ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΙΑ ΩΡΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ!!! ~ katarraktisvillage

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΙΑ ΩΡΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ!!!


Αποφάσισα μέχρι το νέο έτος να ανεβάζω μόνο άρθρα( και εκδηλώσεις )  για τα Χριστούγεννα oπως και τα βιντεακια στην δεξιά στήλη της σελίδας να πάρουμε λίγο τα επάνω μας, να γίνουμε παιδιά, να χαρούμε λίγες ώρες ζεστασιάς με τα παιδιά μας και την οικογένεια μας!!! Λοιπών για να θυμηθούμε λίγο!!!

φώτο απο το ξαδελφάκι μου στην Γερμανία

Τα Χριστούγεννα (σύνθετη λέξη της δημοτικής Χριστού + γέννα) δηλώνουν την ετήσια χριστιανική εορτή της γέννησης του Χριστού και κατ' επέκταση το σύνολο των εορτών από της Γεννήσεως μέχρι των Θεοφανίων ("Γιορτές των Χριστουγέννων").


Η Ορθόδοξη Εκκλησία στο αντίστοιχο διάστημα γιορτάζει την κατά σάρκα γέννηση του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού (25η Δεκεμβρίου), την κατά σάρκα περιτομή του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού (1η Ιανουαρίου.) και τα Άγια Θεοφάνεια του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού (6 Ιανουαρίου.)

Τα Χριστούγεννα δεν έχουν μεγάλη διαφορά από τις εορταστικές εκδηλώσεις στο υπόλοιπο του χριστιανικού κόσμου. Το σημαντικότερο γεγονός είναι ότι τα Χριστούγεννα στην Ελλάδα όπως και στο εξωτερικό είναι η καλύτερη γιορτή για τα παιδιά. Αυτό σημαίνει 2 εβδομάδες διακοπές από το
σχολείο, Χριστουγεννιάτικα δώρα, γλυκά, χριστουγεννιάτικο δέντρο και φυσικά τα κάλαντα που στην χώρα μας λέγονται 3 φορές, τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα. Φυσικά κάτι που λείπει στη νότια Ελλάδα είναι τα λευκά Χριστούγεννα, αλλά οι βόρειες περιοχές δεν έχουν κανένα πρόβλημα με αυτό, γιατί πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας είναι χιονισμένες αυτή την εποχή σχεδόν κάθε χρόνο. Για τις Μαμάδες και πολλές Γιαγιάδες, τα Χριστούγεννα είναι μια περίοδος με πολύ απασχόληση στην κουζίνα.


Σχεδόν μία εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα, σε κάθε ελληνικό σπίτι, μπορείτε να μυρίσετε το γαρύφαλλο, την κανέλλα και άλλα μυρωδικά από τις προετοιμασίες στην κουζίνα για τα Μελομακάρονα, τους Κουραμπιέδες, τις Δίπλες και άλλα γλυκά που θα στολίζουν το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Οι πιατέλες με τα χριστουγεννιάτικα γλυκά, οι ξηροί καρποί, τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια είναι μέρος της διακόσμησης των Χριστουγέννων στο ελληνικό σπίτι.

Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο, πλαστικό ή φυσικό ανάλογα με το βαλάντιο και την προτίμηση, είναι σε πολλά σπίτια στολισμένο πολλές εβδομάδες πριν από τα Χριστούγεννα με χρωματιστά φώτα, αστέρια, μπάλες, Αγιοβασίληδες και κάθε είδους λαμπερά στολίδια των Χριστουγέννων.


 Τα τελευταία χρόνια, ακολουθώντας την δυτική μόδα, όλο και περισσότερα ελληνικά σπίτια διακοσμούν το εξωτερικό του σπιτιού τους με χριστουγεννιάτικα φώτα, ελάφια, έλκηθρα και τον Άγιο Βασίλη που τραγουδάη τα κάλαντα. Προσωπικά μου αρέσει ο μικρός φωτισμένος Αι Βασίλης στα μπαλκόνια που παίζη το τζίνγκλ μπέλς!! <,Αλλα δεν των εχω με φωνή >> Αυτή η μόδα αν και κάπως !! Κάνει τα σπίτια μας και τα μπαλκόνια της πιο ανθρώπινα και εορταστικά. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας όπου τα σπίτια και τα παράθυρα είναι διακοσμημένα με μικρά χριστουγεννιάτικα δέντρα, φώτα και στολίδια. Αλλά και τα εμπορικά καταστήματα ακολουθώντας το κατεστημένο της Δυτικής Ευρώπης αρχίζουν στις μέρες μας τον χριστουγεννιάτικο διάκοσμο από τις αρχές του Νοέμβρη
Ο εορτασμός των Χριστουγέννων, μέχρι και σήμερα προκαλεί και αναζωπυρώνει αισθήματα αγάπης, αλληλεγγύης και ανθρωπιάς, που είναι άλλωστε και το μήνυμα που μας φέρνει η γέννηση του Θεανθρώπου. Ο Ιησούς Χριστός, κήρυξε: "Αγαπάτε Αλλήλους", ένα μήνυμα τόσο δυνατό και συγχρόνως αναγκαίο, για τις δύσκολες εποχές που περνά το ανθρώπινο γένος. Ας δούμε λοιπόν κάποιες παραδόσεις που πλαισιώνουν τις γιορτές μας τα Χριστούγεννα.

Τα κάλαντα

Να τα πούμε; Να τα πείτε, να τα πείτε! Η χαρακτηριστική ερώτηση των παιδιών που χτυπάνε αυτές τις μέρες τα κουδούνια και τις πόρτες μας για να πούνε τα κάλαντα


. Οι παρέες παιδιών ξεχύνονται στους δρόμους με τριγωνάκια και όργανα καμία φορά, κιθάρες, ακορντεόν, για να μαζέψουν τα φιλοδωρήματα, που με ιδιαίτερη ευχαρίστηση προσφέρει ο κόσμος. Ποιος από εμάς δεν έχει άλλωστε τραγουδήσει τα κάλαντα όταν ήταν παιδί. Τα κάλαντα είναι από τις λίγες παραδόσεις που συνεχίζονται μέχρι και σήμερα στον ίδιο βαθμό από τα παιδιά- με το αζημίωτο βέβαια. Η λέξη κάλαντα προέρχεται από τη λατινική "calenda", που σημαίνει αρχή του μήνα και τραγουδιόνταν στην αρχή του μήνα, ενώ διαμορφώθηκε από το ελληνικό ρήμα καλώ.

Το έθιμο αυτό προϋπήρχε στην Ελλάδα, πριν από τη Ρώμη. Τα παιδιά κρατούσαν ένα κλαδί ελιάς ή δάφνης, στολισμένο με καρπούς και άσπρο μαλλί (η λεγόμενη ειρεσιώνη, από το έριο = μαλλί), γύριζαν και τραγουδούσαν και τους έδιναν δώρα. Μετά, πήρε το έθιμο αυτό και η Ρώμη.

Στο Βυζάντιο κρατούσαν ραβδιά, ή φανάρια, ή ομοιώματα πλοιαρίων ή και κτιρίων, στολισμένα και τραγουδώντας, συνόδευαν το τραγούδι με κρούση τριγώνου ή τυμπάνου. Σήμερα η βάση, και μάλιστα στους Πόντιους, διασώζεται άθικτη.

Τα κάλαντα έχουν τη βάση τους σε παλιά λαϊκά τραγούδια.

Πρόκειται για τραγούδια με ευχές για τον νοικοκύρη και τα άλλα μέλη της οικογένειας. Τα κάλαντα είναι μια πράξη τελετουργική, η οποία σύμφωνα με τη λαϊκή αντίληψη έχει ως αποτέλεσμα την ευημερία. Στα παλιά χρόνια τα παιδιά τραγουδούσαν τα κάλαντα το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων, κρατώντας φαναράκια αναμμένα, άλλα φλογέρα ή φυσαρμόνικα και άλλα πάλι μαζί τραγουδούσαν, σαν σε χορωδία, τα κάλαντα.


Το χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Το έλατο πρώτο στολίστηκε στη Γερμανία και τη Σκανδιναβία, εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο και έγινε απαραίτητο για όποιον σέβεται τα Χριστούγεννά του. Έως τις αρχές του 19ου αιώνα δεν ήταν διαδεδομένο ευρέως - τοποθετούνταν μόνο στις εκκλησίες.

(Το συγκεκριμένο 120 χρόνια ζούσε το καημένο το έλατο σε κάποιο δάσος, ώσπου θέλησαν κάποιοι να το κόψουν για να στολίσει τη πλατεία του Άγιου Πέτρου για 30 μέρες το πολύ ...
12 δεκαετίες, σχεδόν έναν αιώνα μας χάριζε ομορφιά και κυρίως ΟΞΥΓΟΝΟ το καταπράσινο έλατο, μέχρι που....Το 2009)

 Το δέντρο είναι αειθαλές, και συμβολίζει τη ζωή που "πεθαίνει" το χειμώνα. Ο δυτικότροπος τρόπος ζωής, εξαπλώθηκε και στην Ελλάδα, και ελαχιστοποίησε την παρουσία του χριστουγεννιάτικου Ελληνικού Συμβόλου, το γνωστό "καραβάκι" που για χρόνια στόλιζε τις πλατείες σε κάθε πόλη και γωνιά της Ελληνικής Επικράτειας.

Πως προέκυψαν τα δώρα και ο "Σάντα Κλάους"


... Αη Βασίλης έρχεται από την Καισαρείαν...". Πολύ σωστά, τα κάλαντα του λαού μας, προσδιορίζουν τον τόπο καταγωγής του Αγίου Βασίλη που έγινε παγκόσμιο σύμβολο, αγάπης και προσφοράς. Χάρη στον Αγιο Βασίλη, η ανθρωπότητα για λίγες ημέρες αλλάζει ύφος, γίνεται πιο ανθρώπινη, πιο χαρούμενη. Ο Αη Βασίλης λοιπόν ΥΠΑΡΧΕΙ με την έννοια ότι αν και δεν ζει σωματικά το πνεύμα του περιτριγυρίζει τις καρδιές μας κάθε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά.

Για τις χώρες της δύσης αυτός που φέρνει τα δώρα στους φτωχούς και τα παιδιά είναι ο Αγιος Νικόλαος ή Santa Claus, που εμείς στην Ελλάδα γιορτάζουμε στις 6 Δεκεμβρίου και τον θεωρούμε προστάτη των Ναυτικών.


Στην Ιστορία του Αγίου Νικολάου ως προστάτη των φτωχών και των παιδιών, οι λαοί του βορρά Ολλανδοί, Φιλανδοί κ.λπ. ανάμιξαν και στοιχεία από αρχαιότερους μύθους, όπως τα ξωτικά, το άστρο του βορρά, το έλκηθρο.

Έτσι με τον καιρό έφθασε και στη χώρα μας, ο μύθος του Άγιου Βασίλη ενός ευτραφούς τύπου με στρογγυλά γυαλιά λευκό γένι, με κόκκινη στολή και μαγικές ικανότητες που κατοικεί στον Βόρειο Πόλο και περιστοιχίζεται από νεράιδες του χιονιού και ξωτικά. Είναι μια πραγματικά γοητευτική ιστορία!

Το ποδαρικό

Πολλοί άνθρωποι είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ακόμα και σήμερα ποιος θα κάνει ποδαρικό στο σπίτι τους. 'Έτσι από την παραμονή λένε σε κάποιο δικό τους άνθρωπο, που τον θεωρούν καλότυχο και γουρλή, να έρθει την Πρωτοχρονιά να τους κάνει ποδαρικό. Μόλις μπει στο σπίτι τον βάζουν να πατήσει ένα σίδερο για να είναι όλοι σιδερένιοι και γεροί μέσα στο σπίτι στη διάρκεια του καινούργιου χρόνου.

Η νοικοκυρά φιλεύει τον άνθρωπο που κάνει ποδαρικό για το καλό του χρόνου. Συνήθως του δίνει μήλα ή καρύδια και μια κουταλιά γλυκό κυδώνι ή ότι άλλο γλυκό έχει φτιάξει για τις γιορτές. Αν ανήμερα την Πρωτοχρονιά έχει λιακάδα, πιστεύουν πως ο καιρός θα είναι ο ίδιος σαράντα μέρες. Αν όμως ο καιρός είναι άσχημος την Πρωτοχρονιά τότε θα έχουμε σαράντα μέρες βαρυχειμωνιά.

 Κάτι που δεν μου αρέσει όμως και είναι βασικό για εμάς τους χριστιανούς και με ερώτηση σας λέω !! Ο Χρηστός που πήγε βρε παιδιά;
 ούτε μία φάτνη της προκοπής , όχι ότι βλέπουμε και από της άλλες!!

Αυτό κατάφερε η νέα τάξη πραγμάτων άσχετα αν ένας μεγάλος αριθμός
νεοελλήνων δεν ξέρουν τη τους  γίνεται !
Μην ανησυχείτε και εγώ νεοέλληνας είμαι.

To Άρθρο αυτό φτιάχτηκε
Σε συνεργασία με την κ Σοφία Καρυπίδου,  το βικιπαιδεια, και το parakolouthoblok.

Στην παρακάτω σελίδα θα βρείτε παρα πολλά για τα Χριστούγεννα!!!

 
Το ηλεκτρονικό σπίτι του ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΗ

Χριστούγεννα. Ιστορία, εικόνες, συνταγές, παιχνίδια κλπ

Σελίδα με πολλές χριστουγεννιάτικες συνδέσεις

Βόρειος Πόλος

 Σελίδα για τις διακοπές των Χριστουγέννων

Πλούσια σε πληροφορίες και υλικό σελίδα για τα Χριστούγεννα

Σελίδα για τον Αϊ-Βασίλη

Χριστουγεννιάτικες συνδέσεις και άλλα

11 χριστουγεννιάτικες ζωγραφιές

Χριστουγεννιάτικες ζωγραφιές

Ιδέες για τα Χριστούγεννα

Εκτυπώστε χριστουγεννιάτικες κάρτες

Στολίστε ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο και εκτυπώστε το

Πληροφορίες για την πρώτη χριστουγεννιάτικη κάρτα που στάλθηκε


http://www.plefsis.gr/christmas.htm

ΚΑΙ ΕΑΝ ΠΑΤΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΠΟΛΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
http://www.plefsis.gr/

Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΣΑΣ
ΕΥΧΟΜΑΙ
ΚΑΛΑ
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
ΚΑΙ
ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ
Ο
ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΣ
ΧΡΟΝΟΣ
ΜΕ
ΕΙΡΗΝΗ
ΑΓΑΠΗ
ΚΑΙ
ΓΑΛΗΝΗ
ΣΕ
ΕΣΑΣ
ΚΑΙ
ΤΗΝ
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
ΣΑΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ

> Ελπίζουμε να βασιστούμε σε πιστούς αναγνώστες και όχι σε ακανόνιστες διαφημίσεις. Ευχαριστώ!

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Blog Archive

Recent Posts