Σχεδιασμός Προγραμμάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης ~ katarraktisvillage

Σχεδιασμός Προγραμμάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης

Η κ Κατερίνα, η εκπαιδευτικός της σελίδας μας μετά από πολύ καιρό, μας προσγειώνει λίγο από τα συνηθισμένα και μας λέει ότι σύμφωνα με το CEDEFOP (2014), η κρίση έχει δημιουργήσει στην Ευρώπη, και κυρίως στην Ελλάδα, πολλά οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα: ανεργία, φτώχεια, ανισορροπία στην αγορά εργασίας, αύξηση κοινωνικών ανισοτήτων.
 Τα προγράμματα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΚ), θέτοντας ως στόχο τη σύζευξη της εκπαίδευσης με την εργασία, είναι σε θέση να παρέχουν στα άτομα περισσότερες επιλογές απασχόλησης και να καταστήσουν τις επιχειρήσεις πιο ανταγωνιστικές.


 Μέσω των προγραμμάτων της ΕΕΚ, τα άτομα μπορούν να αναβαθμίσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους, ώστε να διεκδικήσουν καλύτερες επαγγελματικές προοπτικές, είτε είναι εργαζόμενα είτε είναι άνεργα. Επιπλέον, οι επιχειρήσεις, οι οποίες επενδύουν σε προγράμματα ΕΕΚ, επενδύουν ουσιαστικά στο δικό τους μέλλον, διότι γίνονται πιο παραγωγικές και μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα στις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις της αγοράς εργασίας.

Ο σχεδιασμός ενός προγράμματος ΕΕΚ αποτελεί μια σύνθετη διεργασία. Πάντοτε, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε για ποιους το σχεδιάζουμε, ποια είναι δηλαδή η ομάδα των καταρτιζόμενων, και ποιες είναι οι ξεχωριστές μαθησιακές τους ανάγκες.
 Ακόμα, ο υπεύθυνος σχεδιασμού πρέπει να διαθέτει την απαιτούμενη επιστημονική κατάρτιση και εμπειρία, προκειμένου να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα, το οποίο θα είναι εφαρμόσιμο και θα περιλαμβάνει ρεαλιστικούς στόχους.
Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό, το εκπαιδευτικό υλικό και οι τεχνικές διδασκαλίας, που εμπεριέχονται στις θεματικές ενότητες, να εναρμονίζονται με τις ιδιαιτερότητες των καταρτιζόμενων (ηλικία, επίπεδο εκπαίδευσης, ικανότητες, κλίσεις, επαγγελματική ειδικότητα), ώστε να δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα στο οποίο θα μπορούν να ανταποκριθούν οι συμμετέχοντες.



Εκτός των προηγούμενων παραγόντων, η διερεύνηση των εκπαιδευτικών αναγκών των καταρτιζόμενων είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση της υψηλής ποιότητας του προγράμματος.

Μέσω του εντοπισμού των εκπαιδευτικών αναγκών, διαμορφώνουμε τη στοχοθεσία του προγράμματος. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε, ότι πρόκειται για μια συνεχή διαδικασία. Αρχικά, πραγματοποιείται στη φάση του σχεδιασμού, όπου βάσει της βιβλιογραφίας, εντοπίζονται οι πιθανές ανάγκες των συμμετεχόντων.
Στη συνέχεια, κατά την υλοποίηση του προγράμματος, ο εκπαιδευτής, παρακολουθώντας και ελέγχοντας την εξέλιξη των καταρτιζόμενων, μπορεί να διαφοροποιήσει το αρχικό σενάριο και να επαναπροσδιορίσει τη στοχοθεσία.

Συνεπώς, ένα πρόγραμμα κατάρτισης θα πρέπει να αναπροσαρμόζεται εύκολα, ώστε να καλύψει όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται τις ανεπάρκειες στις δεξιότητες (Γραβάνη, 2010).

Εν κατακλείδι, η σχεδίαση ενός προγράμματος κατάρτισης δεν είναι απλή υπόθεση. Θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε το σχεδιασμό του με τη συναρμολόγηση όλων των εξαρτημάτων ενός σύνθετου μηχανήματος.
Αν ένα μέρος του προγράμματος δεν σχεδιαστεί σωστά, τότε όλο το πρόγραμμα παύει να είναι αποδοτικό. Ο σχεδιαστής, λοιπόν, οφείλει να έχει επιστημονική κατάρτιση, εμπειρία και ταυτόχρονα να τείνει ευήκοον ους στις ανάγκες των καταρτιζόμενων.



Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΣΑΣ
ΕΥΧΟΜΑΙ
ΚΑΛΑ
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
ΚΑΙ
ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ
Ο
ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΣ
ΧΡΟΝΟΣ
ΜΕ
ΕΙΡΗΝΗ
ΑΓΑΠΗ
ΚΑΙ
ΓΑΛΗΝΗ
ΣΕ
ΕΣΑΣ
ΚΑΙ
ΤΗΝ
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
ΣΑΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ

> Ελπίζουμε να βασιστούμε σε πιστούς αναγνώστες και όχι σε ακανόνιστες διαφημίσεις. Ευχαριστώ!

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Blog Archive

Recent Posts