Home »
» «Ελλάδα από το Α ως το Ω» αφιερωμένο στη Χίο!!
Η ΧΙΟΣ ΤΗΣ ΜΑΣΤΙΧΑΣ, ΤΩΝ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΩΝ ΧΩΡΙΩΝ, ΤΗΣ ΝΑΥΤΟΣΥΝΗΣ
|
H Αρχιτέκτονας Καλλιόπη Αμυγδάλου |
Η πρώτη πρωτότυπη εκπομπή του Cosmote History, του καναλιού της Cosmote TV, «Ελλάδα από το Α ως το Ω», συνεχίζεται την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου στις 21:00, αφιερωμένη στη Χίο.
Το νησί της μαστίχας και των καλοδιατηρημένων μεσαιωνικών χωριών είναι ένας άγνωστος στην Ελλάδα γεωλογικός παράδεισος, αλλά και τόπος όπου το δραματικό γεγονός της Σφαγής του 1822 σημάδεψε την ιστορία της χώρας.
Μουσείο Μαστίχας Χίου
«Η μαστίχα είναι ευλογία». Πώςπροέκυψε ο μαστιχοφόρος σχίνος και γιατί ευδοκιμεί μόνο στη Χίο; Με το μαστιχοπαραγωγό Στέλιο Δαμαλά και το γεωπόνο Ηλία Σμυρνιούδη, βλέπουμε τη διαδικασία του «κέντους» και μαθαίνουμε τα μυστικά της καλλιέργειας του σχίνου. Επόμενος σταθμός το νέο Μουσείο Μαστίχας με ξεναγό το Δημήτρη Γαβαλά. Μένουμε στη νότια Χίο και περπατάμε στα μεσαιωνικά
χωριά της με την αρχιτέκτονα Καλλιόπη Αμυγδάλου. Από εκεί στον Κάμπο, όπου ο επιχειρηματίας Βαγγέλης Ξύδας μας ταξιδεύει στην ιστορία του μοναδικού αυτού μέρους με τα φημισμένα εσπεριδοειδή και τα επιβλητικά αρχοντόσπιτα με τις μεγάλες αυλές, καθώς και στο μουσείο Citrus.
Καλλιόπη Αμυγδάλου
Για την αρχαιολογική σημασία του νησιού μας μιλά η αρχαιολόγος Δέσποινα
Τσαρδάκα, ενώ περιηγούμαστε και στο καλοδιατηρημένο Κάστρο της Χίου, με την αρχαιολόγο Παρισιάνθη Βαλάκου.
Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου
Στα μονοπάτια της πνευματικής Χίου, του νησιού με το αρχαιότερο Γυμνάσιο της χώρας, την ιστορική Βιβλιοθήκη Κοραή, τους σημαντικούς λόγιους, μας οδηγούν ο ιστορικός Μιχάλης Βαρλάς, η φιλόλογος Στέλλα Τσιροπινά και ο συγγραφέας Γιάννης Μακριδάκης.
Με τον Μιχάλη Βαρλά αναζητάμε τα γεγονότα που οδήγησαν στη Σφαγή της Χίου το 1822 και τις επιπτώσεις της, καθώς, όπως μας λέει, «το νησί δεν αποκτά ποτέ την πληθυσμιακή ανάπτυξη που είχε πριν το 1822, ακόμα και σήμερα».Αναζητάμε τους τόπους που σχετίζονται άμεσα με τη ναυτοσύνη της Χίου, τους λόγους ανάπτυξης της ναυτιλίας στο νησί και μιλάμε με τον Μιχάλη Καριάμη, παλαίμαχο Καπετάνιο, για το επάγγελμα του ναυτικού.
Ο Γιάννης Μακριδάκης και ο σπηλαιολόγος Κώστας Μάγκος μας μιλούν για τις γεωλογικές ιδιαιτερότητες του νησιού, με χαρακτηριστικότερα τα απολιθώματα αμμωνιτών. Όπως σημειώνει και ο εκπαιδευτικός Γιώργος Χαλάτσης, η Χίος είναι ένας μικρός βοτανικός παράδεισος, με αναπτυγμένα δίκτυα μονοπατιών και ξεχωριστές παραλίες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου