Όχι ¨δεν ξεχνώ..¨
Κατάμεστο το Ομήρειο το βράδυ στην εκδήλωση με τίτλο "Η Μικρασιατική Καταστροφή και η προσφυγιά μέσα από τα μάτια των παιδιών της Χίου" από έξι δημοτικών σχολείων
Μια πραγματικά σπουδαία και ουσιαστική ''Εκδήλωση Μνήμης'' αφιερωμένη στη μεγαλύτερη καταστροφή που υπέστη ο σύγχρονος Ελληνισμός στην Ιστορία του πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 24 Νοεμβρίου 2018 στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο.
''Η Μικρασιατική Καταστροφή και η Προσφυγιά μέσα από τα μάτια των παιδιών της Χίου'', ήταν ο τίτλος της εκδήλωσης και έλαβαν μέρος έξι Δημοτικά Σχολεία της Χίου.
Θα μου πείτε σήμερα θυμήθηκες να βάλεις το άρθρο μετά από 3 μήνες; Όχι.. δεν το θυμήθηκα σήμερα, απλά το κρατούσα γιατί η σημερινή μέρα είναι ιδιαίτερη.
Σαν σήμερα η Ελληνική Βουλή αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου! στις 24 Φεβρουαρίου του 1994, αναγνώρισε τη γενοκτονία των Ποντίων και ψήφισε ομόφωνα για την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως "Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού"
Το κοινό '' έζησε '' το δράμα της προσφυγιάς βλέποντας τα παιδιά να ζουν το ρόλο τους και στα τραγούδια, και στους διαλόγους και μέσα στο καϊκι, αυτό το καϊκι... που έσωσε πολλές οικογένειες από την Αγία Παρασκευή, τα Αλάτσατα, το Ρεϊζ Ντερέ, την Κάτω Παναγιά...κι αν δεν ήταν βρισκούμενο στην οικογένεια...ποιός ξέρει;...
Μια μνημειώδης Παράσταση με Θεατρικά δρώμενα με περιστατικά από τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, αλλά και με τραγούδια, που όλοι λίγο-πολύ τα γνωρίζουμε, μα τούτη τη φορά τα παιδιά με τον αυθορμητισμό, την έγνοια και την ανάσα τους κατάφεραν να μας συγκινήσουν ακριβώς όπως πρέπει για να μην ξεχνάμε ότι στη ζωή '' τα πάντα ρει '', όλα είναι ''ρευστά'' δηλαδή και ανά πάσα στιγμή αλλάζουν καταστάσεις και πράγματα και πως αξίζει να τη ζούμε και να αγωνιζόμαστε με θέρμη κι αγάπη, πάντα ο ένας δίπλα στον άλλο και στα ωραία μα και στα δύσκολα...Όπως κι οι πρόσφυγες (που πολλοί στη Χίο έχουν παππούδες και γιαγιάδες για να θυμούνται).
Κοιμήθηκαν Νοικοκυραίοι και ξύπνησαν, κυνηγημένοι και άστεγοι...ξεριζώθηκαν...ήρθαν στη Χίο, τη Μυτιλήνη, τη Θεσσαλονίκη, την Κοκκινιά, τη Νέα Ιωνία, τη Νέα Μάκρη κ.ο.κ....κι έφτιαξαν πραγματικά μια νέα ζωή που αναζωογόνησε το πνεύμα και τις δραστηριότητες ολόκληρης της Ελλάδας.
Η Έκτη Τάξη από το Δημοτικό Σχολείο Κάμπου.
Η Πέμπτη Τάξη από το Δεύτερο Δημοτικό Σχολείο Χίου Ευαγγελιστρίας.
Η Πέμπτη Τάξη από το Δεύτερο Δημοτικό Σχολείο Χίου Ευαγγελιστρίας.
Το 8ο Δημοτικό Σχολείο Χίου-Παλαιοκάστρου με την Έκτη Τάξη του και το 1ο, το 2ο και το 3ο Δημοτικό Σχολείο Βροντάδου, Αγίου Γεωργίου Παναγίας Ερυθιανής και Αγίου Μάρκου αντίστοιχα.
Επίσης οι μαθήτριες της Γ Γυμνασίου του Μουσικού σχολείου Μαριέττα Γανιάρη και Σίλβια Παππά.
Λαούτο Σταυρος Παπασταυρου, και Βιολί Κωνσταντής Δεσπότης.
Και έτσι για την ιστορία:Η διεθνής βιβλιογραφία και τα κρατικά αρχεία πολλών χωρών καταγράφουν το έγκλημα που διαπράχθηκε εναντίον του Ελληνικού πληθυσμού του Πόντου.
Η Γενοκτονία των Ποντίων πραγματοποιήθηκε παράλληλα με τις γενοκτονίες σε βάρος και των υπολοίπων Ελλήνων της Μικράς Ασίας, αλλά και των άλλων χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όπως η Γενοκτονία των Αρμενίων (1915), αλλά και των Ασσυρίων και των Χαλδαίων.
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου