Ταραμάς: γνωρίστε τον από την καλή και την… ανάποδη ~ katarraktisvillage

Ταραμάς: γνωρίστε τον από την καλή και την… ανάποδη

Μιας και μπαίνουμε στο τριήμερο των τραγελαφικών ξεσαλωματων  ας πούμε για το ποιο κύριο γεύμα του τριημέρου!!! Μασαμπούκα μου!!! 

Μπορεί «η κατσίκα να μη μασάει ταραμά», αλλά εμείς του δίνουμε και καταλαβαίνει κάθε χρόνο την Καθαρά Δευτέρα. Και τώρα η ώρα του πλησιάζει…


Κάποιοι λατρεύουν να τον μισούν κι άλλοι λατρεύουν να τον… εξαφανίζουν. Και το περίεργο είναι ότι όσοι τον λατρεύουν – που δεν είναι λίγοι – τον απολαμβάνουν συνήθως μόνο την περίοδο από την Καθαρά Δευτέρα και για τις επόμενες λίγες μέρες. Τι είναι, όμως αυτό το περίεργο έδεσμα που έχει διχάσει τους καλοφαγάδες ανά την Ελλάδα και στο εξωτερικό το ονομάζουν χαβιάρι α λα ελληνικά;


Τι είναι και ποια είναι τα είδη του

Ο ταραμάς είναι ουσιαστικά τα αβγά του μπακαλιάρου ή του κυπρίνου (αβγοτάραχο), τα οποία αφαιρούνται από το ψάρι, αλατίζονται και τοποθετούνται για ωρίμανση για κάποιες μέρες, ενώ
στη συνέχεια ανακατεύονται μετά από κάποιες απαραίτητες διαδικασίες, δημιουργώντας τον γνωστό σε όλους μας ταραμά.
Στο εμπόριο θα βρείτε δύο είδη του, τον άσπρο και τον κόκκινο. Πρέπει να γνωρίζετε, όμως, ότι ο λευκός είναι ανώτερης ποιότητας και ότι ο κόκκινος παίρνει το χρώμα αυτό λόγω χρωστικών ουσιών που πρόσθεσαν οι παραγωγοί πρώτη φορά γύρω στη δεκαετία του ’50, προκειμένου να τον κάνουν πιο λαχταριστό για τον κόσμο – κάτι που πέτυχε, αφού οι περισσότεροι καταναλωτές επιλέγουν τελικά τον κόκκινο. Στην πραγματικότητα, όμως, ο λευκός, εκτός του ότι είναι πιο αγνός, απαιτεί και λιγότερη ποσότητα για την παρασκευή ταραμοσαλάτας, οπότε το γεγονός ότι είναι ακριβότερος, αντισταθμίζεται ως ένα βαθμό.
Τα οφέλη και τα «μελανά» του σημεία

Μπακαλιάρος 393 κιλά με 40 κιλά αβγοτάραχο
Το αβγοτάραχο αποτελεί μια σημαντική πηγή βιταμινών Α και D, μαγνησίου, ψευδαργύρου, φωσφόρου και καλίου. Η βιταμίνη Α βοηθάει στην υγεία των ματιών, τονώνει το ανοσοποιητικό και κάνει καλό στο δέρμα, η βιταμίνη D είναι σημαντική για την υγεία των οστών, όπως επίσης ο φώσφορος και το μαγνήσιο, ενώ ο ψευδάργυρος συντελεί στην καταπολέμηση λοιμώξεων ενισχύοντας το ανοσοποιητικό και το κάλιο βοηθά τον οργανισμό να αποβάλλει το πλεονάζον νάτριο, συντελώντας στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Συν τοις άλλοις, το ελαιόλαδο που προσθέτουμε στην ταραμοσαλάτα της χαρίζει μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία ωφελούν την καρδιά, ενώ το λεμόνι της προσδίδει βιταμίνη C, η οποία είναι αντιοξειδωτική και σημαντική βιταμίνη για το ανοσοποιητικό
Προτού, όμως, βιαστείτε να ακονίσετε τα μαχαιροπίρουνά σας και να καταναλώσετε τόνους ταραμοσαλάτας πιστεύοντας ότι το μόνο που σας χαρίζει είναι γεύση και οφέλη, πρέπει να προσέξετε τα εξής: το αβγοτάραχο είναι πλούσιο σε νάτριο, γι’ αυτό και θα πρέπει να γίνεται συνετά η κατανάλωση των εδεσμάτων που το περιέχουν, ειδικά απ’ όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπέρτασης. Ακόμη, έχει πολύ μεγάλη θερμιδική αξία, αφού τα 100 γραμμάρια ταραμά αποδίδουν περίπου 400 θερμίδες, ενώ το 1 κουταλάκι ταραμοσαλάτας «κρύβει» περισσότερες από 100 θερμίδες. Αν, μάλιστα, υπολογίσετε ότι θα την καταναλώσετε με ψωμί, η θερμιδική αξία του γεύματός σας θα «χτυπήσει» κόκκινο.

Πώς καταναλώνεται;

Το περίεργο αυτό μείγμα αβγών ψαριού αποτελεί τη βασική πρώτη ύλη για δύο πολύ κοινές και πεντανόστιμες συνταγές που κάνουν θραύση στη χώρα μας την Καθαρά Δευτέρα, τους ταραμοκεφτέδες και την ταραμοσαλάτα, που έχουμε ήδη αναφέρει.


Οι ταραμοκεφτέδες παρασκευάζονται με ταραμά οποιουδήποτε είδους και πλάθονται όπως τα κεφτεδάκια χρησιμοποιώντας αλεύρι, ψωμί και λάδι με συστατικά που ποικίλλουν, όπως άνηθο, σπανάκι, Η ταραμοσαλάτα, που αποτελεί και την πιο διαδεδομένη συνταγή με ταραμά, είναι ουσιαστικά ένα ντιπ με το οποίο αλείφουμε το ψωμί ή τη λαγάνα, φτιάχνοντας ένα γρήγορο και γευστικό σνακ. Για να φτιάξουμε την ταραμοσαλάτα χρησιμοποιούμε λάδι, μουλιασμένο ψωμί ή πουρέ πατάτας, κρεμμύδι, ξίδι και λεμόνι, τα οποία και ανακατεύουμε μέχρι να αποκτήσουν την κρεμώδη υφή που όλοι γνωρίζουμε.


Όσο κι αν νομίζουμε ότι αποτελεί αποκλειστικότητά μας, η ταραμοσαλάτα καταναλώνεται ευρέως και στην Τουρκία, ενώ στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία φτιάχνουν ένα παρόμοιο είδος σαλάτας με αβγά κυπρίνου ή ρέγκας, χρησιμοποιώντας ηλιέλαιο ή κάποιο άλλο φυτικό έλαιο αντί για ελαιόλαδο και παραλείποντας την προσθήκη πουρέ πατάτας ή ψωμιού. Όσοι το φτιάχνουν μόνοι τους συχνά προσθέτουν και ψιλοκομμένο κρεμμύδι, ενώ κυκλοφορεί πολύ και έτοιμο στην αγορά, με την κατανάλωσή του στα ύψη, ως μια απόλυτα γευστική σαλάτα. Μήπως, λοιπόν, να προσέξετε την επόμενη φορά που θα χαρακτηρίσετε κάποιον… «ταραμά»;

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ//clickatlife

Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΣΑΣ
ΕΥΧΟΜΑΙ
ΚΑΛΑ
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
ΚΑΙ
ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ
Ο
ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΣ
ΧΡΟΝΟΣ
ΜΕ
ΕΙΡΗΝΗ
ΑΓΑΠΗ
ΚΑΙ
ΓΑΛΗΝΗ
ΣΕ
ΕΣΑΣ
ΚΑΙ
ΤΗΝ
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
ΣΑΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ

> Ελπίζουμε να βασιστούμε σε πιστούς αναγνώστες και όχι σε ακανόνιστες διαφημίσεις. Ευχαριστώ!

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Blog Archive

Recent Posts