είναι, και δε λέμε να το πιστέψουμε. Καιρός όμως να αποδεχτούμε την αλήθεια, γιατί δεν είναι τόσο απογοητευτική, όσο νομίζουμε. Θα νοσταλγείς σίγουρα τις στιγμές που παιδί πήγαινες κρυφά ξημερώματα Πρωτοχρονιάς κάτω από το στολισμένο δέντρο, έβρισκες τα δώρα σου από τον Αϊ Βασίλη και χαιρόσουν.
 Και τι ωραία, τι καλά. Όμως πια δεν είμαστε παιδιά. Είναι σειρά μας να προσφέρουμε εμείς, και το λέω ειδικά αν ανήκεις στη δεύτερη κατηγορία ανθρώπων, δηλαδή που μελαγχολούν με τα Χριστούγεννα αντί να χαίρονται.

Κατ' αρχάς, ούτε σε αδικώ, ούτε θα σε κράξω, γιατί κι εγώ μέχρι πριν λίγο καιρό στην ίδια κατηγορία με σένα ήμουν. Οι λόγοι που οι άνθρωποι μελαγχολούν αυτή την εποχή είναι πολλοί και σε αριθμό, αλλά και σε ποικιλία είδους.
 Για αυτό καλό είναι όταν κάποιος φίλος μας πει ότι δεν του αρέσουν τα Χριστούγεννα ενώ εμείς τα λατρεύουμε, να βάλουμε λίγο το μυαλό μας να σκεφτεί και να αναρωτηθούμε γιατί αυτός ο άνθρωπος μπορεί να μελαγχολεί με την πιο χαρούμενη εποχή του χρόνου;
 Μπορεί να έχασε κάποιο αγαπημένο του πρόσωπο, ή να του τη σπάει η δηθενιά κάποιων ανθρώπων, που όλη τη χρονιά ήταν τα μεγαλύτερα ρεμάλια και ξαφνικά τώρα, δίνουν ένα κέρμα σε έναν άστεγο και παινεύονται ότι είναι φιλάνθρωποι, ότι βοηθάνε, και ότι γενικά έχουν μέσα τους το πνεύμα των Χριστουγέννων. Είναι απλά εδώ τα πράγματα. Αφήνεις τους άλλους να ξεφτιλίζονται και να πιστεύουν για τον εαυτό τους ό,τι γουστάρουν να πιστεύουν, κι εσύ βοηθάς το συνάνθρωπό σου που έχει περισσότερη ανάγκη από εσένα.
Γιατί όσο χάλια κι αν νομίζουμε πως είμαστε, πάντα θα υπάρχει κάποιος που είναι σε καλύτερη μοίρα από εμάς, αλλά και σε χειρότερη. Είσαι φοιτητής, άνεργος με οικογένεια να αναθρέψεις, και δε σου περισσεύουν χρήματα για να τα δώσεις είτε σε κάποιο ίδρυμα, είτε στους άστεγους; Δεκτό και από κάθε άποψη κατανοητό. 
Υπάρχουν απίστευτα πολλοί τρόποι να βοηθήσεις, όταν πραγματικά θέλεις να το κάνεις! Τρόπος πρώτος: Δωρίζεις τα παλιά σου ρούχα και παπούτσια σε ιδρύματα που οργανώνουν τέτοιες συγκεντρώσεις, πόσο μάλλον τέτοιες γιορτινές μέρες.

Ειδικά με το ζήτημα των προσφύγων που αντιμετωπίζουμε το τελευταίο διάστημα, έχεις πλήθος επιλογών για το πού θα δωρίσεις παλιά σου πράγματα που δε χρειάζεσαι πια, συν του ότι θα προσφέρεις χαρά και χαμόγελα σε ανθρώπους που βιώνουν τραγικές καταστάσεις και είναι μακριά από το σπίτι τους, τις οικογένειές τους, τους δικούς τους ανθρώπους, ή που δεν έχουν καν κάποιον άνθρωπο δικό τους εν ζωή.
 Τρόπος δεύτερος: Εθελοντική εργασία σε πλήθους τομών, όπως με τη φροντίδα παιδιών στα νοσοκομεία, σε διάφορα παζάρια κι εκθέσεις της πόλεις σου, σε διάφορες εταιρείες και κέντρα στήριξης παιδιών και οικογενειών που μπορείς να βρεις με λίγη έρευνα στο διαδίκτυο.
 Το συναίσθημα του να βοηθάς έναν συνάνθρωπό σου, είναι πιο σημαντικό και πληρέστερο από οποιοδήποτε δώρο θα σου έκανε κάποιος δικός σου. Γεμίζει την ψυχή σου και πραγματικά νιώθεις ότι βελτιώνεσαι και δίνεις προτεραιότητα σε σημαντικές ανάγκες ανθρώπων. Δε σκέφτεσαι μόνο τον εαυτό σου και τις ατομικές σου ανάγκες.
 Και κάπου εδώ βρίσκεις ακριβώς το νόημα των Χριστουγέννων. Να μη βάζεις πιο πάνω τον εαυτό σου, αλλά την προσφορά, τη βοήθεια και την αγάπη. Μπορεί να μη σου προσφέρουν καν χρήματα σαν πράξεις και να μη γεμίζει το πορτοφόλι σου, αλλά γεμίζει την ψυχή σου με συναισθήματα που δεν εξαγοράζουν ούτε τα πιο γεμάτα πορτοφόλια. Γι’ αυτό μην μπερδεύεσαι, τα Χριστούγεννα δε βρίσκονται στα εξωτερικά φώτα που προωθούν εδώ και χρόνια οι Αγορές και οι διαφημίσεις με την προώθηση των υλικοευδαιμονιστικών τους αντιλήψεων, αλλά βρίσκονται εσωτερικά, μέσα σου, σε διάφορα συναισθήματα.
Και μην ξεχνάς ότι μπορεί τα Χριστούγεννα να είναι στις 25 Δεκεμβρίου, μέσα σου όμως πρέπει να είναι όλες τις μέρες του χρόνου. Γιατί ο συνάνθρωπος σου δεν έχει ανάγκη μόνο εκείνη τη μέρα, αλλά κάθε μέρα σου.

Share:

Χριστουγεννιάτικο δέντρο στο βυθό


Οι πολίτες έδωσαν το «παρών» στη γιορτή του Σαββάτου, φέροντας μάλιστα τα στολίδια τους μαζί για το υποβρύχιο χριστουγεννιάτικο δέντρο, μετά από σχετικό κάλεσμα του Δήμου.

Τον υποβρύχιο συμβολικό στολισμό ανέλαβαν ο δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης, η πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού Μαρία Αγάλλου, οι εκπαιδευτές Δίας Μένης και Ηλιάννα Γιαλαμά και οι δύτες Βασίλης Παπαϊωάννου και Τάσος Ούτσας, με την εθελοντική στήριξη του Alonissos Triton Dive Center και της Δήμητρας Μηνά. Το βίντεο με τον στολισμό πλαισιώνει τις ξεχωριστές χριστουγεννιάτικες ευχές του δήμου για εφέτος με σύνθημα, «Merry Christmas and 2023 SEAson’s Greetings!».


Ο δήμαρχος Αλοννήσου δήλωσε χαρακτηριστικά πως «για την Αλόννησο, οι καταδύσεις δεν είναι κάτι ευκαιριακό αλλά μία φιλοσοφία ζωής για κάθε στιγμή του έτους που πρωταγωνιστεί στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στο νησί μας. Μέσα από μία συμβολική δράση, θέλαμε να μεταφέρουμε το εορταστικό κλίμα των ημερών με τον δικό μας τρόπο. Η βουτιά ήταν αναζωογονητική, ενώ ο κόσμος αγκάλιασε την ιδέα, επιζητώντας το διαφορετικό μέσα στις γιορτές. Χρόνια Πολλά με υγεία και αισιοδοξία σε όλους!» 

Προσφάτως, μάλιστα, η Αλόννησος απέσπασε το βραβείο Best Diving Destination μετά από ψηφοφορία Βρετανών tour operators, στο πλαίσιο των πρώτων Greek Travel Awards που διοργάνωσε επιτυχώς το Γραφείο ΕΟΤ Ην. Βασιλείου & Ιρλανδίας.

Σημειώνεται πως ο πρώτος υποβρύχιος γάμος που διοργάνωσε ο Δήμος Αλοννήσου στο τέλος του καλοκαιριού, έχει οδηγήσει μέχρι στιγμής σε δημιουργία ενδιαφέροντος και σε κρατήσεις για νέους γάμους από ζευγάρια που θέλουν να παντρευτούν κάτω από το νερό στην Αλόννησο το επόμενο καλοκαίρι.

Κατερίνα Ματέρη και το best news! 


Share:

Η Παναγία της Ξενιάς φτιαγμένη με μαστίχα

Η Παναγία της Ξενιάς, είναι φτιαγμένη από κερί και μαστίχα, το «κηρομάστιχο», που φαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκε από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια ενώ σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση, είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά και βρέθηκε με θαυμαστό τρόπο στην παραλιακή περιοχή της «Λάκα Παναγιάς» στο σημερινό χωριό Αχίλλειο της Μαγνησίας, γύρω στα 850.

Στη «Λάκα Παναγιά», μία μικρή χερσονησίζουσα εδαφική γλωσσίδα, υπήρχε τότε μία χριστιανική εκκλησία και άλλα κτίσματα γύρω της, επάνω σε ερείπια αρχαιοελληνικών λατρευτικών ιερών προς τιμήν της θεάς Δήμητρας και του θεού Ποσειδώνα.

Οι κάτοικοι και οι κληρικοί της περιοχής πήραν την εικόνα της Παναγίας και την τοποθέτησαν στην εκκλησία τους και την «Παναγιά» αυτή, πού ξαφνικά ήρθε στα μέρη τους, την ονόμασαν «Παναγία Ξενιά», επειδή ήρθε από τα «ξένα».

Έτσι έγινε εκεί ένα μοναστήρι, το Μοναστήρι της «Λάκα Παναγιάς», πού πήρε και την ονομασία «Μοναστήρι Παναγίας Ξενιάς» και εκεί η εικόνα της «Παναγίας Ξενιάς» έμεινε 250 περίπου χρόνια μέχρι κάπου στα 1210.

Οι συχνές πειρατικές επιδρομές αλλά και η εχθρική ατμόσφαιρα που δημιουργούσε στην περιοχή η καταλυτική και δυναμική παρουσία των καθολικών Βενετών και των φανατικών καθολικών μοναχών του Τάγματος των Ιωαννιτών Ιπποτών τους αλλά και των αδελφών Αλμπερτίνου και Ρολανδίνου Κανόσα ανάγκασαν τους ορθόδοξους μοναχούς να εγκαταλείψουν το Μοναστήρι τους στη «Λάκα Παναγιά» και να χτίσουν άλλο στο μεγάλο και απόμερο δασόκτημά τους «Κουκλιάς», στο οποίο έμειναν μέχρι το 1350 περίπου οπότε μετακόμισαν στην Παναγία Κισσιώτισσα (Μονή Άνω Ξενιάς).

Η «Παναγία Ξενιά» ήταν μία εικόνα με τεράστια φήμη εξ αιτίας του θαυμαστού τρόπου με τον οποίο έφτασε στην περιοχή αλλά και εξ αιτίας των πολλών θαυμάτων που αποδίδονταν σε αυτή, κουβαλώντας μια τέτοια μεγάλη φήμη μαζί της η «Παναγία Ξενιά» έφτασε στην «Παναγία Κισσιώτισσα». Η μεγάλη αυτή φήμη της επισκίασε την φήμη της επίσης θαυματουργής εφέστιας εικόνας της Παναγίας Κισσιώτισσας που υπήρχε ήδη στο μοναστήρι και βαθμηδὸν το Μοναστήρι αντί «Μοναστήρι Παναγίας Κισσιώτισσας» άρχισε να ακούγεται και να γίνεται γνωστό ως «Μοναστήρι Παναγίας Ξενιάς».
Η ονομασία, ωστόσο, «Μοναστήρι Παναγίας Ξενιάς», ουδέποτε δόθηκε επίσημα από κάποια υπεύθυνη και αρμόδια αρχή και ουδέποτε πάρθηκε κάποια σχετική απόφαση του αρμόδιου ηγουμενοσυμβουλίου για την μετονομασία.

Βασικά δύο πράγματα μου έκαναν κλικ, το ένα είναι η μαστίχα, που είναι εντυπωσιακό πως την επεξεργάζονταν σε εκείνα τα χρόνια και δεύτερον το όνομα της Παναγίας  !! Πόσα ονόματα αλήθεια της έχουμε δώσει;

Share:

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν στολίζουμε το σπίτι μας με τα χριστουγεννιάτικα στολίδια

«Τα λαμπάκια αποτελούν μια πολύ λεπτή και ευαίσθητη κατασκευή, που σε κάθε περίπτωση απαιτεί την απαραίτητη προσοχή. Φροντίζουμε λοιπόν να ελέγξουμε αν έχουν την πιστοποίηση- σήμανση CE. Εάν όχι, τότε δεν τα αγοράζουμε.
Σύμφωνα με τον κ. Κορμπάκη, η ασφάλεια, σε ό,τι έχει να κάνει με τη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση, ξεκινά από την αγορά των χριστουγεννιάτικων λαμπιονιών.
 Τα λαμπάκια που δεν είναι πιστοποιημένα είναι άκρως επικίνδυνα. Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν υπάρχουν και προϊόντα, που ενώ φέρουν το σήμα καταλληλόλητας, δεν προκαλούν προβλήματα», είπε.Συγκεκριμένα, όπως πρόσθεσε τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια πρέπει:Να φέρουν απαραίτητα οδηγίες χρήσης, τις οποίες πρέπει να διαβάζουμε και να τηρούμε κατά γράμμα.
«Είναι σημαντικό να διαπιστώνουμε ότι είναι εμφανή και ξεκάθαρα τα τεχνικά στοιχεία λειτουργίας τους, όπως η τάση, η ισχύς, η συχνότητα λειτουργίας, ότι συνοδεύονται από οδηγίες χρήσης στα ελληνικά, καθώς και αν υπάρχει κάποιος υπεύθυνος για service. Με αυτόν τον τρόπο θα είμαστε βέβαιοι ότι έχουν τηρηθεί από τους κατασκευαστές τους βασικά μέτρα προστασίας για την ασφαλή λειτουργία τους».Πριν από την χρήση τους θα πρέπει να ελέγχονται προσεκτικά για τυχόν ζημιές.

«Πολλές φορές υπερφορτώνουμε τις πρίζες ή τα πολύπριζα με συσκευές και λαμπάκια. Αυτό ωστόσο είναι ένα συνηθισμένο λάθος που μπορεί να προκαλέσει ακόμα και πυρκαγιά! Μία ακόμη αιτία φωτιάς μπορεί να είναι η υπερθέρμανση από λαμπάκια, που είναι τυλιγμένα και ακουμπούν το ένα το άλλο. Ποτέ δεν συνδέουμε περισσότερα από τρία σετ λαμπάκια στην ίδια πρίζα».Προσέχουμε τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια να έχουν βαθμό στεγανότητας πάνω από IP64, προκειμένου να μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε και σε εξωτερικό χώρο. Αγνοώντας αυτήν τη βασική παράμετρο, ελλοχεύουν αρκετοί κίνδυνοι, ακόμα και ηλεκτροπληξίας.
Οφείλουμε όλοι να έχουμε στον πίνακα του σπιτιού, τον αντιηλεκτροπληξιακό ρελέ διαρροής, για την προστασία της ζωής και της περιουσίας μας.

«Πρέπει να δοκιμάζουμε συχνά με το κουμπί TEST αν λειτουργεί. Πιέζοντας το κουμπί TEST πρέπει να πέφτει το πλήκτρο και να διακόπτεται η ηλεκτροδότηση, ενώ σηκώνοντας το πλήκτρο ξανά, να επανέρχεται το ρεύμα».Τοποθετούμε τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια κατά τη διάρκεια της ημέρας, ιδιαίτερα στον εξωτερικό χώρο, προκειμένου να υπάρχει άπλετο φως και να μπορέσουμε να παρατηρήσουμε τυχόν φθορές.

«Έτσι, θα μπορέσουμε να εντοπίσουμε κάτι που μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά στις καλωδιώσεις ή υγρασία, που μπορεί να έχει εισχωρήσει στις επαφές. Δεν αφήνουμε τα λαμπάκια να ακουμπούν σε υλικά, που πιάνουν εύκολα φωτιά, όπως χαρτιά και υφάσματα».Αν σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε λαμπάκια, που τα είχαμε αγοράσει τα προηγούμενα χρόνια, ελέγχουμε από πριν με προσοχή, μήπως κάποια από αυτά έχουν σπάσει κατά την αποθήκευσή τους και ότι τα καλώδιά τους δεν έχουν φθαρεί, αναζητώντας εμφανή χαλκό στο καλώδιο.

Αν εντοπίσουμε ένα προβληματικό σετ τότε το πετάμε. Ακόμα και ένας μικρός σπινθήρας μπορεί να αποδειχθεί πολύ επικίνδυνος, ιδιαίτερα κοντά στο δέντρο μας.Στην περίπτωση που υποψιαζόμαστε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα, τότε δε χρησιμοποιούμε τα λαμπάκια, αλλά τα επιστρέφουμε στο κατάστημα αγοράς. Δεν επιχειρούμε να επιδιωρθώσουμε ποτέ χαλασμένα λαμπάκια.
Δεν αγοράζουμε φωτάκια από πλανόδιους ή από καταστήματα που δεν μπορούν να εγγυηθούν την αντικατάστασή τους σε περίπτωση βλάβης, εντός του χρόνου διάρκειας της εγγύησής τους ή να αναλάβουν ευθύνη σε περίπτωση ατυχήματος.

«Καλό είναι να προμηθευόμαστε λαμπάκια από επιλεγμένα καταστήματα που πωλούν ηλεκτρολογικό υλικό. Είναι προτιμότερο να επιλέγουμε λαμπάκια LED και όχι πυρακτώσεως, καθώς τα πρώτα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και μικρότερη κατανάλωση. Το ίδιο ισχύει και για τους ξεπερασμένους, ευαίσθητους σωλήνες που μοιάζουν με διαφανή λάστιχο, αφού οι καταναλωτές πλέον στρέφονται στη νέα γενιά γνωστές και ως ταινίες LED».Δεν αφήνουμε αναμμένα τα λαμπάκια μας για ώρες ή χωρίς ανθρώπινη εποπτεία.

«Εκτός από το θέμα της κατανάλωσης, υπάρχει ο κίνδυνος για κάποιο ατύχημα. Πρέπει να σβήνουμε όλα τα φώτα του δέντρου και να τα αποσυνδέουμε από την πρίζα όταν δεν είμαστε σπίτι ή τις ώρα που κοιμόμαστε. Λόγω του υλικού τους, όταν υπάρχει βλάβη, τα καλώδια αναδύουν μια χαρακτηριστική οσμή, η οποία μπορεί να μας προειδοποιήσει, αρκεί να είμαστε παρόντες». Πετάμε στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης τα χαλασμένα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας (LED).ε χρησιμοποιούμε ποτέ χριστουγεννιάτικα λαμπάκια σε μεταλλικό δέντρο, καθώς υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί ηλεκτροπληξία από ένα χαλασμένο λαμπάκι.
Το χριστουγεννιάτικο δέντρο πρέπει να απέχει τουλάχιστον ένα μέτρο από το τζάκι ή άλλες εστίες φωτιάς, να στηρίζεται γερά, να μην είναι σε επαφή με άλλα αντικείμενα του χώρου και να μη φράζει εξόδους του σπιτιού.

«Δεν τοποθετούμε τα λαμπάκια στο δέντρο, ενώ είναι αναμμένα. Μπορεί να μας πάρει λίγο παραπάνω χρόνο μετά για να κάνουμε τυχόν διορθώσεις, ώστε να είναι ομοιόμορφος ο φωτισμός, αλλά είναι πολύ πιο ασφαλές. Επίσης, δεν πρέπει να το παρακάνουμε με το στολισμό. Δεν υπερφορτώνουμε το δέντρο μας με χριστουγεννιάτικα φωτάκια. Όσο όμορφο και αν φαίνεται, γίνεται και πιο επικίνδυνο».Στολίζουμε τα κάγκελα του σπιτιού και γενικά μεταλλικά αντικείμενα είτε με λαμπάκια, είτε με φωτοσωλήνα.

«Δεν τα αγγίζουμε με γυμνό χέρι όταν αυτά είναι αναμμένα, καθώς υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας αν κάποιο λαμπάκι σπάσει ή υπάρξει φθορά στο καλώδιο».Προστατεύουμε πάντα τον μηχανισμό (τροφοδοτικό) των φωτοσωλήνων από τη βροχή και την υγρασία.
Δεν αφήνουμε ποτέ τα παιδιά και τα κατοικίδια να παίζουν κάτω από το δέντρο με τα καλώδια.

Σε κάθε περίπτωση, όπως πρόσθεσε ο κ. Κορμπάκης, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, δικαίωμα για έλεγχο και τοποθέτηση ρελέ, καθώς και για κάθε ηλεκτρολογική εργασία έχουν μόνο οι Αδειούχοι Ηλεκτρολόγοι Εγκαταστάτες.

«Το ρεύμα δεν προειδοποιεί, δεν είναι ορατό και δεν οσφρίζεται. Πριν από μερικά χρόνια η Ελλάδα βρισκόταν στην πρώτη θέση στην ΕΕ με τους περισσότερους θανάτους από ηλεκτροπληξία. Μην παίζετε με την ζωή σας και με τη ζωή των γύρω σας. Το ρεύμα δεν είναι παιχνίδι και την ασφάλεια μπορούν να εγγυηθούν μόνο Αδειούχοι Ηλεκτρολόγοι Εγκαταστάτες», σημείωσε.

Φωτογραφεία από το mothersblog.gr
Share:

Πόσο ρεύμα «καίνε» τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια;


Ο στολισμός του σπιτιού με τα χριστουγεννιάτικα, ακόμα και έναν μήνα πριν από τις γιορτές, αποτελεί μία «παράδοση» που μας βοηθά να βάλουμε στον χώρο μας λίγη από τη «μαγεία των Χριστουγέννων».

Το έλατο με τα δώρα στη βάση του αποτελεί ένα σημείο συνάντησης για τα αγαπημένα πρόσωπα, ενώ τα στολίδια και τα πολύχρωμα λαμπάκια δημιουργούν την απαραίτητη ατμόσφαιρα.

Υπάρχει όμως κάτι που θα πρέπει να μας συγκρατήσει φέτος στον στολισμό μας, ελέω ενεργειακής κρίσης; Τι πρέπει να προσέξουμε κατά τη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση του χώρου μας, ώστε να μη δούμε ξαφνικά ένα «φωτεινό δέντρο», να λαμπαδιάζει;

Πόσο ρεύμα «καίνε» τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια;

Αναμφίβολα η αντικατάσταση των παλαιού τύπου λαμπτήρων πυρακτώσεως ή φθορίου, με λαμπάκια τεχνολογίας led που καίνε από 50% έως και 90% λιγότερο ρεύμα, έχει μειώσει αισθητά το κόστος χρήσης. Σε μια χρονιά όμως που, λόγω της ενεργειακής κρίσης, οι λογαριασμοί του ρεύματος «καίνε», καλό είναι να γνωρίζουμε από πριν πόσο θα κοστίσει η εορταστική φωταγώγηση του χώρου μας.


«Κάθε κουτί με λαμπάκια αναγράφει στη συσκευασία του τη συνολική κατανάλωσή τους σε Watt. Για να μπορέσουμε να υπολογίσουμε την αξία του ρεύματος που θα καταναλώσουν τα φωτάκια την περίοδο των εορτών, θα πρέπει να πολλαπλασιάσουμε Watt με τις ώρες που θα είναι αυτά σε λειτουργία και στη συνέχεια με την τιμή της κιλοβατώρας», εξήγησε στο star ο αδειούχος ηλεκτρολόγος, Μιχαήλ Κορμπάκης.

Συγκεκριμένα:

Για 100 λαμπάκια led, που καίνε 6,6 Watt την ώρα, αν τα έχουμε αναμμένα επί 10 ώρες την ημέρα, θα έχουμε μία ημερήσια κατανάλωση 66 Watt. Η τιμή της κιλοβατώρας μετά από την κρατική επιδότηση, διαμορφώνεται περί στα 0,20 ευρώ. Άρα πολλαπλασιάζοντας τα 66 Watt, με τα 0,0002 ευρώ (η τιμή ανά Watt), έχουμε κόστος 0,0132 ευρώ την ημέρα.

Αν υποθέσουμε ότι θα κρατήσουμε στολισμένο το δέντρο για 45 ημέρες, τότε θα χρειαστούμε 0,594 ευρώ για τα 100 λαμπάκια Led. Το κόστος αυτό ανεβαίνει αν χρησιμοποιήσουμε περισσότερα από ένα σετ με φωτάκια. Οπότε για 5 σετ, (συνολικά 500 led φωτάκια) θα κάψουμε ρεύμα αξίας 2,97 ευρώ, ενώ για 10 σετ (συνολικά 1.000 led φωτάκια) 5,94 ευρώ!

Υ.Γ Άντε και μας βλέπω και επίδομα για λαμπιόνια 
Share:

110 Χρόνια Ελευθερίας !!! Άλλα ανά των αιώνων Πολλές, Ελληνικές - Διαφορετικές- Σημαίες-Λάβαρα, έχουμε ύψωση κατά καιρούς δείτε τες!!

Φώτο politischios.gr
Μιας και φέτος στις 11/11/2012 η Χίος γιορτάζει τα 110 χρόνια συμπλήρωσης Ελευθερίας από τους Τούρκους είπα να το γιορτάσω αλλιώς και όχι με της σχετικές δηλώσεις μπλα μπλα μπλα κτλ. και ψάχνοντας βρήκα κάτι που δεν υπάρχει περίπτωση να μάθουν τα παιδιά μας στο σχολείο,,, αλλά και από εμάς λίγοι το ξέρουν.


(Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο πουθενά στον κόσμο!!!
Ότι και να γίνει, όπως πάει να γίνει , ότι σκέφτονται να μας κάνουν ότι και ότι και ότι, δεν μπορούν να μας σβήσουν γιατί όπια πέτρα και να σηκώσεις σε όποιο μέρος του κόσμου και να πας παντού υπάρχει το Ελληνικό στοιχείο !!!)

Ελληνικές σημαίες και σύμβολα στο πέρασμα της ιστορίας και των αγώνων .

Μία μικρή ιστορία πίσω από κάθε σημαία ... συνθέτουν όλες μία μεγάλη ιστορία ... την Ελληνική!



Στην παραπάνω φωτογραφία βλέπετε την σημαία πλοίου των Ψαρών το 1821, με σταυρό, άγκυρα και λόγχη,σύμβολα της Φιλικής Εταιρείας και την επιγραφή ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Η ΘΑΝΑΤΟΣ - ΨΑΡΑ. Η σημαία αυτή ήταν υψωμένη στο θωρηκτά « Ψαρά» κατά τις ναυμαχίες της Έλλης 3 Δεκ. 1912,
και της Λήμνου, 5 Ιαν. 1913.

Η αλήθεια είναι ότι το όλο θέμα ξεκίνησε όταν η μικρή,,, που είχαμε πάει στα ψαρά το καλοκαίρι είδε την σημαία των ψαρών και είχε απορίες,,, συζητήσαμε κάποια πράγματα,, και το έψαξα λίγο παραπάνω... Έτσι θα δείτε <<όλες>> νομίζω τις Ελληνικές σημαίες που έχουν κυκλοφορήσει, όσες βρήκα, μπορεί να λείπουν κάποιες οπότε όποιος ξέρει μπορεί να μου στείλει ένα μήνυμα να την ανεβάσω και αυτή.

Πρώτα βέβαια θα σας βάλω την Σημαία που σηκώθηκε στην Χίο μετά την απελευθέρωση της Χίου από του Τούρκους το 1912.



 Η ιστορία της είναι θαυμάσια !!

Όταν ένα κορίτσι η Ευγενία Μαδιά, κόρη του ιατρού Κωνσταντίνου Μαδιά, είδε τον Ελληνικό στόλο στο λιμάνι της Χίου, έβγαλε από το μπαουλάκι της τα υφάσματα που είχε φυλάξει και από αυτά προσπάθησε να φτιάξει την σημαία. 
Βλέπουμε πως τα χρώματα δεν είναι πιστά της γαλανόλευκης, ούτε 9 οι γραμμές αλλά 7. Εντούτοις ο Διοικητής, τόσο πολύ συγκινήθηκε με την φιλοπατρία και την ενθουσιώδη αυτή κίνηση της δεσποινίδος Μαδιά, ώστε αυτήν ανύψωσε ως την πρώτη σημαία της Ελεύθερης πια Χίου στο Διοικητήριο.

Ξεκινάμε λοιπών .

Πρώτα η Σημαία και από κάτω η εξήγηση!!

Έχουμε Σήμερα


 Η σημαία του Γιάννη Σταθά, μια από αυτές των σκλαβωμένων Ελλήνων, όμοια με την πρώτη επίσημη σημαία ξηράς της Ελλάδας. 0 σκιαθίτης αρματολός τη χρησιμοποίησε στο στολίσκο του το 1800.


 H σημαία στους χρόνους της Βασιλείας: του Οθωνα (1833-1862), του Γεωργίου Α' (1863-1913), του Κωνσταντίνου Α' (1913-1917 και 1920-1922), του Αλέξανδρου Α' (1917-1920), του Γεωργίου Β' (1922-1924).


Των Φρουρίων και των Ταγμάτων Πεζικού, σύμφωνα με το διάταγμα 540 της 15ης Μαρτίου 1822. Μέχρι το 1978 ήταν και η επίσημη σημαία της Ελλάδας


Η αρχική πολεμική σημαία της Πολεμικής Αεροπορίας, που βρισκόταν σε χρήση από το 1931, όταν ιδρύθηκε το Οπλο της Αεροπορίας, μέχρι και το 1980. Τότε αντικαταστάθηκε το κυκλικό εθνόσημο με τον Αρχάγγελο Μιχαήλ επί νεφών

ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ
(1932 ΕΠΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΖΑΙΜΗ)


Η σημαία του πυρπολητή Κωνσταντίνου Κανάρη.


Των αδελφών Καλλέργη, πριν από την Επανάσταση. Μοιάζει πολύ με τη σύγχρονη.

Η σημαία των Ελληνικών Πολεμικών πλοίων που καθορίστικε με το Προεδρικό διάταγμα 540 στις 15 Μαρτίου 1822 . Μετά την κατάργηση της εμπορικής ναυτικής σημαίας το 1828 καθιερώθηκε ως Ναυτική σημαία της Ελλάδας

Σημαία της Κρήτης. Πριν από το 1453 και σε όλη τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας χρησιμοποιούσαν κόκκινη σημαία με την εικόνα του προστάτη του νησιού, Απόστολου Τίτου.

Των Επτανήσων κατά την περίοδο της βρετανικής κυριαρχίας [1815-1864]. Η βρετανική σημαία προστέθηκε το 1817. Το φτερωτό λιοντάρι του Αγίου Μάρκου κρατούσε το Ευαγγέλιο από το οποίο ξεπετάγονταν επτά κοντάρια.

Ο θυρεός του Γενικού Επιτελείου Στρατού με το δικέφαλο αετό και την επιγραφή «ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ ΤΟ ΕΥΨΥΧΟΝ».

Η ναυτική σημαία της Ηγεμονίας της Σάμου.

Του Ανδρέα Λόντου κατά τον πρώτο χρόνο της Επανάστασης. Με αυτή κατέλαβε το φρούριο της Πάτρας στις 21 Μαρτίου 1821.

Χρησιμοποιήθηκε στο ολοκαύτωμα της Μονής Αρκαδίου το 1866. Ανήκε στον οπλαρχηγό Γεώργιο Δασκαλάκη. Φέρει το σταυρόμε το ΙΣ ΧΣ ΝΙ ΚΑ και τα αρχικά Κ(Κρήτη), Ε(Ενωση), Ε(Ελευθερία) ή θ(θάνατος).

Του Μιχαήλ Παλαιολόγου (1261-1282), που ανακατέλαβε την Πόλη στις 15 Αυγούστου 1261. Τα δύο στέμματα συμβολίζουν τις ισάριθμες πρωτεύουσες: την Κωνσταντινούπολη και τη Νίκαια.

Η αρχαία ρωμαϊκή, που χρησιμοποιήθηκε στα πρώτα χρόνια του Βυζαντίου. Λέγεται ότι σχεδιάστηκε από το στρατάρχη Μάριο και αρχικά έφερε ασημένιο αετό με ανοιχτές φτερούγες και χρυσούς κεραυνούς στα νύχια του.

Η σημαία της Κρητικής Πολιτείας.

Η Βυζαντινή μετά το 395 μ.Χ. Μετά την πρώτη χρήση του σταυρού από τον Μέγα Κωνσταντίνο

Η σημαία του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου. Αποτελεί εξέλιξη της βυζαντινής με το δικέφαλο αετό να εμφανίζεται σε διάφορες εκδοχές.

Μία απ τις σημαίες των Συνταγματικών της Περαχώρας, μετά το 1822.

Η επίσημη της Διοικήσεως της Σάμου κατά το πρώτο έτος της Επανάστασης (όμοια με αυτή της Φιλικής Εταιρείας).

Η σημαία του Αλέξανδρου Υψηλάντη.Είχε το σταυρό με ένα στεφάνι δάφνης και την επιγραφή "ΕΝ ΤΟΥΤΩ ΝΙΚΑ" .

Η σημαία του Κατσώνη του Λάμπρου .
(1752-1804) ήταν Έλληνας ναύαρχος του ρωσικού ναυτικού, ιππότης, & ήρωας του απελευθερωτικού κινήματος του 1787.

Η σημαία των οπλαρχηγών από τα Αγραφα με την δική της ξεχωριστή σχεδίαση , όπως εξάλλου και κάθε "τοπική" κοινωνία που συνήθιζε να υιοθετεί την δική της σημαία σύμφωνα με τα γούστα των τοπικών οπλαρχηγών .

Αλλη μία σημαία που χρησιμοποιήθηκε στα πρώτα χρόνια της επανάστασης . Η σημαία του Δημήτριου Πλαπούτα . Κλασσική άσπρη με τον γαλάζιο σταυρό και τα αρχικά του "Ιησούς Χριστός Νικά" .

Ήταν η σημαία του Γεώργιου Σαχτούρη . Συνήθως στα νησιά του Αιγαίου οι σημαίες έμοιαζαν αρκετά μεταξύ τους και έφεραν σύμβολα και χαρακτηριστικά επηρεασμένα από την "Φιλική εταιρεία" .

Ηταν η σημαία της Επτανήσου. Υψώθηκε πρώτη φορά στην ακρόπολη της Κέρκυρας στις 13/1/1801 . Απεικονίζει ένα φτερωτό λιοντάρι .

Σημαία της Μάνης . Χρησιμοποιούσαν την λέξη "ΝΙΚΗ" και όχι "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" γιατί ως γνωστό η Μάνη ήταν πάντα ελεύθερη

Σημαία του σύντεκνου οπλαρχηγού Αντώνιου Σήφακα κατά την Κρητική Επανάσταση του 1866 .

Σημαία των Σπετσών . Σταυρός για την χριστιανοσύνη , ανεστραμμένη ημισέληνος για την πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας , δόρυ για την Ελληνική δύναμη και άγκυρα για την επιμονή του αγώνα ....

Οι σημαίες των Σπετσών και των Ψαρών έφεραν την επιγραφή "Ελευθερία ή Θάνατος" . Την σημαία την χρησιμοποιήσε αργότερα και ο Ανδρέας Μιαούλης .

Σημαία της Υδρας , με τον σταυρό και το φίδι . Οι νησιώτες παρομοίαζαν το φίδι με τους Τούρκους που τρώει τα "αυγά" του γένους .

Η παλαιότερη και πιο γνωστή σημαία της Επανάστασης . Σχεδιασμένη από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό , Εχει τα σύμβολα της "Φιλικής Εταιρείας . Την ύψωσε ο Γεώργιος Σισίνης στην Ηλιδα το 1821 . Σήμερα είναι στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο .

Την χρησιμοποιούσαν οι Κολοκοτρωναίοι από τον 18ο αιώνα . Από το 1806 και ο θεόδωρος Κολοκοτρώνης είχε τον σταυρό του Αγίου Ανδρέα ως σύμβολο - σημαία .

Σημαία του Αρείου Πάγου υψώθηκε στην ανατολική Ελλάδα στις 19/1/1821 . Σταυρός = πίστη , καρδιά = αγνότητα επανάστασης , άγκυρα = σταθερότητα του σκοπού της ελευθερίας .

Αυτή θα μπορούσε να είναι η σημερινή μας σημαία αφού είχε προταθεί από τον Ρήγα (1757-1798) ως σημαία της "Ελληνικής Δημοκρατίας" . Βλέπετε το ρόπαλο του Ηρακλή και τρεις σταυρούς .

Κυμάτιζε από το 1431 μέχρι και το 1639 σε Πελοπόννησο και Ηπειρο . Γνωστή και ως σημαία των Σπαχήδων , η σημαία είχε στην μέση τον Άι Γιώργη .

Η σημαία του Κορκονδείλα Κλαδά. Υψώθηκε το 1464 στην Πελοπόννησο , το 1479- 1481 κυμάτιζε στην Μάνη και το 1482 στην Χιμάρα .Αποτελεί μία από τις πιο γνωστές Ελληνικές σημαίες των σκλαβωμένων Ελλήνων .

Διάφορες αμαρτωλές να το πω;;;;;


Σημαία που ύψωσε ο αρματολός του Παρνασσού Λάμπρος Τσεκούρας. H σημαία έφερε σταυρό, σε συνδυασμό με τον αετό. Πέρα από τον γνωστό πουλί σταυραετό, τα διάφορα κοσμήματα που φορούσαν τότε και οι σημαίες αυτές ονομάζονταν σταυραετοί.

Αναπαράσταση σημαίας των Φαναριωτών στη Βλαχία κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας.

Σημαία του Μερκουρίου Θεοδώρου Μπουά τέλη του 15ου αιώνα. Για τις υπηρεσίες στις μεγάλες δυνάμεις ενάντια στους Οθωμανούς του προσφέρθηκαν έξι σημαίες. Την σημαία αυτή την δώρισε ο αυτοκράτορας της Γερμανίας Μαξιμιλιανός ο Α΄.

Ναυτικές σημαίες της Ελλάδας και της Σμύρνης κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Το κόκκινο συμβολίζει την Τουρκία που έχει σκλαβωμένους τους Έλληνες που συμβολίζει το μπλε. Βλέπουμε ότι το μπλε είχαν συνδέσει οι Τούρκοι με την Ελλάδα.

(Αναπαράσταση) Σε ιστορικό αρχείο της Εθνικής Βιβλιοθήκης με αριθμό 8711 αναφέρεται ότι , η πρώτη σημαία της επανάστασης ανυψώθηκε στα Καλάβρυτα και έφερε σταυρό με 16 λωρίδες από κάτω με την επιγραφή: ή ελευθερία ή θάνατος.

Σημαία που ύψωσε άγνωστος καπετάνιος. Το λευκό σημαίνει την λύτρωση με την βοήθεια του σταυρού και το μαύρο την αδούλωτη Ελληνική ψυχή. Ο σταυρός αυτός είναι του Saint Piran, προστάτου άγιου των ανθρακωρύχων κασσίτερου της Κορνουάλλης, και χρησιμοποιείται από τον 15ο αιώνα σε διάφορες σημαίες.


Σημαία που χρησιμοποίησαν οι Έλληνες εθελοντές στην εκστρατεία του Ναπολέοντα στην Αίγυπτο το 1798. (Εθνικό Ιστορικό Μουσείο).

Στον πίνακα έξοδος του Μεσολογγίου βλέπουμε την σημαία που ύψωσαν οι Μαυρομιχαλαίοι το 1769 στην επανάσταση που υποκινήθηκε από την Ρωσία. Παρόμοια σημαία ύψωσαν ο Μελισσηνός Μακάριος και οι Κολοκοτρωναίοι.

 Στο πίνακα η πολιορκία της Τριπολιτσάς βλέπουμε ένα τύπο σημαίας που χρησιμοποιούσαν στην επανάσταση.

Σημαία με κόκκινο σταυρό χρησιμοποιούσαν οι οπλαρχηγοί των Αγράφων και οι Καλαρρυτήνοι της Ηπείρου.

Με Αγίους!!

Οι Μακεδόνες χρησιμοποιούσαν σημαίες που έφεραν τον άγιο Δημήτριο. Οι Πελοποννήσιοι τους στρατηλάτες Άγιο Γεώργιο και Άγιο Δημήτριο με την επιγραφή "εν τούτω νίκα"

H σημαία που ύψωσε ο Μάρκος Μπότσαρης στο Σούλι στις 26 Οκτωβρίου του 1820.


Οι Χειμαριώτες χρησιμοποιούσαν σημαίες που έφεραν τους ταξιάρχες Μιχαήλ και Γαβριήλ.

Σημαία του καπετάν Τζιουβάρα το 1770, στην άλλη πλευρά είχε προσθέσει την εικόνα της Παναγίας. Την ίδια σημαία χωρίς τον χριστό σήκωσαν οι Μαυρομιχαλαίοι στην υποκινούμενη επανάσταση από την Ρωσία το 1769.


Ο Λάμπρος Κατσώνης είχε χρησιμοποιήσει στο στόλο του παρόμοια σημαία .

Σημαία της Θράκης και της Ρωμυλίας και των περιοχών γύρο από την Κωνσταντινούπολη.

ΣΗΜΑΙΑ ΤΩΝ ΜΕΝΙΔΙΩΤΩΝ

ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

ΣΗΜΑΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΩΝ ΠΕΖΙΚΟΥ
ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΙΜΟΥ ΓΑΖΗ
ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΥ ΗΛΙΑ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΑΚΗ

ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΔΙΑΚΟΥ

ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟΥ

ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΥ ΜΑΡΚΟΥ ΜΠΟΤΣΑΡΗ

ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΝΑΡΗ

ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ ΙΚΑΡΙΑΣ

ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ
ΝΑΥΤΙΚΟΥ, 1822-1828

ΣΗΜΑΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΩΝ ΕΠΙ ΦΡΑΓΚΟΚΡΑΤΙΑΣ


ΣΗΜΑΙΑ ΠΑΡΕΛΑΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΟΝ ΕΠΙ ΙΩΑΝΝΟΥ ΜΕΤΑΞΑ (1936)


ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ


ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟΥ
ΠΑΤΡΩΝ ΜΕ ΤΟ ΑΡΧΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑ
ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΟΘΩΝΟΣ


Η ΣΗΜΑΙΑ ΠΟΥ ΔΙΕΣΩΣΕ Η ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ ΑΠΟ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ
ΤΟΥ ΑΡΚΑΔΙΟΥ (1866)


Η ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΥ
ΣΩΜΑΤΟΣ ΔΑΓΚΛΗ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1854 ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ,
ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΚΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ


Η ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΗΣ ΚΡΙΜΑΙΑΣ (1854)


ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ
ΝΑΥΤΙΚΟΥ
ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ


ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΟΥ Β' (1936)


ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΠΟΥΤΑ


ΤΟ ΜΠΑΙΡΑΚΙ ΤΟΥ ΣΑΧΤΟΥΡΗ

ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΟΥ Α' (1914)

ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΔΟΧΟΥ (1914)

ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ (1914)


ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ ΜΗΤΡΟΣ (1914)



ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ
(ΕΠΙ ΙΣΑΑΚΙΟΥ ΚΟΜΝΗΝΟΥ)

ΦΟΙΝΙΚΙΣ (ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ)


ΣΗΜΑΙΑ ΤΩΝ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΩΝ
(ΕΠΟΧΗ ΜΕΓ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ)




ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ
(ΕΠΙ ΙΟΥΛΙΑΝΟΥ ΤΟΥ ΠΑΡΑΒΑΤΟΥ)



ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ
(ΕΠΙ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΦΩΚΑ)

ΣΗΜΑΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ


Και τέλος τα κοντάρια 



Τα κοντάρια που στηρίζονταν οι σημαίες στην επανάσταση τελείωναν σε διάφορα σχέδια που είχαν θέμα τον σταυρό. Αυτά ονομάζονταν επίστεψη. Η επίστεψη τελείωνε σε λόγχη για να χρησιμοποιείται σαν όπλο. Το κάτω μέρος των κονταριών ήταν επίσης μυτερό για να μπήγεται εύκολα στο έδαφος.



Ελπίζω να σας άρεσε,,,, για να ξεφύγουμε λίγο από τα επιτειακά που ακούμε κάθε χρόνο,,
απλά μια χάρη κοινοποιήστε το να το μάθουν όλοι!!

Από τα ελληνικά αρχεία.


Share:

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ

> Ελπίζουμε να βασιστούμε σε πιστούς αναγνώστες και όχι σε ακανόνιστες διαφημίσεις. Ευχαριστώ!

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Blog Archive

Recent Posts