Παρουσίαση Νέου Συνεργάτη και ένα άρθρο για μεγάλους. ~ katarraktisvillage

Παρουσίαση Νέου Συνεργάτη και ένα άρθρο για μεγάλους.

Σας παρουσιάζουμε την Νέα συνεργάτη μας!! Το όνομα της είναι Κατερίνα Λαμπρή γεννημένη στην Ολυμπιακή Ακτή και είναι εκπαιδευτικός !! Έχει περάσει  πριν Χρόνια από την Χίο όπου και την γνώρισα !!

Διαβάστε παρακάτω γιατί την προσέγγισα και τελικά την έπεισα να γράφει και στο katarraktisvillage!! 

Πάμε λοιπόν να δούμε πως ξεκινήσαμε την Ιστορία μας.....

 Πάνω σε μια συζήτηση  με μια φίλη εκφράστηκε η άποψη  για περαιτέρω μάθηση, επαγγελματική κατάρτιση και κτλ.

θυμήθηκα τότε μια φίλη εκπαιδευτικό που είχε κάνει μια μελέτη για το θέμα και ρώτησα την άποψη της, εμείς λίγο πολύ έχουμε μια άποψη αλλά με αυτά που θα διαβάσετε ίσως αλλάξετε γνώμη για το θέμα.


ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

Κατά τον 19° αιώνα, ιστορικοί παράγοντες (Θρησκευτική Μεταρρύθμιση, Διαφωτισμός, Γαλλική Επανάσταση, Βιομηχανική Επανάσταση, Δημιουργία Εθνών, Κοινωνικά κινήματα), επιφέρουν κοινωνικοοικονομικές αλλαγές με τις οποίες καλείται να συμβαδίσει και η εκπαίδευση. Την εποχή



αυτή, εφόσον δεν υπάρχει ακόμα η έννοια της δια βίου εκπαίδευσης, πρωτοεμφανίζεται η εκπαίδευση ενηλίκων που στοχεύει στην καταπολέμηση του αναλφαβητισμού και στην εξάλειψη της πολιτιστικής περιθωριοποίησης των βιομηχανικών εργατών και των φτωχών αγροτών.

Με την πάροδο του χρόνου, μέσα από καταιγιστικές εξελίξεις στην επιστήμη και την τεχνολογία, μια νέα γενιά, πολύ πιο μορφωμένη από την προηγούμενη, διεκδικεί τη συνεχή ανανέωση γνώσεων και δεξιοτήτων, προκειμένου να ανταποκριθεί στα νέα εργασιακά δεδομένα. Αυτή τη νέα γενιά της γνώσης, επιχειρούν να προασπίσουν και να προωθήσουν οι διεθνείς οργανισμοί (UNESCO, Eυρωπαική Ένωση, Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης), ασκώντας επιρροή στα κράτη μέλη τους.


Η μεταβιομηχανική κοινωνία της γνώσης προϋποθέτει τη συνεχή επιμόρφωση των ενηλίκων, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις αυξανόμενες απαιτήσεις της σύγχρονης αγοράς εργασίας. Οι ενήλικες, πλέον, δεν μπορούν να ολοκληρώσουν την εργασιακή τους σταδιοδρομία βασιζόμενοι στο σύνολο των γνώσεων και των δεξιοτήτων που είχαν κατακτήσει αρχικά. Εκπαιδευτικά προγράμματα, στο πλαίσιο της Δια Βίου Μάθησης και Εκπαίδευσης, επιχειρούν να προσφέρουν στους ενήλικες την απαραίτητη κατάρτιση, η οποία θα οδηγήσει τους εργαζόμενους σε πιθανή επαγγελματική εξέλιξη, ενώ τους ανέργους σε απεγκλωβισμό από το εργασιακό αδιέξοδο.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιούνται τόσο σε δημόσια όσο και σε ιδιωτικά κέντρα σχεδιάζονται από καταρτισμένους εκπαιδευτές, οι οποίοι λαμβάνουν πάντα υπ' όψιν τις εκπαιδευτικές ανάγκες των συμμετεχόντων. Σύμφωνα με τον Νόμο 3879/2010, που αφορά στη Δια Βίου Μάθηση και Εκπαίδευση, οι εκπαιδευτές οφείλουν να σχεδιάζουν προγράμματα τα οποία διέπονται από δύο βασικές αρχές: α) « Η Δια Βίου Μάθηση να είναι αποτελεσματική». Με το πέρας της επιμόρφωσης, οι εκπαιδευόμενοι πρέπει να έχουν κατακτήσει τους μαθησιακούς στόχους του προγράμματος. β) « Η Δια Βίου Μάθηση να σχετίζεται με την αγορά εργασίας». Οι εκπαιδευόμενοι πρέπει να αποκτήσουν προσόντα τα οποία συμβάλλουν στην ανοδική πορεία της καριέρας τους.

Ο σχεδιασμός ενός επιτυχημένου εκπαιδευτικού προγράμματος συνιστά μια σύνθετη διεργασία. Ο εκπαιδευτής καλείται να συνδυάσει δημιουργικά το περιεχόμενο των θεματικών ενοτήτων με τις ιδιαιτερότητες των καταρτιζόμενων (ηλικία, επίπεδο εκπαίδευσης, ικανότητες, κλίσεις, επαγγελματική ειδικότητα), για να εξασφαλίσει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Εκπαιδευτής και εκπαιδευόμενοι βρίσκονται σε συνεχή αλληλεπίδραση, ώστε να επιλέγονται κάθε φορά οι κατάλληλες εκπαιδευτικές τεχνικές και μέσα. Έτσι, λοιπόν, κάθε εκπαιδευτικό πρόγραμμα αποτελεί μια δυναμική διαδικασία κατά την οποία η κριτική ματιά του εκπαιδευτή αξιολογεί και αξιοποιεί όλα τα διαθέσιμα στοιχεία (Γιαννακοπούλου, 2006).

Τα τελευταία χρόνια υλοποιούνται ολοένα και περισσότερα προγράμματα κατάρτισης ενηλίκων, διότι οι οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες αναζητούν εργαζόμενους με υψηλές γνώσεις και προσόντα. Τα προγράμματα αυτά στοχεύουν: α) στην ατομική εξέλιξη του καταρτιζόμενου στον μέλλον, β) στην ενίσχυση του καταρτιζόμενου, ώστε να διαχειριστεί επιτυχώς τα προβλήματα της ενήλικης ζωής, γ) στην προετοιμασία του καταρτιζόμενου για αξιοποίηση επαγγελματικών ευκαιριών, δ) στην υποστήριξη οργανισμών, ώστε να πετύχουν τους στόχους τους και να είναι ανταγωνιστικοί και ε) στην προώθηση της αλλαγής των κοινωνικών δεδομένων μέσα από τη δημιουργία κατάλληλων προϋποθέσεων (Caffarella, 2002).

Αδιαμφισβήτητα, τα προγράμματα κατάρτισης ενηλίκων αναβαθμίζουν την επαγγελματική εκπαίδευση του ατόμου. Βέβαια, ας μην προσπερνούμε το γεγονός ότι ταυτόχρονα μπορούν να ικανοποιούν τόσο το ζήλο όσο και την αγάπη του σύγχρονου ανθρώπου για επιπλέον γνώση. Σύμφωνα με την Patricia K. Cross (1981), «η μάθηση είναι εθιστική, όσο περισσότερη εκπαίδευση έχουν οι άνθρωποι, τόσο περισσότερη επιθυμούν».



Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΣΑΣ
ΕΥΧΟΜΑΙ
ΚΑΛΑ
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
ΚΑΙ
ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ
Ο
ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΣ
ΧΡΟΝΟΣ
ΜΕ
ΕΙΡΗΝΗ
ΑΓΑΠΗ
ΚΑΙ
ΓΑΛΗΝΗ
ΣΕ
ΕΣΑΣ
ΚΑΙ
ΤΗΝ
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
ΣΑΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ

> Ελπίζουμε να βασιστούμε σε πιστούς αναγνώστες και όχι σε ακανόνιστες διαφημίσεις. Ευχαριστώ!

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Blog Archive

Recent Posts