"ΞΟΥΘ Festival" με 78 καλλιτέχνες από 23 χώρες ~ katarraktisvillage

"ΞΟΥΘ Festival" με 78 καλλιτέχνες από 23 χώρες

Με έμπνευση το μυθιστόρημα του Ι. Πιτσιπίου "Ο Πίθηκος Ξουθ" ή "Τα Ήθη του Αιώνος" (1848), διοργανώνεται υπό την αιγίδα & την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του δήμου Αθηναίων και του ΕΚΠΑ, πενθήμερο διεθνές Φεστιβάλ 18 - 22 Δεκεμβρίου 2019 με τίτλο "ΞΟΥΘ Festival", στο οποίο συμμετέχουν 78 καλλιτέχνες από 23 χώρες. Η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (ΟΛΣΑ), συνεργάζεται και στηρίζει το Φεστιβάλ που σκοπό έχει την κοινωνική συνοχή και την πολιτισμική δημοκρατία.
Το «ΞΟΥΘ Festival» θα πραγματοποιηθεί σε δύο χώρους παράλληλα: Σε ένα διατηρητέο κτίριο συνολικού εμβαδού 700 τ.μ. στο κέντρο της Αθήνας (Βουκουρεστίου 33), που ανοίγει τις πόρτες του ειδικά για τις ανάγκες του φεστιβάλ, και παράλληλα στον χώρο του πολιτιστικού οργανισμού ARTENS, (Βουκουρεστίου 40), ο οποίος είναι και ο διοργανωτής.
Μεταξύ πολλών άλλων παρουσιάσεων, εισηγήσεων, εκδηλώσεων (και για παιδιά) με performances, installations, video art, film, digital art, φωτογραφία, έργα VR, sound art, αφήγηση, μόδα, παιχνίδια ζωντανής δράσης την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου στις 17.00, η τέως υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά θα μιλήσει για τη σχέση που έχουν οι κοινωνικές ανισότητες με τον πολιτισμό και την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου στις 16:00 ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κυμπουρόπουλος θα μιλήσει για τις ανισότητες.
Το festival υποστηρίζει την έμπρακτη δημιουργία μιας πλατφόρμας διαλόγου μεταξύ των διαφορετικών μορφών Τέχνης με στόχο την κοινωνική συνοχή. Η ανάδειξη των διαφορετικοτήτων, της ανισότητας, της διάκρισης μεταξύ του εγώ και του άλλου όπως ανέδειξε ο λογοτεχνικός λόγος του Ιάκωβου Πιτσιπίου, στο ομώνυμο έργο ΞΟΥΘ το 1948, αποτελεί έναν διαχρονικό και παράλληλα σύγχρονο προβληματισμό. Οι διοργανωτές και οι υποστηρικτές τους, θέλησαν τους ίδιους προβληματισμούς να τους φέρουν στην επιφάνεια μέσω της αστικοποίησης. Με όραμα να στήσουν μια διαφορετική αφορμή για διευρυμένο κριτικό απολογισμό και διάλογο.
Με συμμετοχές καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο επιδιώκουν να αναδείξουν τα εγγενή ζητήματα της ανθρώπινης φύσης. . Επιθυμία τους είναι μέσω του festival να δημιουργηθούν δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των συμμετεχόντων και των θεατών. Ο διάλογος άλλωστε γύρω από τα θέματα που απασχολούν τα μέλη μιας κοινωνίας είναι πιθανώς το πιο ουσιαστικό μέσο όταν έχεις ως απώτερο σκοπό την κοινωνική συνοχή και την πολιτισμική δημοκρατία.
Με αφετηρία τον κεντρικό αφηγηματικό πυρήνα του βιβλίου και διερευνώντας τους τρόπους με τους οποίους το αφήγημα συνομιλεί με το σήμερα, το φεστιβάλ παρουσιάζει performances, installations, video art, film, digital art, φωτογραφία, έργα VR, sound art, αφήγηση, μόδα, παιχνίδια ζωντανής δράσης.
Στα χρόνια της κρίσης στην Ελλάδα, οι διακρίσεις και οι ανισότητες που αναδείχθηκαν φαίνεται να επέφεραν ένα νέο τραύμα στο σώμα της κοινωνικής συνοχής. Στις ήδη υπάρχουσες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, έρχονται να προστεθούν αναδυόμενες διαφορετικότητες, υλικό για νέες διακρίσεις, ανισότητες και περιθωριοποιήσεις κάθε τύπου.
Είσοδος ελεύθερη
Εγκαίνια: Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019, στις 19:00
Διάρκεια Festival: 18- 22/12/2019
Βουκουρεστίου 33, Αθήνα
Βουκουρεστίου 40, 1ος όροφος, Αθήνα
Παραγωγή: ARTENS
Curators: Καλλιτεχνική Σύμπραξη Magenta (Έλενα Τιμπλαλέξη & Κατερινα Σωτηρίου)
Συντονισμός Παραγωγής: Στέλιος Μήτσος / Χρύσα Λαστίκη
Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Evi Peterson – Art Director & Managing Partner of ARTENS
Το φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα & την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Συμμετοχές:
Ανδρέας Αγγελιδάκης/Δημοσθένης Αγραφιώτης/Κατερίνα Αντωνοπούλου/Μυρτώ Αποστολίδου/Λουίζα Βραδή /Ben Brand/Αγγελίνα Βοσκοπούλου/ Γιώργος Γούσης/Natasha Cantwell/Chris Capten/ Alexander Chernavskiy/ Jevan Chowdhury/ COM.ODD.OR/ Julien & Simon Dara /Εριφύλη Δαφέρμου/Ηράκλεια Δέδε/Xavier De L’ Hermuziere/Emma de Swaef/Remi Devouassoud/Απόλλων Σ Δήλιος/Χαρά Δημακάκου/ Έλενα Δημοπούλου/Λήδα Δουμουλιάκα/Εργαστήριο Νέων Τεχνολογιών στην Επικοινωνία, την Εκπαίδευση και τα ΜΜΕ, Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ, ΕΚΠΑ/Εργαστήριο Πολυμέσων-Υπερμέσων-Μάνθος Σαντοριναίος, ΑΣΚΤ/Νίκη Ζαχαρή/ Μαρία Ζητάκη/Jo Fragogianni/ Michael Frei/Claudius Gentinetta/Johannes C. Gerard/Philippe Grammaticopoulos/Fransesco Infante/Javril/Elliott Kajdan/Ακριβή Καλδίρη/Κώστας Καρνάβας/Alex Kavutskyi/ Γιώργος Κελλής/Γιώτα Κότικα/Ντίνα Κουμπούλη/Daniel Kragh-Jacobsen/Γιάννης Κρανιδιώτης/Δημήτρης Κωσταγιόλας/Μάκης Κυριακόπουλος/Julien Lasbleiz/Mathilde Lavenne/Καλλιόπη Λιάδη/Mario Londoño/Μελίνα Μ./Firoz Mahmud/Ισμήνη Μαθιουδάκη/Άννα Μαρία Μακρή/Μάριον Εμμανουέλα Μανιού/Nicolas Maurice/Medea Electronique/Λιζ Μεσθεναίου/Δήμητρα Μπουρίτσα/Εύα Νταράρα/Tom Noakes /Νάγια Οικονομοπούλου/Αλίκη Παππά/Πάνος Παππάς/Φωτεινή Παπαχατζή/Marina Provatidou/Νίνα Ράπη/Marc James Roels/Ruta Payasa/ Όλγα Πλαστήρα/ Theodora Prassa/Χρήστος Ραχιώτης/Nacho Recio/Filomena Rusciano/Ομάδα Sacra/Βίκυ Σαμουηλίδου/ Γιώργος Σγουρός/Alice Seabright/Αλεξάνδρα Σέλελη/Νίκος Σεπετζόγλου/Nick Sid/Ελίζα Σόρογκα/Αναστασία Ζωή Σουλιώτου/Smack/Νίκος Σταυρόπουλος/Diana Cam Van Nguyen/Άννα Χαραλαμπίδη/Δέσποινα Χαραλάμπους/Μύρνα Τσάπα/Γιάννης Τσιαχρήστας/Αριστομένης Χατζήπαπας/Θοδωρής Χρυσικός/ Αλεξία Ψαραδέλη/Ομάδα 3ος Παράλληλος
Καλλιτεχνικές συνεργασίες:
Blender Gallery: Johnston Foster/Κωνσταντίνος Πάτσιος
ΜΗΔΕΝ: Mircea Bobînă/Γιώργος Δρόσος/Kuesti Fraun/Anna Grigorian/ Ana Rodríguez León/Mansoor Mansoori/Pablo Polledri/ Eyal Segal/Rosary Solimanto.
Kinderdocs: Tilda Cobham-Hervey/Niki Padidar
ATHCIFF: Timothey Delhaize/ Zoé Devise/Vojtěch Dočkal/Jeroen Koelewijn/Orane Laffra/ Alexis Maerten/Aviv Mano/Erfan Parsapour/ Marjolaine Perreten/ Martin Smatana/ Aurélia Tron/Noemi Valentíny /Jérôme Vitoux
Χώρες συμμετοχών:
ARMENIA/AUSTRALIA/BANGLADESH/BELGIUM/CANADA/CZECH REPUBLIC/DENMARK/FRANCE/GERMANY/HELLAS/INDIA/IRAN/ ITALY/ISRAEL/MOLDAVIA/NETHERLANDS/NEW ZEALAND/ROMANIA/RUSSIA/SPAIN/ SWITZERLAND/USA/U.Κ
Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ

> Ελπίζουμε να βασιστούμε σε πιστούς αναγνώστες και όχι σε ακανόνιστες διαφημίσεις. Ευχαριστώ!

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Blog Archive

Recent Posts