Δημήτρης Μάντικας ένας γιατρός με ¨Όραμα¨!! ~ katarraktisvillage

Δημήτρης Μάντικας ένας γιατρός με ¨Όραμα¨!!


Δημήτρης Μάντικας ένας γιατρός με ¨Όραμα¨ μόνο έτσι μπορώ να τον χαρακτηρίσω εγώ.
Για να μαθαίνετε όσοι δε γνωρίζεται.

Μιας και τα Μουσικά Φεστιβάλ έχουν πάρει το δρόμο τους για του χρόνου, το  Μουσικό σχολείο είναι αυτό που ενώνει όλους τους μουσικούς σε όλα τα φεστιβαλ!!


Το μουσικό σχολείο που έχει μια ενεργή συμμετοχή στα μουσικά δρώμενα της Χίου!

 Συζητώντας με ένα φίλο, με ρώτησε πότε ιδρύθηκε ρε εσύ το Μουσικό της Χίου;

Χμ λέω δεν ξέρω, έτσι μου έδωσε την έμπνευση να κάνω μια μικρή έρευνα.

Η αλήθεια είναι δεν γνώριζα .... και ούτε είχα σκεφτεί κάτι  τέτοιο ...

Του είπα ότι θα ψάξω να δω τι και πώς.. και έτσι είμαστε εδώ να διαβάζουμε τα παρακάτω!!

Όλα ξεκίνησαν από τον κ Δημήτρη Μάντικα  τον γιατρό μας! ( Η αλήθεια είναι ότι δεν μου έκανε μεγάλη έκπληξη, έχω γνωρίσει τον κ Δημήτρη μέσα από τους χορούς και τα τραγούδια )

Ρωτώντας λοιπόν έφτασα στοκ κ Δημήτρη, που μου ανέλυσε, πώς ξεκίνησε η όλη ιστορία για την ίδρυση του  ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΧΙΟΥ

 Επίσης ενημερώθηκα από το  βιβλίο ( ΠΡΑΚΤΙΚΑ - ΟΜΗΡΕΙΟ Π Κ Δ ΧΙΟΥ - ΧΙΟΣ 14, 15, 16, ΜΑΐΟΥ 1999 - ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΧΟΡΩΔΙΟΝ ) που μου χάρισε ο ίδιος.

Διαβάστε  λοιπόν τη μάθαμε! 

14 Μάη 1999, στην πρώτη απογευματινή συνεδρίαση του 8ου Πανελληνίου Συνεδρίου χορωδιών μεταξύ των βασικών ομιλητών, καθηγητών μουσικολογίας ,διευθυντών χορωδιών, και δασκάλων μουσικής από όλη την Ελλάδα, με θέμα <έρχονται οι νέοι στις χορωδίες μας; > ο κ Δημήτρης Μάντικας  σαν πρόεδρος του Ομηρείου Π. Κ Δήμου Χίου, μίλησε για κίνητρα για τους νέους να έλθουν στις χορωδίες και γενικά να ασχοληθούν με την μουσική.


Στην Χίο έχουμε πολλούς νέους και ενηλίκους σε χορωδίες , με καλούς δασκάλους και μαέστρους. 

Όμως χρειάζεται όπως και σε όλη την επαρχία να ιδρυθούν Μουσικά σχολεία και να δοθούν κίνητρα στα πρότυπα των αθλητικών σχολείων για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ώστε να έχουν ευκαιρίες για επαγγελματική εξέλιξη στην μουσική αλλά και σε άλλους επιστημονικούς κλάδους, τα παιδιά μόλις γίνουν 17-18 ετών φεύγουν από τις χορωδίες, πρέπει λοιπόν εμείς που αγαπάμε τη μουσική και η πολιτεία, να βοηθήσουμε τους νέους να ασχοληθούν περισσότερο και επαγγελματικά με την μουσική, όχι απλώς μαθαίνοντας ένα μουσικό όργανο αλλά να εμβαθύνουν στην γνώση της μουσικής και να αποκτήσουν μουσική παιδεία. 
Θα πρέπει λοιπόν να πιέσουμε την πολιτεία για την ίδρυση περισσοτέρων Μουσικών σχολείων. 

Συνέχισαν την συζήτηση βρίσκοντας θετικά και σωστά όσα πρότεινα μας λέει ο κ Δημήτρης.

Στην συνέχεια είχα επαφές με εκπροσώπους Μουσικών σχολείων από την Ξάνθη, την Δράμα, την Μυτιλήνη, και κυρίως με το Μουσικό σχολείο Παλλήνης εκ των πρώτων ιδρυθέντων και τους συνάντησα σε εκδηλώσεις τους στο Δημοτικό θέατρο Πειραιά, όπου μου ανέλυσαν τα πλεονεκτήματα για τα παιδιά αυτών των σχολείων, {δωρεάν σίτιση το μεσημέρι στο σχολείο, δωρεάν μεταφορά από την περιοχή κατοικίας, μελέτη ομαδική και ιδιαίτερα μαθήματα σε μουσικά όργανα,δημιουργία μουσικών συνόλων,χορωδιών ,θεατρική παιδεία, και όλα αυτά μετά την παρακολούθηση των πρωινών γενικών μαθημάτων.

Συζητώντας με Χιώτες εκπαιδευτικούς συμφώνησαν στην δημιουργία Μουσικού σχολείου αλλά με συμβούλευσαν να συγκεντρώσω μερικές υπογραφές ενδιαφερομένων και μετά να τις υποβάλλω αρμοδίως. 
Συγκέντρωσα περισσότερες από 1250 υπογραφές και έκανα εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για την ίδρυση του Μουσικού σχολείου. 
Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου ήταν ομόφωνη.

Στην συνέχεια μετά από ένα μήνα πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της Δημοτικής επιτροπής παιδείας υπό τον αείμνηστο αντιδήμαρχο Χίου κ Κοσμά Αβραμίδη, με πλειοψηφία των μελών εκπαιδευτικούς. 

Η απόφαση ήταν αρνητική και έτσι υπέβαλα ένσταση ακυρότητας της απόφασης. 

Μετά από δυο μήνες περίπου συνεκροτήθη και πάλι η επιτροπή παιδείας του δήμου και αποφάσισε υπέρ της ίδρυσης του σχολείου. 

Αυτή η απόφαση πήγε στην Νομαρχιακή επιτροπή παιδείας, όπου κατά την συζήτηση ανέφερα τους λόγους και τα πλεονεκτήματα για την Χίο και τους νέους, της ίδρυσης του σχολείου.

 Η Νομ. επιτροπή παρέπεμψε το θέμα προς συζήτηση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, που το όρισε ως 5ο θέμα στο επόμενο Νομαρχιακό Συμβούλιο.

Κατά την προσέλευση στο Νομ. Συμβούλιο, μου ανέφεραν ότι είχε ήδη εγκριθεί προ ημερησίας διατάξεως το θέμα της ίδρυσης Μουσικού Γυμνασίου.

Αρνήθηκα την απόφαση της ίδρυσης μόνον Μουσικού Γυμνασίου, καθώς με είχαν προειδοποιήσει φίλοι από την επιτροπή του Υπ. Παιδείας ότι εγκρίνουν μόνο Γυμνάσιο και Λύκειο μαζί.

Και ζήτησα να συζητηθεί κανονικά σαν 5ο θέμα με τη παρουσία των εκπαιδευτικών.

 Έτσι ψήφισαν νέα απόφαση Γυμνάσιο και Λύκειο. 10 ημέρες αργότερα πήγα στην Νομαρχία και ζήτησα από τον Αντινομάρχη κ. Σταμάτη Κάρμαντζη την απόφαση της ίδρυσης του σχολείου.

Έκπληξη και για τους δύο μας, η απόφαση έγραφε μόνο Μουσικό Γυμνάσιο. Σαφής παραποίηση.

Ζήτησα την διόρθωση με την σωστή απόφαση . Η απόφαση απεστάλη στο Υπουργείο Παιδείας στο γραφείο ίδρυσης σχολείων., πέρασαν μήνες και επισκέφθηκα το Υπ. Παιδείας για να μάθω την εξέλιξη.

Κάποιοι φίλοι από την επιτροπή του Υπουργείου με ενημέρωναν για την εξέλιξη του θέματος, που δεν προχωρούσε, σε καθημερινή βάση, ο αείμνηστος καθηγητής Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Στέφανος Βασιλειάδης με συμβούλευε και με ενημέρωνε προσωπικά.

 Όταν άλλαξε η κυβέρνηση και η διοίκηση της Ββάθμιας εκπαίδευσης, ή ίδρυση του Μουσικού Σχολείου ήταν γεγονός. Νέο πρόβλημα η στέγαση του σχολείου. Με την βοήθεια του αείμνηστου Στέφανου Βασιλειάδη, προτείναμε σαν χώρο στέγασης το ημιυπόγειο του 4ου Γυμνασίου Χίου.

Παρά τις αντιρρήσεις κάποιων, προς τιμήν του, ο τότε διευθυντής του 4ου Γυμνασίου κ. Κωνσταντινίδης, ενέκρινε και βοήθησε την στέγαση του Μουσικού Σχολείου στο 4ο Γυμνάσιο.

 Αυτή ήταν η αρχή για το Μουσικό Σχολείο Χίου.

Έκτοτε βοηθήσαμε όλοι για κάθε πρόβλημα που προέκυπτε κατά την λειτουργία του μέχρι και τη μεταστέγασή του με την βοήθεια του Μακαριστού Μητροπολίτου Χίου Διονυσίου στο Εκκλησιαστικό Λύκειο στα Θυμιανά .

Και φτάνουμε τώρα εν έτη 2019 στα χέρια του Διευθυντή κ Τάσου Κουτσοδόντη να δίνει τις δικές του μάχες για να γίνει το σχολείο ακόμα καλύτερο και πολλά παιδιά να συμμετέχουν σε πολλά μα πάρα πολλά μουσικά δρώμενα στο νησί μας, αλλά και να έχουν γερές βάσεις για το μέλλων τους.

Και επίσης τον κ Μιχάλη Πιλαβά καλλιτεχνικό υπεύθυνο του μουσικού σχολείου Χίου που με τα σχήματα του ξεσηκώνει τον κόσμο είτε στο Μουσικό σχολείο, είτε μέσα στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο, είτε σε Κήπους, Λουτρά, Αυλές, Πλατείες και Κάστρα !





Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ

> Ελπίζουμε να βασιστούμε σε πιστούς αναγνώστες και όχι σε ακανόνιστες διαφημίσεις. Ευχαριστώ!

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Blog Archive

Recent Posts